shareit

Да счупиш бутилка с вино за половин милион долара

| от |

Търговец на вино от Манхатан на име Уилям Соколин ще остане в историята като един от най-нещастните колекционери. През 1989 г. той присъства на специална вечеря в ресторант „Four Seasons“ в Ню Йорк. По време на събитието, Уилям прави една фатална грешка – успява да счупи бутилка с червено вино Château Margaux – реколта от 1787. Според експерти цената на подобна серия надвишава половин милион долара. Сред гостите на събитието присъстват около 193 критика, които могат да разкажат много вълнуваща история. В следващите месеци това ще се превърне в много коментирана тема и ще спечели по-голям интерес от отварянето на сейфа на Ал Капоне в ефир – същият се оказва празен, но няколко месеца назад ще се смята, че там е скрито имането на гангстера.

Счупеното носи щастие, но не и за Соколин. Въпросната бутилка е колекционерско издание, открито зад стената на винарна през 1985 г. и върху нея са поставени инициалите Т. Дж. означаващи „Собственост на Томас Джеферсън“. Бутилките стигат до популярните алкохолни търгове, където една бутилка от откритите – Château Lafite на същата възраст – се продава за 155 453 долара и става една от най-скъпите закупувани на търг в историята. Соколин е известна птица в сферата на търговията и много често се замества в търговски абсурди и измами. През годините е продавал мексикански ликьор, твърдейки, че повишава либидото и се предпочита за афродизиак. Предлага евтино вино като равно на скъпите марки и твърди, че притежава цялата колекция вина на Джеферсън.

Broken wine glass with red wine which is laying on the wet surface

На въпросното събитие става ясно, че червената амброзия в бутилка е била застрахована за 200 000 долара, а покрай измамите и търговските трикове, всички започват да подозират Соколин в умишленото унищожаване на алкохолното наследство.
Историята е малко по-различна. Докато се настанява на масата за гости, Соколин забелязал, че в компанията е и собственика на винарната Château Margaux и пожелал да му се похвали с една от най-скъпите си бутилки. Хванал едно такси до дома си, извадил бутилката от винарната си и се върнал обратно на събитието.

По пътя видял и Ръсти Стауб, известен бейзболист, който вече имал няколко ресторанта и също щял да оцени този шедьовър. Докато си проправя път през навалицата, успява да удари бутилката в стол или остър ръб на масата и я изпуска. Старото стъкло не се пръска на части, а се пуква и разделя на две равни парчета. Собственикът просто гледа как парите му изтичат през отвора в бутилката. Ужасен от тази гледка, Уилям хуква с парчетата обратно към дома и е толкова обезумял, че забрави да вземе жена си със себе си. Притискайки парчетата едно в друго и в себе си, най-вероятно се е надявал да не пусне нито капка на земята. Междувременно разказват, че собственика на ресторанта Джулиан Николини е потопил пръст в скъпата локвичка и след това направил най-неприятната физионимия, отдалечавайки се изпълнене не само с лош вкус в устата, но и с дълбоко разочарование.

Явно не е останал впечатлен от вкуса за вино на автора на американската декларация за независимост.
В дома си, страдащият колекционер замразил остатъка в пластмасова бутилка, а оригиналната била поставена във витрината, където стояла и книгата „Течни акции“ (написана лично от него). Съдържанието, което остава в бутилките все пак минава инспекция и според експертите изобщо не оправдава цената си. Цветът бил шоколадово кафяв, а аромата нямал нищо общо с вкуса на грозде. Не е изненадващо, че именно Джеферсън споделя как се губи вкуса на червеното вино с времето. Повече от 7 години за вино са твърде много, а какво да говорим за повече от 200? Добрата новина е, Соколин поне успява да получи обезщетение от застрахователната компания.

 
 
Коментарите са изключени за Да счупиш бутилка с вино за половин милион долара

Повече информация Виж всички