shareit

Див слон стъпка жена до смърт – след което се появи на погребението ѝ и пак я стъпка

| от |

За един див слон в Индия не беше достатъчно да стъпче жената, която пресича пътя му – той също се появява на погребението й, събаря тялото й от погребалната клада и отново я стъпква.

Според The ​​Independent, 70-годишната Мая Мурму си наливала вода в квартал Маюрбандж на Одиша, когато дивото животно внезапно се появило и я стъпкало. Въпреки че Мурму е откарана в местна болница, тя се поддава на нараняванията си и почива.

По-късно, когато близките й се събират, за да я изпратят на последния й път, дивият слон се появи отново заедно с още по-голямо стадо. Той нахлува на погребението, събаря Мурму от погребалната й клада, отново стъпква тялото й и го изхвърля. Times of India допълнително съобщава, че слоновете са повредили и редица къщи, включително тази на покойната жена.

„Бяхме ужасени, след като станахме свидетели на стадото слонове в четвъртък вечерта“, казва един от местните пред медии. „Никога не сме виждали толкова свирепа група слонове досега.“

Шокираното семейство на Мурму все пак успява да вземе тялото й и да завърши погребението; този път слонът не се връща. Но остават въпроси относно това какво изначално е предизвикало атаката на животното – и защо то се връща, за да атакува Мурму втори път.

Експертите смятат, че слонът се е срещнал за първи път с клетата индийка, след като е тръгнал да се скита от резервата за диви животни Далма. Въпреки това, не е ясно защо животното въобще е напуснало резервата, който е предпочитан от слоновете, или защо е нападнал Мурму с такава решителна свирепост.

Според Дънкан Макнейр, адвокат и основател на благотворителната организация за опазване на природата Save The Asian Elephants, който говори пред Newsweek, „като цяло слоновете са нежни същества“. И все пак е известно, че атакуват хора, когато са провокирани.

„Тези застрашени слонове могат да бъдат смъртоносно опасни, особено когато са провокирани или малтретирани“, казва Макнейр пред Newsweek. „По принцип слоновете са добри и пасивни… те не бързат от нищото да атакуват хора, които не представляват заплаха за тяхната безопасност, или бебетата им или нещо подобно. Този инцидент е изненадващ, защото не показва никаква провокация към животното.“

Той добавя още: „Иначе е възможно, ако слонът все още е близо по време на погребението – а това не е ясно – да разпознае останките. И може да е видял или помирисал, или пък чул нещо, ки да е направил връзка между жената и нещо негативно, което му се е случило на него или пък на стадото му. Това е напълно възможно.“

Всъщност слоновете и хората се сблъскват все повече през последните десетилетия. А през последните години се наблюдава както вълна от необясними смъртни случаи на слонове, така и атаки на слонове срещу хора.

Independent съобщава, че досега тази година са били извършени редица нападения на слонове срещу мирни жители: през март в квартал Биласпур в индийския щат Чхатисгарх жена бе убита, а внук й бе ранен от див слон. А през май друга жена в района Нилгирис в щата Тамил Наду беше стъпкана по подобен начин.

Междувременно в Одиша, където е убитa Мурму, около 1356 слона са загинали по неестествени причини през последните две десетилетия.

Защо става така? Newsweek съобщава, че урбанизирането по един или друг начин на дивата земя е принудило дивите слонове да се доближат до хората и че изменението на климата ги е накарало да се скитат по-далеч от нормалното в търсене на източници на вода. И когато хората и дивите слонове пресекат пътищата си, резултатите понякога са смъртоносни.

Според Wildlife SOS всеки, който срещне така случайно див слон, трябва да се опита да остане спокоен.

„Моля, не ги безпокойте и не ги дразнете; не ги замеряйте с камъни, не им хвърляйте храна, не щракайте селфита, снимки или видеоклипове и не хвърляте бензинови бомби по тях“, пишат те.

Също така отбелязват: „Гората и планетата са точно толкова техни, колкото са и ваши, и заедно можете да споделите едно и също жизнено пространство, без да наранявате животното или да се излагате сами на опасност.“

 
 
Коментарите са изключени за Див слон стъпка жена до смърт – след което се появи на погребението ѝ и пак я стъпка

Повече информация Виж всички