Емоционалната слепота на алекситимията

| от |

Малко хора са информирани за съществуването на състоянието алекситимия, въпреки че то е изненадващо често срещано. Алекситимията е състояние, при което човек изглежда лишен от емоции, защото функционално не може да ги осъзнае. В резултат на това те не могат да оценят емоционалните мотиви и мотивации у другите и като цяло намират емоциите им за объркващи и ирационални.

Терминът alexithymia е създаден от психотерапевтите Джон Кейс Немиа и Питър Сифнео през 1973. Той е комбинация от гръцките ἀ (предлог за отрицание) + λέξις („думи“) + θῡμός („сърце“ или „емоции“). В буквален превод означава „без думи за емоции“.

Емоциите са инструментът на ума, с който той решава бързо кое е приоритет с цел ситуацията да се развие в наша полза спрямо интересите ни. Нещо, което предизвиква малко или никаква емоция, обикновено се счита за маловажно и заслужаващо малко внимание, докато нещо, което предизвиква много емоция – точно обратното. Страх, гняв, щастие, объркване… тези и други емоции действат като сигнали за несъзнаваното кое събитие е тривиално и кое е важно и колко е важно. Така то е в състояние да се създаде изключително комплексни и полезни логически структури, спрямо които да взима решения. Когато несъзнаваното е лишено от тази способност, мозъкът не може да прави приоритети. По тази причина хората с алекситимия са много нерешителни и невнимателни.

Като страничен ефект на състоянието, алекситимиците са изключително неспособни по отношение на въображението и креативността. Когато създава хипотетични ситуации, умът си служи и с емоции, и с факти. Очевидно хората с това заболяване няма да могат да се справят с емоционалната част.

В някои случаи алекситимията е неврологична, което означава, че самият мозък няма необходимите пътечки, с които да преработи емоциите. Някои хора пък я развиват на психологично ниво като защитна реакция към трудно смилаеми емоции като например болест или посттравматичен стрес. В такъв случай умът ни просто изключва пътечките, които в първия случай изцяло липсват. Този вид алекситимия е изцяло обратим чрез терапевтични методи, а понякога и с помощта на антидепресанти.

 
 
Коментарите са изключени за Емоционалната слепота на алекситимията

Повече информация Виж всички