shareit

Хванаха най-голямата сладководна риба

| от |

Селяни, които ловят риба в река Меконг в Камбоджа, успяха да хванат масивен скат с тегло 300 килограма, за който се смята, че е най-голямата сладководна риба, документирана някога. Създанието е заловено на 13 юни и изследователи от Wonders of the Mekong – еко група, която работи за опазване на дивата природа на реката – бързо пристигат, за да го проучат.

„Това е много вълнуваща новина, защото става въпрос за най-голямата сладководна риба в света“, казва биологът от Wonders of the Mekong Зеб Хоган пред CNN. „Вълнуваща е и, защото означава, че този участък от Меконг все още е здрав – знак за надежда, че такива огромни риби все още живеят тук.“

Наречена Борами, на името на кхмерската дума за „пълна луна“, 4-метровата риба е уловена край северния остров на река Меконг Ко Преа като са необходими 12 мъже, за да я извлекат на брега. Рибарите след това отиват право при екипа на Хоган, който е спонсориран от Американската агенция за международно развитие (USAID, ААМР), с новината за улова. Тогава учените от групата донасят на острова три индустриални везни, за да претеглят ската.

Хоган казва, че този улов допълнително доказва, че Меконг е критично място за размножаване на гигантската риба. Само през последната година най-малко три огромни скатове са били уловени в района, включително един с тегло 180 килограма, съобщава New York Times.

„Фактът, че най-голямата сладководна риба в света е била уловена в Меконг, е забележителен“, казва Хоган. „Това е силно населен регион и реката е изправена пред много предизвикателства, включително много риболов.“

Наистина, скатовете в река Меконг – и всички други гигантски сладководни риби – са все по-застрашени.

Giant freshwater stingray

Долната страна на скат

Продължавайки през Китай, Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам, Меконг е домакин на третото най-голямо рибно разнообразие в света. Въпреки това, изграждането на язовири, прекомерният риболов, замърсяването и проникването на солена вода заплашват нейните гигантски мигриращи видове, които се нуждаят от цялото пространство, което могат да получат, за да се размножават и оцеляват.

„Големите риби в световен мащаб са застрашени. Те са видове с висока стойност… Около 70% от гигантските сладководни риби в света са застрашени от изчезване, както и всички видове в Меконг“, добавя Хоган пред Al-Jazeera.

Гигантските скатове в реката поемат тежестта на щетите от всички тези предизвикани от човека и от околната среда фактори, според Wonders of the Mekong. Въпреки ограниченията за риболов и други усилия, през последните години има редица масови смъртни случаи.

За щастие, учените снабдиха Борами с акустичен таг, с който ще проследяват движенията й през следващата година с помощта на 36 подводни приемника, пише Times.

Това е първият път, в който екипът маркира риба и ползва новия набор от приемници, а Хоган се надява скоро да маркира още стотици в „много недостатъчно проучената“ речна система – която също е дом на сладководни делфини и гигантски сомове.

А здрава женска с размерите на Борами – плюс другите гигантски скатове, уловени и освободени тази година – може да означава признаци на надежда за сладководната популация на река Меконг.

„Почти немислимо е толкова голяма риба все още да се среща в река, толкова силно ловувана и развита като Меконг“, казва Хоган.

Борами взема световния рекорд от сом, уловен в Северен Тайланд през 2005 г., който тежи 293 килограма.

Whale-Shark-Scale-Chart-SVG-Steveoc86

Най-голямата соленоводна риба пък е китовата акула (Rhincodon typus) като най-големият потвърден индивид е с дължина 18,8 м.

Китовата акула държи много рекорди за размери в животинското царство, най-вече за най-голямото живо гръбначно животно от небозайници.

Китовата акула се среща в откритите води на тропическите океани и рядко може да се намери във вода под 21 °C. Проучвания, които разглеждат линиите на растеж на гръбначния стълб и скоростта на растеж на свободно плуващите акули, оценяват продължителността на живота на китовата акула на 80–130 години.

Тези животни имат много големи усти с филтри, които се срещат само при две други акули. Те се хранят почти изключително с планктон и дребни риби и не представляват заплаха за хората.

Видът е разграничен през април 1828 г. след залавянето на 4,6-метров екземпляр в Тейбъл Бей, Южна Африка. Андрю Смит, военен лекар, свързан с британските войски, разположени в Кейптаун, го описва на следващата година. Името „китова акула“ се отнася до размера на рибата, която е толкова голяма, колкото някои видове китове.

 
 
Коментарите са изключени за Хванаха най-голямата сладководна риба

Повече информация Виж всички