shareit

„Lluvia De Peces“: Загадката защо в Хондурас ежегодно вали риба

| от |

Има едно място в Хондурас, където всяка година се случва нещо изключително необичайно и чудотворно – така поне твърдят жителите на фермерския град Йоро, в северната централна част на страната. Те казват, че когато условията са подходящи, се разразява буря с „библейски“ размери и тогава се случва невъзможното – от небето пада риба.

Всъщност за подобни странни метеорологични явления, в които участват различни животни, се говори по цял свят в продължение на хиляди години – понякога риби, но понякога жаби, змии, плъхове, паяци, птици или дори медузи. И много не са лъжа – в повечето случаи животните са вече мъртви, докато в други са все още живи и ритат (или се плъзгат и мятат). През 1877 г. в град Мемфис, Тенеси, пада дъжд от змии, а през 1902 г. в Алжир е регистриран дъжд от плъхове. Неотдавна, през 2010 г., жителите на един град в Австралия са обсипани от небето от стотици костури, а през 2022 г. подобно нещо се случва в Телангана, Индия.

Това са само няколко примера за този вид странни събития (има и много други) и всички те предизвикват едновременно страхопочитание и объркване. Но нещото, което прави случая с Йоро толкова значим, е честота, с която се случва. Според жителите рибният дъжд, наречен „Lluvia De Peces“, се случва поне веднъж годишно, а понякога и по-често.

Според местните предания дъждът се появява за първи път през 60-те години на XIX в., когато католически мисионер, отец Хосе Мануел Субирана, се моли за чудо, което да спаси града от период на глад. Скоро след това паднала първата риба. През 70-те години на миналия век свидетел на събитието става дори екип на National Geographic, което добавя тежест към твърдението за неговата редовност, тъй като всички останали подобни случаи по света са по-скоро случайни.

И така, какво се случва тук? Е, потенциалните обяснения са различни. Обикновено се смята, че животинският дъжд е резултат от водни смерчове – торнада, които се образуват във водни басейни. Те имат същите характеристики като торнадата на сушата и са тясно свързани със силни гръмотевични бури и проливни дъждове. Смята се, че понякога могат да погълнат животни, докато се движат от водата към сушата, и в крайна сметка да ги оставят на километри от мястото, откъдето са се появили.

Тези торнада обясняват много от дъждовете, които са се случвали по света, но в случая с Йоро този принцип не важи съвсем. Проблемът там е, че океанът се намира на около 70 километра от града, което би означавало, че торнадата не само трябва да вдигнат риба изключително често, но и да пропътуват навътре в сушата голямо разстояние и до едно и също място всеки път. Пък това изглежда дост вероятно.

Има алтернативно обяснение, което е много по-локално и включва риби от другата посока. Вместо да падат от небето, както гласи хипотезата, рибите всъщност излизат от земята, когато се появяват дъждовете.

Това обяснение е предложено за първи път от преждеспоменатият екип на National Geographic, който става свидетел на чудото през 70-те години на миналия век. Те отбелязват, че въпросните риби не са от местните водоеми, но все пак са и сладководни, а не соленоводни. Освен това всички те са от един и същи вид, който имал една отличителна черта – че са слепи. Това със сигурност предполага, че рибите се появяват в резултат на нещо различно от торнадо, но обяснението се оспорва и от разкази на очевидци, които казват, че чуват как рибите се удрят в покривите на къщите, докато падат на Земята, макар че подобни твърдения все още не са потвърдени.

Независимо от неизяснения им произход, ежегодните рибни дъждове се превръщат в туристическа атракция. Рекламната агенция „Огилви“ и мултинационалната компания за производство на риба „Регал Спрингс“ дори се обединяват, за да създадат продукт „Небесна риба“ (рибата, която пада с дъжда, опакована като деликатес), която се надяват да бъде допълнителен източник на доходи за общността.

Така че, макар мистерията все още да остава загадка, изглежда, че тази небесна загадка може да подхрани не само въображението ни, но и коремчетата.

 
 
Коментарите са изключени за „Lluvia De Peces“: Загадката защо в Хондурас ежегодно вали риба

Повече информация Виж всички