shareit

Емоционално интелигентни ли сте? Ето знаците, които казват „Да“

| от |

„Интелигентността“ е понятие, което обикновено свързваме, да речем, с Шерлок Холмс – той е рационален, логичен, не непременно добър с хората, но може да реши убийство на експертно ниво за рекордно кратко време, а това все пак е наистина важното в живота.

Но това не е единственият начин да бъдем интелигентни. Емоционалната интелигентност (ЕИ) – способността да възприемате, контролирате и оценявате както собствените си емоции, така и тези на другите – според някои източници е по-важната способност в живота. Тя се свързва с по-добри лидерски умения, успех в бизнеса и предприемачеството, по-добри резултати в образователната система, по-ниска чувствителност към фалшиви новини и разбира се, като цяло да се разбираме с хората.

Но щом като е толкова важна, може би се чудите: дали съм емоционално интелигентен? И ако не, мога ли да стана един вид емоционално по-умен?

Какво е емоционална интелигентност?

Вече се докоснахме до повърхностната дефиниция на емоционалната интелигентност: това е „способността да идентифицираме и управляваме собствените си емоции и емоциите на другите“, както пише психиатърът и автор Нийл Бъртън в публикация от 2016 г. за Psychology Today.

Но това просто обяснение е в известен конфликт с безконечно сложната реалност. „В много случаи обаче може да е трудно да се даде име на емоция или емоционално преживяване, камо ли да се разбере напълно“, обяснява още Бъртън.

Ето защо изследователите традиционно разделят ЕИ на четири различни аспекта: емоционално възприятие, способност за разсъждение, използвайки емоции, способност за разбиране на емоциите и способност за управление на емоциите.

С други думи, емоционално интелигентният човек може да разпознае емоциите – независимо дали това е чрез невербални знаци като езика на тялото и изражението на лицето на другите, или просто като има предвид собственото си емоционално състояние – той може да използва тези емоции, за да взема обосновани решения и действия; може да разбира и интерпретират значението зад емоциите и е в състояние да ги регулират и управляват.

Как да разберем дали сме емоционално интелигентни?

Нека направим мисловен експеримент: да предположим, че вашият съквартирант се прибира късно от работа една вечер, нахлува в кухнята и започва да крещи ядосано, че още не сте изхвърлили боклука. Как ще реагирате?

Ще предприемете отбранителна позиция, без да разбирате защо всъщност една пълна кофа за боклук е предизвикала такава ярост? Тогава вероятно имате по-ниска емоционална интелигентност. От друга страна, може би интуитивно усещате, че вашият съквартирант е имал лош ден и че купчината боклук в кухнята е била последната капка. Може да му направите чаша чай и да му предложите да поговори – след като преглътнете раздразнението, че са ви крещяли, и може би изхвърлите боклука.

Това е по-емоционално интелигентната реакция: да видите емоцията, да осъзнаете причината за нея и потенциалните решения – общо взето да управлявате емоциите в себе си и да ги разберете в другите.

Няма обаче установен списък със специфични черти, които представляват емоционалната интелигентност – точно както няма нито универсален тест, който да докаже академичната интелигентност. Но има някои показателни признака за високо ниво на емоционална интелигентност, освен споменатите по-горе.

Емоционално интелигентните хора също са емпатични и чувствителни, любопитни към другите и осъзнават собствените си силни страни и недостатъци.

Други признаци, че може да имате висока емоционална интелигентност, са способността да се възстановите от грешките и да приемате критика и отговорност, без да ставате отбранителни или емоционални. Ако някога са ви казвали, че сте „страхотен слушател“, не можете да не се разплачете на тъжен филм или забелязвате, че приятелите ви се обръщат към вас в тежки за тях моменти, също има вероятност да сте доста емоционално интелигентен.

Как да подобрим емоционалната си интелигентност

Може би сте прочели всичко това и сте си помислили „Ура! Това съм аз!“ В такъв случай това е страхотно. Но ако не сте, не се притеснявайте: „противно на общоприетото схващане, можете да се научите на емоционална интелигентност“, обяснява специалистът по психосоциална реабилитация и автор Кендра Чери в статия за VeryWell Mind.

Разработени са цели курсове за обучение с цел подобряване на ЕИ, като други проучвания посочват неща като трансценденталната медитация и игрите с добавена реалност като инструменти за подобряване на емоционалната интелигентност.

Но ако това звучи малко недостижимо, има и по-прости начини. Американската академия на семейните лекари (ААСЛ) изготвя селекция от интервенции през 2018 г., предназначени да повишат емоционалната интелигентност – неща като „да изясните какво възнамерявате да правите през деня“, да се грижите за себе си и да си създадете сутрешни и вечерни ритуали.

Ако по природа не сте наясно с емоциите си, „в хода на деня се питайте „Как се чувствам?“ и си дайте както физиологичния отговор (напр. „Раменете ми се стягат“), така и емоционалният отговор (напр. „Чувствам се тревожен“)“, обяснява ААСЛ. „След това помислете защо се чувствате така.“

Бъдете любопитни за света около вас – независимо дали става дума за разбиране на чуждата гледна точка или просто за четене на стая. Опитайте се да изградите връзки с другите и да ги поддържате – дори когато това означава да се извините или да бъдете уязвими.

Това може да не е лесно – но определено си заслужава. „Отделянето на време за хората около вас може да изглежда като невъзможна задача“, отбелязва ААСЛ. Но „с всеки искрен поздрав или разговор с някого от обкръжението ви, изграждате връзка с хора, готови да ви помогнат, да ви изслушат и да работят усилено във ваша полза.“

 
 
Коментарите са изключени за Емоционално интелигентни ли сте? Ето знаците, които казват „Да“

Повече информация Виж всички