Къде се намира истинската планина Синай?

| от |

На планината Синай, както всички знаем, Бог дава на Мойсей каменните плочи с десетте заповеди според книгата Изход от еврейската Библия. Подобно на много други места в Библията, смята се, че то е реално, макар че къде точно се намира е предмет на разгорещени спорове между учените.

Известна още като Джабал Муса, което на арабски означава „планината на Мойсей“, планината Синай на Синайския полуостров в Египет е едно от няколкото места, за които се твърди, че са планината от библейските редове. В подножието на високата 2285 м планина се намира манастирът „Света Екатерина“ – най-старият непрекъснато обитаван християнски манастир в света (с най-старата непрекъснато действаща библиотека в света).

Манастирът е основан през VI в. от н. е. от император Юстиниан I на мястото, където се предполага, че Мойсей е видял горящия храст. В него има и параклис, който огражда скалата, която според някои е източник на библейските каменни плочи, които Мойсей е получил.

Джабал Муса обикновено се посочва като библейската планина Синай, тъй като: „Няколко фактора предполагат, че израилтяните са избягали на юг в Синай и че планината Синай трябва да се намира в южния сектор на полуострова. Първо, Изход 13:17 казва, че: „А когато Фараон пусна людете, Бог не ги преведе през пътя за Филистимската земя, при все че това беше близкият път“. Този път, който прегръщаше северното крайбрежие, беше основният военен маршрут, използван от фараоните, и беше със силен гарнизон“, казва д-р Томас Уилямс, професор по богословие в папския атенеум Regina Apostolorum в Рим.

Манастирът „Света Екатерина“ в подножието на планината Синай е най-старият християнски манастир в света.

„Второ, във Второзаконие 1:2 Синайската планина е локализирана на 11 дни път от Кадеш-Барнея – коeто най-добре отговаря на Синайската планина, разположена някъде в южната част на полуострова“, продължава Уилямс.

„Трето, израилтяните изгубват точното местоположение на планината след 850 г. пр. н. е. Ако се намираше в по-посещаваните райони на север, със сигурност нейното местоположение щеше да се помни“, продължава той.

Не всички обаче са съгласни. Във времето религиозните учени са предлагали поне 14 различни възможни местоположения на Синай. Това включва множество планини, разположени на стотици километри една от друга в Египет, Йордания, Саудитска Арабия и Израел.

Част от това объркване се дължи на несъответствия в библейските текстове. В книгата Изход се посочва, че Моисей е получил божествените десет заповеди на Синай, докато книга Второзаконие предполага, че размяната е станала на планината Хорив. Възможно е просто да става дума за две различни имена на едно и също място, но това също не е напълно ясно.

Много съвременни библейски учени твърдят, че Синай всъщност не е едно място, а обединение на много различни легендарни митове от целия Близък изток. В продължение на векове тези истории са били предавани, редактирани, сливани с други и допълвани, което е замъглило първоначалния им контекст и съдържание.

„Повечето учени смятат, че местоположението на свещеното място е неопределимо от наличните текстови доказателства. Като изследовател на еврейската Библия и език, аз съм съгласен с тях“, пише Джейкъб Лав, преподавател по религиозни науки в Университета на Тенеси.

„Въз основа на всички доказателства – или липсата на такива – твърдя, че Синай се намира не на някакво конкретно място, а по-скоро в сърцата и умовете на онези, които ценят смисъла на Еврейската Библия“, добавя той.

 
 
Коментарите са изключени за Къде се намира истинската планина Синай?

Повече информация Виж всички