shareit

Синестезия – числа с цвят на музика

| от |

Синестезията е неврологично събитие, при което определени сетивни възприятия са силно свързани едно с друго привидно случайно, но доста често. Двойката сетива, които са свързани, е уникална за всеки човек и може да засегне всяко усещане – слух, допир… Най-често обаче хората казват, че виждат всяка буква в определен цвят. Пациент в подобно състояние може, например, да асоциира числото 3 със синия цвят до такава степен, че всички числа 3, които вижда, да вижда като сини, без значение реално в какъв цвят са написани. Същото се отнася и за букви…

Synestheticwiki

Някои критици на състоянието обаче предполагат, че това може да е някакъв мнемоничен инцидент или просто асоциативен спомен със забравен произход. Например, малките деца често си играят с магнитчета за хладилник, които са пластмасови букви или цифри в определен цвят – съответно кой може да каже, че цветът на определен знак, които детето вижда, не е в основата на синестезията на един възрастен, който вижда буквата А винаги червена.

Модерната функционалната магнитно-резонансна томография позволява на специалистите да визуализират кои области на човешкия мозък се активират кога и така успяват да докажат и да проследят синестезията в действие. Цената на томографията и времето, което отнема, за сега възпрепятстват всякакви по-мащабни изследвания. Вместо това, един от най-изявените изследователи на синестезията, Джейми Уард, създава редица прости тестове, с които бързо може да се определи състоянието. То се наблюдава в малко над 1% от хората.

synesthesia

На тази картинка за обикновения човек веднага е очевидно, че цифрите 2 в горната част са подредени в горе-долу триъгълна форма дори да ги видим само за миг. Това е защото сме много добри и бързи в това да разпознаваме цвят.

Ако премахнем разликата в цветовете, както е в долната част на картинката, става почти невъзможно да различим всички 2 от всички 5 за същото кратко време. Логиката на Уард е, че ако синестетиците наистина виждат различните числа в различен цвят, те лесно ще могат да ги различат дори всички различни числа да са в еднакъв цвят.

Тестът му сработва – хората с този тим синестезия действително могат да видят различните числа от долната част в различен цвят за секунди. Сега учените вече могат се фокусират върху други изследвания, например как се развива състоянието с времето през живота на пациента, без да се колебаят за истинността на заболяването му.

 
 
Коментарите са изключени за Синестезия – числа с цвят на музика

Повече информация Виж всички