shareit

2-годишно дете прояви признаци на пубертет след излагане на тестостерон

| от |

2-годишно момче показва признаци на пубертет – растящо интимно окосмяване и уголемяване на пениса – след като бе изложено на тестостероновия гел на баща си. Макар и рядък, това всъщност е проблем, който е документиран няколко пъти в медицинската литература.

Пред Insider, майката на момчето от Брайтън в Обединеното кралство разказва как е осъзнала проблема, когато синът й изведнъж пораснал значително за възрастта си.

„Знаех, че това не е нормално“, казва Ерика Браунсел. „Той имаше масивни, продължителни ерекции, а височината и теглото му бяха извън нормата.“

„Тежеше 12 килограма на 1 годинка, а след това наддаваше над килограм всеки месец между 12 и 18-месечна възраст. И не бяха мазнини, а само мускули.“

Кръвните изследвания показват, че момчето има изключително високи нива на тестостерон, основният полов хормон при мъжете, който се покачва драстично по време на пубертета. Лекарите изключват често срещаните причини за това състояние, като проблеми с ендокринната система или вродено заболяване, но основната причина остава загадка.

„Беше много страшно“, добавя Браунсел. „Изглежда, че никой не знаеше какво става.“

След това един лекар предполага дали причината не би могла да е свързана с излагане на изкуствен тестостерон. Оказва се, че бащата на момчето, Питър, е роден със сложно заболяване на тестисите и прилага тестостеронов гел върху кожата си всеки ден в продължение на няколко години.

Тестостероновият гел обикновено се прилага върху раменете, горната част на ръцете или стомаха, след което хормонът се абсорбира от кожата. Изглежда, че 2-годишното дете е влязло в контакт с гела върху кожата на баща си.

След това изпитание пред семейството, Браунсел сега се бори за по-гръмки предупредителни надписи върху опаковките на тестостероновите гелове в Обединеното кралство, заедно с инструкции в листовката, които подчертават рисковете от ползването им.

Има редица медицински доклади, които описват подобни проблеми, при които излагането на тестостеронов гел предизвиква ранен пубертет при малки деца. В един случай от 2007 г. лекарите в Алабама съобщават как 16-месечно момче развива интимно окосмяване, необичайно голям пенис и получава чести ерекции. Установява се, че то е изложено неволно на тестостероновия гел на баща си.

Още един подобен случай е съобщен през 2008 г. в Тексас, когато 2-годишно момче, чийто баща също използва външен източник на тестостерон, започва да проявява окосмяване. И този път също заключението е, че трябва да се направи повече, за да се подчертаят потенциалните рискове от използването на тестостеронови гелове и кремове, особено ако има деца наоколо.

„Пациентите, лекувани с тези продукти, трябва да бъдат научени на възможните рискове от излагане на тестостерон върху другите и начините за ограничаване на този риск“, заключава казусът.

Пубертетът е процес на физически промени, чрез които тялото на детето съзрява в тяло на възрастен, способно на сексуално възпроизвеждане. Той се инициира от хормонални сигнали от мозъка към половите жлези: яйчниците при момичетата, тестисите при момчетата. В отговор на тези сигнали, жлезите започват да произвеждат хормони, които стимулират либидото и растежа, функционирането и трансформацията на мозъка, костите, мускулите, кръвта, кожата, косата, гърдите и половите органи. Физическият растеж – височина и тегло – се ускорява през първата половина на пубертета и завършва, когато тялото е развито. Преди пубертета външните полови органи са характеристиките, които отличават момчетата и момичетата. Пубертетът води до полов диморфизъм чрез развитие на вторичните полови белези, които допълнително разграничават половете.

Средно пубертетът при момичетата започват на възраст 10-11 години и завършва на възраст 15–17 години; при момчетата обикновено започва на 11–12 години и завършва на 16–17.

Основната забележителност на пубертета при жените е менархе, началото на менструацията, която настъпва средно между 12 и 13 години. При мъжете първата еякулация, спермахе, се случва средно на 13-годишна възраст. През 21 век средната възраст, на която децата, особено момичетата, достигат пубертета, е по-ниска в сравнение с 19 век, когато е била 15 за момичетата и 17 за момчетата (с възрастта на първата менструация при момичетата и мутирането на гласовете и рязкото порастване при момчета се използват за отбелязване на началото). Това може да се дължи на редица фактори, включително подобрено хранене, водещо до бърз растеж на тялото, повишено тегло и отлагане на мазнини, или излагане на ендокринни нарушители като ксеноестрогени, което понякога може да се дължи на консумация на храна или други фактори на околната среда.

 
 
Коментарите са изключени за 2-годишно дете прояви признаци на пубертет след излагане на тестостерон

Повече информация Виж всички