shareit

Къде Целзий и Фаренхайт се срещат по температурната скала

| от |

Температурите би трябвало да започнат да се повишават през следващите месеци и ще бъдат интересна тема на разговори. Точно тя влияе на нашето тяло, здраве и адаптиране, а ако искате да имате точната си температура, трябва да използвате една от двете налични мерни единици – Целзий или Фаренхайт. Интересно е, че самите единици се различават по начин на измерване.

Съществува още една единица за температура – Келвин, която реално е по-далечен спектър на традиционните използвани и е фокусирана за затворени пространство, а не за открито. Първите две единици използват различни методи за измерване. По Целзий водата замръзва на 0 градуса, но по Фаренхайт е на 32 градуса. И най-забавното е, че и двете скали се доближават и откриват еднаква точка на живака, това е при температура от – 40 градуса.

Обяснението на този интересен феномен е, че мерната единица на Целзий е по-голяма от тази на Фаренхайт, но двете се срещат в една позиция. За да представим тази идея и да обясним този феномен, трябва да покажем какво наистина се случва от другата страна и на какво трябва да обърнем внимание в този случай.

Жителите на САЩ използват Фаренхайт, но в по-голямата точка на света ще открием, че всички гледат живака по Целзий. И двете единици се раждат по едно и също време – началото до средата на VXIII век от европейски учени. Единият е холандски физик и изобретател – Даниел Фаренхайт, а другият е шведски астроном Андерс Целзий.

Двете скали се различават, както можем да забележим с примера с водата и освен замръзването ѝ, разлика има и при кипенето. Фаренхайт смята, че това се случва при температура от 212 градуса, докато Целзий е на мнение, че се случва при 100 градуса. Логично е, че всеки един градус по Целзий е около 1.8 пъти по-голям от този на Фаренхайт. Ако искате да си го представите в дроби, това е 9/5. След като двете скали започват с различни мерни единици – Целзий с 0 градуса, а Фаренхайт с 32 градуса, разликата включва добавяне или изваждане на 32 градуса. Преобразуването на Целзий към Фаренхайт става с умножението на Целзий по 1.8 и добавянето на 32.

F= (1.8 x C) + 32

Обратната формула също не би трябвало да затрудни никого:

C= (F-32)/1.8

И тук идва забавната математика, защото ако изчислим Фаренхайт така:

F= (1.8 -40C) + 32 = -40F

А ако обърнем формулата в другата посока:

(-40F – 32)/ 1.8 = -40C

Двете скали успяват да се засекат в една точка, макар и да са с различни стойности. Подобни изчисления биха помогнали за търсенето на допирателни точки между две скали. Първо трябва да знаете колко градуса в едната скала са равни на другата скала. С други думи тук ще говорим, че са 5/9 в 1 градус по Целзий в един Фаренхайт и 9/5 Фаренхайт в 1 градус по Целзий. След това трябва да знаем и точката на замръзване във всяка една скала. При Целзий е 0 градуса, докато при Фаренхайт е 32 градуса. И разликата между двете скали е 32 градуса.

Целзий избира водата като отправна точка за своите градуси и наименова своята скала – centigrade. От латинското 100 centi и градус – grade. Във времето, в което започва използването на мерна единица за температура в САЩ, всичко се копира директно от Англия и по онова време при тях Фаренхайт се оказва положителна единица. Никой дори не разглежда идеята за преглед на Целзий. През 1965 г. Великобритания решава да смени метричните системи, но не конвертира всичко и дори през 2021 г. някои от предложенията за подмяна на мерната единица остават.

Въпреки това ще открием, че температурата на въздуха остава в Целзий. Някои хора се шегуват, че британците започват да превръщат всичко във Фаренхайт, когато е топло, защото три цифри изглеждат много по-вълнуващо, отколкото две. Не е толкова впечатляващо да кажете, че е 38 градуса по Целзий, докато при Фаренхайт са 100.4 градуса.

В САЩ могат да се използват и двете мерни единици, но практиката показва, че Фаренхайт печели. Това е причината да има разлики в термометрите, но генерално трябва да знаем, че конвертирането е лесно и самите цифри показват два важни стадия – сахарска жега и сибирски студ!

 
 
Коментарите са изключени за Къде Целзий и Фаренхайт се срещат по температурната скала

Повече информация Виж всички