shareit

Годината, в която Мексико легализира всички наркотици

| от |

На 5 януари 1940 г. левият президент на Мексико Лазаро Карденас подписва Федерален регламент за наркоманиите. Новото законодателство е наистина революционно: то премахва старите наказателни постановления за престъпленията, свързани с наркотици, упълномощава лекарите да предписват наркотици на наркомани, създава амбулаторни клиники, които да помагат на зависимите, и прави по-широк апел за отношение към наркоманите като към болни, а не като към престъпници.

И все пак, въпреки че се счита за голям успех, в рамките на 6 месеца законодателството е отменено. 

Lazaro Cardenas Jijilpan

Лазаро Карденас

По-малко от месец след влизането в сила на новия Федерален регламент, той вече дава ефекти. Продажбата и закупуването на малки количества наркотици, включително марихуана, кокаин и хероин, са ефективно декриминализирани. Полицейските служители драстично намаляват арестите за престъпления, свързани с наркотици, а в Мексико Сити се появяват половин дузина наркодиспансери.

Някои консервативни мексикански журналисти смятат, че мярката рискува да предизвика пристрастяване на цялата нация. Но повечето смятат закона за голям успех. Към средата на март 1940 г. най-малко 1000 наркомани вече посещават тези диспансери всеки ден, купувайки малки, контролирани дози кокаин и морфин под лекарско наблюдение и на значително по-ниска стойност. Лекарите и журналистите се обявяват в подкрепа на промяната. „Да привлечем наркомана, вместо да го преследваме, да го регистрираме и да го накараме да се подложи на медицинско и психологично лечение – това е основно средство за борба със зависимостта.“ На същото мнение са и наркоманите: „Искаме само да казват истината… да ни правят дозите според физическото ни състояние, за да можем да се реинтегрираме в обществото и да се върнем на работните си места. Сега те правят това. Кажете на читателите си, че сме благодарни на здравния отдел, много благодарни.“

Евтините цени, които клиниките предлагат, също удрят по незаконната търговия. Правителственият морфин струва 3,20 песо за грам. На улицата същото количество от същия наркотик струва между 45 и 50 песо. Освен това той е силно разреден с лактоза, соден карбонат и хинин. Един грам чист материал вероятно струва близо 500 песо. Такива ниски цени подбиват жестоко дилърите, които губят по 8 000 песо на ден.

И все пак в рамките на 6 месеца законът е отменен. На 7 юни 1940 г. правителството обявява, че недостигът на кокаин и морфин по време на войната прави схемата невъзможна. На следващия месец старото наказателно законодателство от 1931 г. е въведено в сила отново.

Plantacja

Историята на краткия флирт на Мексико с легализацията на наркотиците резонира дълбоко днес. През последното десетилетие войната на страната с наркотиците струва живота на около 160 000 граждани, а повторната легализацията е спорен въпрос. И все пак по целия свят призивите за промени в политиката за наркотиците набират темпове. Експертите посочват успеха на експеримента на Португалия с декриминализация, а междувременно някои щати на САЩ се радват на увеличени данъчните приходи от легализирана марихуана. През юни 2019 г. дори британският вестник Times призовава пристрастяването да се третира по-скоро като здравословен проблем, отколкото като престъпление.

В сегашната международна атмосфера политиката на Мексико от 1940 г. изглежда странно далновидна. И все пак въпросът остава – защо легализират наркотиците? И ако това е толкова успешно, защо изведнъж спира?

 

Защо Мексико легализира наркотиците през 1940 г.?

В много отношения легализацията на Мексико е плод на един човек: Леополдо Салазар Виниегра. Лекар по образование, той изучава психиатрия и неврология във Франция, преди да се завърне в Мексико, където през 1938 г. е поставен начело на болницата за наркомании в столицата. Подобно на САЩ, Мексико всяка година затваря хиляди зависими и капацитетът на заведението е пълен.

През следващите две години Салазар изготвя редица академични статии и участва в интервюта в пресата, които не само критикуват статуквото на забрана, но и излагат рамка за по-добра алтернатива.

По същество аргументите му са три. Първо, в своята работа „Ел Мито де Марихуана“ той твърди, че опасностите от марихуаната са силно надценени. Систематично преглеждайки медицинските изследвания за растението, той посочва неточности, слухове и неправилно тълкуване на данните. Той дори се подиграва на оценките на американските лекари за марихуаната, които според него се основават върху погрешни цитати на вдъхновената от хашиш поезия на Шарл Бодлер.

Étienne Carjat, Portrait of Charles Baudelaire, circa 1862

Шарл Бодлер

Салазар представя и собствено изследване по темата, изграждано в продължение на 7 години сред широк кръг пациенти, включително наркомани, психично болни, няколко нищо неподозиращи негови колеги медици и политици и дори 9-годишния му племенник, който веднъж по погрешка изпушва една от цигарите му с марихуана. Салазар заключава, че независимо от класа, образованието или възрастта, марихуаната има малко други ефекти, освен че изсушава устните, зачервява очите и провокира чувство на глад.

Второ, в поредица от статии и интервюта с пресата Салазар твърди, че наркоманията трябва да се третира като проблем на общественото здраве, а не като престъпление. Надграждайки върху работата си върху марихуаната, той твърди, че няма връзка между наркоманията и престъпността. Всъщност само високата цена на наркотиците, генерирана от забрана, кара потребителите да извършват престъпления. Вместо да се пълнят затворите с наркозависими, Салазар предлага комбинация от образование, лечение на зависимостта и психиатрична помощ.

Трето, Салазар предлага да се прекрати забраната и да се установи нов държавен монопол върху наркотиците. Той твърди, че забраната генерира пазара на незаконни наркотици и спирането на наркотрафика е почти невъзможно. Освен това незаконната търговия има две важни допълнителни последици: тя корумпира мексиканската полиция, която да защитава големите дилъри, и повишава цените, принуждавайки потребителите към престъпления. В резултат, разсъждава той, най-добрият начин за справяне с наркоманията не е забраната, а държавният контрол. Държавният монопол върху наркотиците, който продава наркотици на цени на едро, ще спре бизнеса на дилърите, ще намали корупцията в полицията и ще позволи на потребителите да посрещат навиците си, без да прибягват до престъпления.

Изводите на Салазар изпреварват времето си. Въз основа на обширни медицински изследвания и представени по интелигентен, рационален и донякъде ироничен начин, те в много отношения повтарят съвременните критики на политиката за наркотиците.

 

Какво завърши експериментът на Мексико за легализиране на наркотици?

И така, ако експериментът с легализация е успешен, защо приключва толкова бързо? Според официалното изявление на правителството, ограниченията върху вноса на морфин и кокаин, причинени от войната в Европа, правят системата неработоспособна. Но, както можете да си представите, има още нещо. И то включва САЩ.

Откакто Салазар започва да изразява подкрепата си за легализация, американските кръстоносци срещу наркотиците се опитват да окажат натиск върху мексиканското правителство да спре доктора. Джон Бъкли, митничар от Тексас, нарича плановете на Салазар „излиянията на образован негър“.

Но ръководителят на федералното бюро за наркотици Хари Анслингер е човекът, който в крайна сметка сложи край на експеримента. Само 5 дни след въвеждането на закона държавният департамент на САЩ се позовава на измененията от 1935 г. в Закона за внос и износ на наркотични вещества. Тези изменения позволяват на САЩ да въведат ембарго за износа на наркотици като морфин и кокаин, когато считат, че целите на дадена държава не са нито медицински, нито научни.

 

Въпреки че външното министерство на Мексико се опита да аргументира ситуацията си, твърдейки, че експериментът работи и със сигурност е по-ефективен от предишната наказателна система, Анслингер и държавният департамент на САЩ остават песимистични. Следователно през май 1940 г. целият износ на морфин и кокаин е спрян. Без съдействието на прикованите от войната германски фармацевтични компании мексиканските власти са принудени да се откажат.

 
 
Коментарите са изключени за Годината, в която Мексико легализира всички наркотици

Повече информация Виж всички