shareit

Службата на националните паркове на САЩ моли своите посетители да не облизват жабите

| от |

На Хелоуин Службата на националните паркове на САЩ публикува странно предупреждение във Facebook: „Моля, въздържайте се от облизване.“

Облизване на какво точно? Ами не на друго, а на колорадската крастава жаба (Incilius alvarius, на основната снимка горе), една от най-големите в Северна Америка – и такава, която отделя мощен токсин, достатъчно силен, за да убие куче.

Една малка подробност е, че този токсин може да доведе и до много интензивно психеделично изживяване у хората. Оттук и бележката на Службата във Фейсбук…

Logo of the United States National Park Service

Както съобщава The New York Times, надрусването явно е толкова интензивно, че някои хора са започнали да наричат ​​токсина „молекулата на Бога“, тъй като самото преживявване се оприличава от изпиталите го на силно религиозно. Други казват, че токсинът е опасна отрова, която може да навреди на човек невероятно много – или дори да го убие.

Твърди се, че секретите на краставите жаби вече са се превърнали в нещо като стока/услуга на определени места – например, някои по-екстравагантни хотели и курорти предлагат на клиентите си шанс да изпитат ярките му халюциногенни ефекти. И понякога купувачите харчат хиляди долари, за да погълнат токсичния секрет и да получат изживяването, което обикновено продължава от 15 до 30 минути.

Хората обаче плащат не за самия секрет на жаба, а по-точно за конкретно вещество, открито в него: 5-метокси-диметилтриптамин (5-MeO-DMT). След като жабите отделят токсина като защитен механизъм, активното вещество може да бъде извлечено, изсушено на кристали и изпушено, за да се достигне до надрусването.

В Съединените щати 5-MeO-DMT е незаконно контролирано вещество от списък 1. В Мексико, от друга страна, той е напълно законен.

Според списание Smithsonian, веществото не се намира само в секрецията на този вид крастави жаби. Той също така се открива и в растителни видове и някои гъби, като жълтата мухоморка или Amanita citrina.

Жълта мухоморка

Всъщност използването на халюциногена не е нищо ново, но повишеният интерес към него съвпада с нови изследвания, които предполагат, че психеделиците могат да помогнат за лечението на множество проблеми с психичното здраве като пристрастяване, депресия, тревожност и пост- травматично стресово разстройство.

Сред най-известните поддръжници на 5-MeO-DMT са Майк Тайсън и Хънтър Байдън, последният от които твърди, че опитът му с медикамента временно е помогнал да се излекува от пристрастяването му към крек.

„Трипът [надрусването] отключи чувства и травми, които съм държал дълбоко заровени твърде дълго“, пише синът на президента в мемоарите си. „Послужи ми като мехлем. Останах трезвен една година след това.“

За съжаление, облизването на жаби не е част от това продължаващо медицинско изследване и всъщност представлява заплаха както за облизващия, така и за облизвания.

Въпреки че Службата на националните паркове на САЩ не коментира броя на хората, които са се опитали (и евентуално са успели) да пробват от така бленувания жабешки секрет, все пак трябва да са били достатъчно, за да се наложи издаването на предупреждение.

Още повече – дори и извън този случай, природозащитниците са все по-загрижени за бъдещето на тези животни, тъй като те са популярен обект на незаконен трафик, бракониерство и прекомерен улов.

Пред High Country News през 2021 г., Робърт Вила, президент на Херпетологичното общество в Тусон и изследовател от пустинната лаборатория на Университета на Аризона, разказва за модерен „психеделичен ренесанс“, който е довел до появата на „общност, която е посветена на жабата и извлича токсина й за психеделична употреба.“

Някои от „ловците“ на секрета твърдят, че го правят хуманно, като галят жабата под брадичката, за да предизвикат защитната реакция и след това я връщат в дивата природа.

Но според Вила, „жабите предлагат тези секрети само в ситуация, в която се защитават, само когато чувстват стрес или насилие. В крайна сметка хората се самолекуват за сметка на друго същество.“

Жабите вече са изправени пред множество заплахи в допълнение към естествените си хищници, включително изменението на климата и бързата урбанизация – прекомерното внимание към секрета им. А това може да доведе до сериозни последствия в бъдеще. „Наистина ме шокира, всъщност, фактът, че хората приемат, че постъпват добре, въз основа на изобилието му“, казва Вила. „Когато започнем да забелязваме, че нещо се случва в популациите им, ще е твърде късно.“

 
 
Коментарите са изключени за Службата на националните паркове на САЩ моли своите посетители да не облизват жабите

Повече информация Виж всички