shareit

Гурбангули Бердимухамедов иска да загаси „Портите на ада“ в Туркменистан

| от |

Повече от пет десетилетия огромна огнена яма гори в пустинята Каракум в Туркменистан и президентът на страната Гурбангули Бердимухамедов иска да сложи край на това, казва Брандън Спектор за Live Science. В началото на януари лидерът се появи по държавния телевизионен канал и призовава властите да „намерят решение за гасене на огъня“ на големия горящ кратер, известен като „Портите на ада“.

Gurbanguly Berdimuhamedow (2017-10-02) 02

Гурбангули Бердимухамедов

„Губим ценни природни ресурси, от които бихме могли да получим значителни печалби и да ги използваме за подобряване на благосъстоянието на нашите хора“, казва Бердимухамедов по време на програмата, според Агенция Франс Прес.

Не е ясно дали в момента има състоятелно решение. Изследователят Джордж Курунис, първият човек, който се спуска на дъното на ямата, през ноември 2013 г., казва на Сара Дърн от Atlas Obscura, че дори привидно логичните решения могат да се окажат безполезни.

„Докато ровех в земята [на дъното на кратера], за да събера почвени проби, от дупката, която току-що бях изкопал, веднага започна да излиза огън, защото бях направил нов път за излизане на газа от кратера“, казва Курунис. „Така че дори да изгасите огъня и да го покриете, има шанс газът все пак да намери път към повърхността и всичко, което е необходимо, е една искра, за да го запали отново.“

Според Live Science усилията за ограничаване на широкия 70 и дълбок 20 метра ад, известен като газовия кратер Дарваза, продължават откакто за първи път се запалва през 1971 г. Но Atlas Obscura съобщава, че произходът на пожара е неясен. По-популярните теории твърдят, че кратерът се е образувал през 1971 г. след инцидент с природен газ в Съветския съюз, когато сондажна платформа се срутва в пустинята. Съветите запалват рухналата зона, за да изгорят метана, като се предполага, че огънят ще продължи само ден-два. Местните геолози обаче твърдят, че кратерът е образуван в края на 60-те години на миналия век и не се запалва до 1980-те.

Част от мистерията около произхода на ямата е подпомогната и от изолацията на Туркменистан от останалия свят. Считан за втората най-изолирана страна (след Северна Корея), тя посреща по-малко от 10 000 туристи годишно, казва Марек Гжегорчик за Emerging Europe. Ексцентричното поведение на Бердимухамедов е едно от малкото неща, известни за страната. Той записва рап песен за коня си, вдигна златна щанга пред кабинета си, нарежда да се построи гигантска златна статуя на туркменско овчарско куче и прави понички в рали колата си пред Портите на ада, за да разсее слуховете, че е умрял.

Въпреки че Бердимухамедов казва, че част от мотивите му за затваряне на ямата идват от грижа за безопасността на гражданите, които живеят наблизо, Джанлука Пардели, основателят на туроператорската агенция Soviet Tours, казва на Atlas Obscura, че е скептичен относно алтруистичните твърдения на президента. „Няма никой наблизо“, казва той, и допълва, че според него Бердимухамедов е наредил най-близкия град да бъде изравнен със земята, защото изглежда беден.

Derweze-Surroundings

Лилит Маркъс съобщава за CNN, че служители на Туркменистан смятат, че има добри екологични причини за затварянето на дупката, заявявайки, че това е загуба на природни ресурси; че кратерът изпуска метан, който е вреден за атмосферата; и че газът има отрицателно въздействие върху здравето на близките жители.

Предишните опити за потушаване на огъня обаче се провалят. Според АФП последният опит е направен през 2010 г., когато Бердимухамедов безуспешно кара експертите да намерят начин за гасене на пламъците.

Портите на ада безспорно изпуска ценен и вреден за околната среда метан в атмосферата. Кратерът е „замърсяващ“, казва Стефан Грийн, микробиолог, който придружава Курунис през 2013 г., пред Atlas Obscura.

Туркменистан се намира върху едно от най-големите находища на природен газ в света и ресурсът е един от основните източници на приходи за страната. Въпреки че не е ясно колко метан има под ямата и дали дори е възможно добиването му, продължителността на пожара предполага, че районът може да е златна мина. В момента страната притежава четвъртия по големина известен резерв от природен газ в света.

 
 
Коментарите са изключени за Гурбангули Бердимухамедов иска да загаси „Портите на ада“ в Туркменистан

Повече информация Виж всички