shareit

Гладен язовец заведе археолози до цяла колекция от римски монети

| от |

Обикновено някой опитен археолог е човекът, който открива съкровищата на историята. Но в Испания е нужен само един гладен и решителен язовец, за да се открие съкровище от стотици монети от римската епоха.

Въпреки че язовецът вероятно е бил разочарован – след интензивна снежна буря, вероятно е търсил плодове, червеи или насекоми – археолозите са възхитени какво открива вместо храна.

„Към днешна дата това е най-голямото съкровище от римски монети, откривани в пещера в Северна Испания“, пишат археолозите в статия, публикувана в Тетрадки по праистория и археология на Автономния университет в Мадрид, описвайки монетите като „изключителна находка“.

Те са забелязани за първи път от местен човек на име Роберто Гарсия в началото на 2021 г., разпръснати извън пещерата Ла Куеста в района на Астурия в северозападна Испания. Гарсия подава сигнал до археолозите, които идват да проучат находката през април.

„Когато пристигнахме, открихме дупката, която водеше до гнездото на язовеца, а земята около нея беше пълна с монети“, каза ръководителят на разкопките Алфонсо Фанджул и обяснява, че решителният язовец е изкопал повече от 90 монети.

За свой шок и радост, археолозите откриват в пещерата общо 209 монети. Датиращи между 3 и 5 век, монетите идват от далечни краища на Римската империя, като Антиохия, Константинопол, Солун, Арл, Лион, Рим и Адриатика.

DiocletianusFollis-transparent

Фолис на Диоклециан

Повечето са доста износени и изработени от мед или бронз, казват археолозите. Но някои, като фолисите, въведени от римския император Диоклециан през 294 г. сл. Хр., са в добро състояние. Една от тези монети е отсечена в Лондон и представлява „парче бронз, което тежи между 8 и 10 грама, с приблизително 4% сребро“.

Археолозите подозират, че монетите са скрити в пещерата през период на интензивни и нестабилни промени в Римската империя. Те датират от времето, когато местните жители в Испания се борят с нашествия от групи като свебите, германски народ, който изтласква римляните от Испания през 409 г.

„Смятаме, че това е отражение на социалната и политическа нестабилност, която идва заедно с падането на Рим и пристигането на групи варвари в Северна Испания“, обясни Фанджул.

Всъщност това не е първият път, когато археолозите откриват монети от римската епоха, заровени в същите гори. През 30-те години на миналия век там са открити и около 14 монети от римската епоха от управлението на Константин (между 306 и 337 г. пр. н. е.). Това предполага, че местните жители са използвали гората, за да заравят съкровищата си – и че все още може да има неоткрити монети.

„Изтеглихме първия депозит, но смятаме, че има още много за теглене“, каза Фанджул. В своята статия археолозите предполагат, че най-новата находка на монети е само малка част от „много по-голям паричен набор, който още липсва“, понеже „няколко различни монети“ са открити в пещерата.

Засега монетите ще бъдат почистени и изложени в Археологическия музей на Астурия. Фанджул, а неговият екип от археолози също така планират да се върнат в пещерата, за да видят какви други монети могат да изровят.

„Смятаме, че това е идеално място да научим повече за хората, които са живели по време на този преход“, казва той. Любопитен е да научи повече за самата пещера и дали тя е просто скривалище за съкровища или древните хора са търсили там дългосрочно подслон. Но най-вече Фанджул е просто възхитен от самата находка. „Това е уникален момент, за който мечтая от ранна възраст. Това е изключителен момент, който никога не си мислиш, че ще имаш като археолог.“

Но когато Фанджул и неговият екип от археолози се връщат в пещерата, те ще трябва да търсят монети вече без помощта на гладния язовец.

 
 
Коментарите са изключени за Гладен язовец заведе археолози до цяла колекция от римски монети

Повече информация Виж всички