shareit

Как гражданската наука променя света

| от |

Неформално обучените изследователи (или домашни учени) играят все по-революционна роля през последните 15 години. Възходът на „Гражданската наука“ оказва влияние върху всяка дисциплина и всеки месец се стартират нови проекти, които имат за цел да въвлекат, информират и помолят обществеността за помощ при справянето с мистериите в най-новото човешко познание.

По който и да е показател, включването на обикновените граждани в изследванията е от голяма полза – от нови открития през анализи на данни до нови начини за осигуряване на обществена ангажираност.

Ако и вие искате да се включите, има буквално стотици различни начини да го направите. Можете да помогнете за изследването на рака или за напредъка в квантовата механика само като играете мобилна игра.

Astronomy Amateur 3 V2

Аматьори астрономи

Търсене на нови светове и защита на Земята

Това, че цивилните учени класифицират огромен набор от данни, със сигурност революционизира полето на астрономията. Ако имате стотици хиляди изображения, имате нужда или от един много целенасочен докторант, или от много хора, които могат да ги систематизират. Така се появява Galaxy Zoo – проект, който моли хората в интернет да отделят няколко минути от времето си и да класифицират шепа галактики. Благодарение на хилядите доброволци начинанието не само изпълнява първоначалната си норма, но сега се разширява и в огромно разнообразие от други области с проекти от медицина до литература.

Астрономията е плодородна почва за гражданска наука и компанията Unistellar има това предвид при разработването на своите телескопи. Техните устройства позволяват наблюдения на много слаби обекти чрез натрупване на светлина, могат да се използват дори в градовете благодарение на специален софтуер и автоматично разпознават какво гледат в небето.

Свързвайки стотици хора с тези телескопи по целия свят, Unistellar успява да проведе някои доста впечатляващи научни кампании: от потвърждаване на съществуването на екзопланети около други звезди до определяне на свойствата на близките до Земята астероиди, които един ден може да застрашат нашата планета.

„Unistellar е създаден, за да демократизира астрономията. А това може да бъде направено чрез изграждане на телескопи, но също и чрез превръщане на хората в астрономи“, каза д-р Франк Марчис, главен научен директор в Unistellar. „Ние демократизираме астрономията, като правим научните изследвания достъпни за всички.“

Компанията работи с НАСА по няколко проекта, някои свързани с екзопланети, както и един, свързан с мисията Lucy, стартирана миналата година. Марчис също така обсъжда как някои членове на общността сега провеждат свои собствени наблюдения на екзопланети.

„Аз харесвам и разнообразието в общността ни. Тези хора не се познават, но си говорят. Те са от различни страни, не говорят един език. Това, което правим, е нещо като мрежа. Всички хора наблюдават небето заедно и допринасят за науката“, добави Марчис.

Инфлуенсърите на джунглата

Фотокапаните са невероятно средство за изучаване на животни в естествената им среда без присъствието на хора. Те могат да кажат на учените размера на животинската популация, нейното движение, навици и много други. Понякога показват видове, които дори не сме знаели, че живеят на конкретното място.

Екипите, които работят с този подход, обикновено са много малки, а фотокапаните правят хиляди снимки – тоест, количеството данни за пресяване може да стане непосилно за няколко души. И така се създава Instant Wild. Проектът на Лондонското зоологическо дружество има за цел да предостави тези изображения на широката общественост, която да класифицира видовете на тях много по-бързо.

„Едно от любимите ми неща в Instant Wild е, че не е необходимо да сте експерт, за да участвате. Ние използваме алгоритъм във фонов режим на приложението, така че снимката не е дефинирана, докато поне 10 потребителя не маркират, че на нея е един и същия вид. Например, докато 10 човека не отбележат, че на снимката има вълк, резултат не се генерира“, казва Кейт Моузес, ръководител на проекта Instant Wild.

Подходът гарантира, че грешките няма да дадат грешни резултати, тъй като се правят стотици идентификации. Така те ще бъдат малцинство. Това улеснява хората да се присъединят, защото знаят, че и да сбъркат, не е голяма работа.“

В момента в платформата се изпълняват 18 проекта. В началото тя работи само с живи емисии от фотокапаните, но оттогава се разширява и сега включва и предварително записани изображения.

Този растеж говори за успеха на подхода.

„Бих казал, че наистина успяхме да разработим фантастична общност от хора. Бих казал, че те са най-милата, най-дружелюбната, най-услужливата и гостоприемна група, които някога ще срещнете. Страхотни са, винаги се радват да помогнат!“

3-Color Infrared Jupiter

Юпитер през погледа на „Джеймс Уеб“

Създаване на изкуство от астрономията

Може да не знаете името Джуди Шмид, но сме сигурни, че сте виждали нейните творения – особено през последните няколко месеца. Тя е един от многото хора, които обработват астрофизични изображения от космически кораби, телескопи и роботизирани мисии. Нейната работа с Космическия телескоп „Джеймс Уеб“ по-конкретно е представена от НАСА и Европейската космическа агенция.

Данните на НАСА са публични и агенцията всъщност насърчава хората да ги обработват. Така Шмид се включва в тази работа. Все повече и повече мисии и проекти имат страници, посветени на необработени си изображения, където се опитват да привлекат членовете на обществеността да участват в обработката им. Отново, това е въпрос на огромното количество данни и как хилядите очи са по-добри от няколко.

„Хората, които осъществяват научната работа, които всъщност са наети да го правят, нямат време да обработят всички данни. И затова се опитвам да насърча други хора да го направят – защото има толкова много неща и толкова много различни начини за действително интерпретиране на данните. Просто реших, че колкото повече, толкова по-добре“, казва Шмид.

Роботите, които изпратихме в космоса, не виждат Вселената, както бихме я видели ние с невъоръжено око, така че начинът, по който цивилните учени комбинират изображенията от различните филтри в една картина, не е просто артистично начинание. Те изваждат на преден план значими за тях подробности – които често са значими и от научна гледна точка. Прекрасен пример за обединяване на наука и изкуство и създаване на нещо много по-голямо от сбора на своите части.

„Защо е важно за мен да правя това? Осмисля живота ми. И обичам да изследвам нещата. И това е начин да изследвам космоса, без дори да напускам дома си.“, казва Шмид.

 
 
Коментарите са изключени за Как гражданската наука променя света

Повече информация Виж всички