Коя птица лети най-високо?

| от |

Видът, който държи рекорда за най-висок полет от всички птици, е aфриканският лешояд (Gyps rueppellii).

През 1973 г. един екземпляр удря търговски самолет на 11 300 метра над Кот д’Ивоар в Западна Африка. Въпреки че един от двигателите му се поврежда, самолетът успява да се приземи успешно. За съжаление птицата нямаше такъв късмет: от нея остават само 5 цели и 15 частични пера – достатъчни само за положително идентифициране на вида и за потвърждаване на този невероятен подвиг.

Лешоядът е роден в региона на Африка, наречен Сахел, който е земите между Сахара и саваната на Судан, а ареалът му обхваща множество държави, включително Зимбабве, Сенегал и Етиопия. От време на време те се появяват и в Испания през Средиземно море.

За съжаление обаче тези посещения могат да станат по-голяма рядкост в бъдеще, тъй като лешоядът е в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN) като критично застрашен. Подобно на много други подобни африкански птици, те са застрашени от загуба на местообитанията си, лов и намалена наличност на единствения им източник на храна – мърша.

Има голям проблем и с отравянията, особено в Източна Африка. Това най-вече се дължи на пестицид, наречен карбофуран, но благотворителната организация BirdLife International изтъква и ролята на лекарството диклофенак. Това противовъзпалително средство може да се използва във ветеринарната медицина, но е смъртоносно за лешоядите, ако те погълнат трупове на животни, които са били третирани с него. Изненадващо, като се има предвид, че иначе с удоволствие поглъщат месо, заразено с антракс и ботулизъм…

Ако някога имате късмета да видите таква птица на живо, гледката няма да се забрави бързо. Тези величествени животни достигат височина от почти метър и имат характерна глава без пера – Animalia пише, че тази адаптация се дължи на склонността им да вкарват цялата си глава в плячката, докато я ядат.

Rüppell's Vulture (Gyps rueppelli) (21160089681)

Мощните им крила са с размах над 2 метра, но ги използват пестеливо в полет. Дори когато не причиняват главоболие на пилотите, африканските лешояди редовно достигат впечатляваща височина, възползвайки се от силните топли течения, докато търсят плячката си.

Напълно възможно е обаче, дори вероятно, събитието от 1973 г. да е било някаква аномалия. Има причини, поради които обикновено не се наблюдават птици да летят редом с пътнически самолети на подобна височина, като повечето от тях са свързани с кислорода.

2017.07.04.-01-Wendisch Rietz--Kranich

Сив жерав

Сред другите претенденти за най-висок полет са сивият жерав (Grus grus), който е регистриран да лети на 10 000 метра, докато избягва орлите в Хималаите, и планинската гъска (Anser indicus), която е забелязана на максимална височина от 7 300 метра и има свръхголеми бели дробове, с които може да се справи с липсата на кислород.

Bar-headed Goose by Dr. Raju Kasambe DSCN7530 (23)

Планинска гъска

Все пак BBC Wildlife съобщава, че дори с помощта на съвременните технологии за проследяване няма данни друга птица да се е доближила до рекорда на лешояда, така че короната му засега изглежда сигурна.

 
 
Коментарите са изключени за Коя птица лети най-високо?

Повече информация Виж всички