shareit

Вашият кратък гид за Черната смърт

| от |

Какво е Черната смърт?
През Средновековието Черната смърт или „пестиленция“, както съвременниците наричат ​​различни епидемични заболявания, е най-тежката катастрофа в историята. Някои я наричат „magna mortalitas“ (голяма смъртност), подчертавайки фаталния й ефект. Тя унищожава по-голяма част от населението, отколкото което и да било друго известно събитие. Един неин наблюдател отбеляза, че „живите са едва достатъчни, за да погребат мъртвите“. Никой не може да бъде сигурен какво е причинило смъртоносната чума.

Кога се случва Черната смърт?
Чумата пристигна в Западна Европа през 1347 г. и в Англия през 1348 г. Тя изчезва в началото на 50-те години на 14 век.

Какви са симптомите на Черната смърт?
Симптомите на Черната смърт включват отоци – най-често в слабините, подмишниците и шията – тъмни петна и кашляне на кръв. Средновековните хора – и съвременните им колеги в Китай от 19 век и Виетнам от 20 век, наблюдавайки по-скорошни огнища – отбелязват, че различните щамове на болестта отнемат от 5 дни до по-малко от половин ден, за да причинят смърт.

Bubonic plague victims-mass grave in Martigues, France 1720-1721

Колко души загиват заради Черната смърт?
В Европа се смята, че около 50 милиона души са загинали в резултат на Черната смърт в продължение на 3 или 4 години. Населението е намалено от около 80 милиона на 30 милиона. Тя убива най-малко 60% от населението в селските и градските райони. В действителност, на някои места като село в Кембриджшир свидетелстват, че 70% от населението почива за няколко месеца през 1349 г., а данъчните регистри на град Флоренция сочат, че смъртността може да е приблизително същата като през 1348 г.

Някои общности като Коб в Хемпшир са напълно унищожени, а много селища изпадат в упадък (и с времето опустяват). Знаем, че някои успяват да оцелеят, но средновековните хора не знаят това – те вярват единствено, че всички със сигурност ще умрат.

Чумата прескача или почти не докосва някои европейски села и не достига до всички региони (като тези в северногерманските земи).

Какви средства се използват за лечение на Черната смърт?
Средновековните хора вярват, че Черната смърт идва от Бог и затова разчитат на молитви. Някои от тях осъзнават, че единственото средство за борба с чумата е да се избяга от нея – „Декамерон“ на Бокачо е поредица от истории, разказвани сред група млади хора, които бягат от Черната смърт извън Флоренция. Няма известно лекарство, но хората искат лекарства: Чосър коментира, че докторите правят много „злато“ от мора. Чумните бактерии са идентифицирани в Азия през 90-те години на 19 век и е установена връзката им с животните и бълхите. Съвременните антибиотици могат да се борят с чумата, но чумата може да мутира или/и да развие имунитет срещу лекарствата.

Откъде възниква Черната смърт и кои области засяга?
Пробивайки на „изток“, както се изразяват средновековните хора, Черната смърт идва на север и на запад, след като удари източното Средиземноморие и Италия, Испания и Франция. След това стига до Великобритания, където удря едновременно Дорсет и Хемпшир по южното крайбрежие. След това чумата се разпространи на север и изток, след това към Скандинавия и Русия.

Как се разпространи Черната смърт? Дали заради бълхите на плъховете?
Не само учебниците, но и сериозните монографии за Черната смърт и нейните последователни вълни в началото на 19 век в Европа продължават да говорят за плъхове (обикновено „черни“). Но какви са доказателствата? Нито един съвременен наблюдател не описва епизоотика (животинска епидемия) от плъхове или други гризачи непосредствено преди или по време на Черната смърт или по време на някакви по-късни нейни язви в Европа – т.е. до „третата пандемия“ в края на 19 век. И все пак в субтропичните региони на Африка и Китай разказите за „болести по плъховете“, придружаващи човешко заболяване с бубони в основните лимфни възли, се простират най-малко до 18 век.

Що се отнася до бълхите, за разлика от „третата пандемия“, когато смъртните случаи на чума следват сезонните цикли на размножаване на различни видове бълхи, не е открита такива корелации с Черната смърт или по-късните европейски чуми преди края на 19 век .

Кой е най-засегнат от чумата? Черната смърт не засяга ли предимно бедните хора?
Стари и млади. Мъже и жени. Цялото общество – кралски особи, селяни, архиепископи, монаси, монахини и енорийско духовенство – всички са засегнати. Никоя подгрупа от хора не е имунизирана срещу Черната смърт. Съвременните хроникьори изброяват важни рицари, дами и търговци, загинали по време на Черната смърт. Много богати и добре захранени манастири из цяла Европа губят повече от половината от членовете си, както някои напълно изчезват.

 
 
Коментарите са изключени за Вашият кратък гид за Черната смърт

Повече информация Виж всички