shareit

Панди под наем

| от chronicle.bg |

Вашингтон, Лондон, Аделаида или Мадрид – почти всички панди в зоологическите градини по света технически са под наем от Китай, при това срещу хубава сума.

Не винаги обаче е било така. От края на 50-те години на 20 век до началото на 80-те Народна република Китай подарява панди като дипломатически жест – за това време раздава около 23 животинки на 9 държави, сред които Великобритания, Япония, Испания, САЩ и Мексико.

panda-bear-1086012_1280

Пандата е известна като грациозно същество.

Повечето от тези панди загиват – в плен те живеят около 30 години, докато на свобода оцеляват едва 20 – въпреки че в Зоологическата градина Чапултпек в Мексико сити има две панди, които са внучета на подарените Шон Шон и Ксин Ксин. Освен тези двете обаче е доста трудно да се намери панда, която не е собственост на китайците.

Защо? През 80-те години Китай променя политиката си и решава да изкара пари от това уникално създание, което и без това (поне доскоро) беше изключително трудно да се размножава в плен. Днес държавата взима между $500 000 и $1 милион годишен наем за един екземпляр. Редно е да отбележим, че значително количество от парите (поне от 2011) отиват за запазване на този приказен животински вид.

panda-3857754_1280

Не, това не е тигър. Това е панда.

Поколението на наетите панди, според условията на договора, също са собственост на Китай и трябва да бъдат върнати в държавата до 2 години. Също така, ако някое малко умре заради човешка грешка, се налага глоба, която също е в размер на стотици хиляди долари.

Китайското правителство изисква на всяка панда да се прави и застраховка живот. В САЩ тя е на стойност $1 милион, който трябва да се изплати на Китай, ако стане някакъв смъртоносен инцидент. Ако този инцидент настъпи в следствие на лоша грижа или човешка грешка, допълнителни $800 000 трябва да бъдат платени.

panda-1236875_1280

Магическо създание

Освен наем, пандите са изключително скъпи за поддръжка, защото имат нужда от специални пространства за домуване, както и, естествено, големи количества свеж бамбук – възрастен екземпляр може да изяде около 20 килограма на ден, а ако бамбукът не е достатъчно свеж, животните просто няма да го ядат.

Като обща сума от Зоопарка в Сан Диего казват, че за последните 20 години пандите са им излезнали около $40 милиона. Президента на съвета на парка, Дейвид Уалш, обаче казва: „Да, скъпи са за поддръжка, но са невероятен магнит за хора. Има икономически резон при правилния пазар.“

Например, през 2000 – първата година, в която паркът в Атланта има панди – се чупят всякакви рекорди по посещение, а след като първото малко, Мей Лан, се ражда през 2007, посещенията отново скачат с 25%.

 
 
Коментарите са изключени за Панди под наем

Повече информация Виж всички