Великите любовни истории: Тилда Суинтън, Сандро Коп… и другите – тяхното голямо, лудо, queer семейство  

| от Мая Вуковска |

Външността й е повече от нестандартна. Особено по холивудските критерии. Самата тя наскоро призна в интервю за Vogue, че винаги се е чувствала като странник на тази земя – нито мъж, нито жена. Причудливо андрогенно същество с елфически черти, което във всяко едно свое екранно превъплъщение вълнува и удивлява. Логично е като всичко друго при нея, и личният й живот да не се вписва в стереотипите. От 18 години шотландската актриса и наша героиня днес, Тилда Суинтън, има връзка с близо 20 години по-младия новозеландски художник Сандро Коп. Но винаги ли са били само двамата?  Време е да разберем.

Celebrity Sightings During The 77th Venice Film Festival - Day 0

Художникът и неговата муза

Един от портретите на младата Тилда Суинтън, нарисуван от бившия й партньор и баща на децата й Джон Бърн я представя облечена в тъмен костюм на Пиеро в комбинация с виолетови обувки на висок ток. Седнала е върху купчина от непрочетени сценарии, а едната й ръка е вдигната над главата в балерински жест. Косата й е много къса, разрошена и огненочервена. Цветът на косата в същност е специален акцент в картината, защото, както казва творецът с иронична усмивка, “по онова време Тилда беше комунистка.” А “онова време” е началото на 90-те.

През 1989 г., когато стават любовници, Тилда е на 29 и вече e успяла да привлече вниманието на режисьора и активист за гей права Дерек Джарман, който е толкова зашеметен от магнетичното й излъчване, че я ангажира за участие в общо 7 свои филма. Джон пък, който е изтъкнат шотландски художник и драматург, е на 50. По време на кастинга за телевизионната постановка на драмата му Your Cheatin’ Heart Джон просто не може да откъсне очи от негримираното лице с аристократични черти на Тилда. Никоя друга не би могла да бъде по-подходяща за ролята, за която се явява. Както и за негова любовница!

Въпреки че Лондон е едно от най-великолепните места на света за изява на артистични таланти, в средата на 90-те той се оказва гробище за много приятели и познати на двойката, заболели от СПИН. Атмосферата става толкова тягостна, че раждането на близнаците Онър и Ксавие през 1997 г. е перфектен повод за Суинтън и Бърн да се махнат от злокобния град. Преместват се в шотландската провинция, където уникалната комбинация от пясъчни дюни и иглолистни гори е перфекта за любов, уединение и отглеждане на деца в традициите на галската култура.

"OSS 117: From Africa With Love" Final Screeing & Closing Ceremony Red Carpet - The 74th Annual Cannes Film Festival

Ледената кралица среща кентавъра

Въпреки че новият любим на Суинтън, Сандро Коп, не може да се похвали със звездно био в архивите на IMDb, той все пак има няколко, макар и мижитурски роли. Една от тях се оказва съдбоносна – но не за холивудската му кариера, а за личния му живот. Когато през 2004 г. се снима скъпоструващата екранизация по епическия фентъзи роман  на К.С. Луис “Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и дрешникът”, Суинтън е безапелационният избор на продукцията за ролята на Ледената кралица. Въпреки че ролята й е водеща, това не пречи на ледено красивата Тилда да се влюби в един от статистите, който играе треторазряден кентавър. Връзката им не се развива особено бурно, но затова пък и не съвсем дискретно, защото вестниците започват да надушват скандал.

Три чифта крака под завивките

Жълтата преса отдавна се интересува от странните любовни конфигурации в живота на актрисата, добила световна популярност от участието си във филми като “Плажът”, “Ванила Скай”, “Адаптация”, “Майкъл Клейътън” (за който печели “Оскар!), “Трябва да поговорим за Кевин”… Може би слуховете, че от години Суинтън живее в отворена връзка с двама партньори не са съвсем неверни, понеже някои факти от семейния й живот навеждат на мисълта, че тя не си пада по моногамните връзки.

Преди Тилда Джон Бърн е женен за Алис Симпсън, с която се разделят през 1980 г. , но официално не се развеждат. Когато Тилда и Джон заживяват заедно, упорито започва да се говори, че двойката е в отворена връзка с трети човек и това е бившата на Бърн, Алис.

И ако това не ви се струва достатъчно любопитно, преминаваме към част втора. След 2004 г. следва ново раздаване на картите. Тилда и Джон отново не са сами във връзката си, само че този път двойката е прибрала под покрива си младия любовник на Тилда, Сандро. Отстрани погледнато, изглежда така, сякаш тримата си играят на семейство, което отглежда две деца в уединената, измазана в бяло къща в Наирн. И изобщо не е ясно кой кого чука…

Celebrity Sightings: Day 2 - The 74th Annual Cannes Film Festival

Запитана от журналисти през 2008 г. от какъв точно характер са отношенията между тримата, Тилда отговаря така: “Не че това засяга някой друг освен нас, но ще ви кажа, че няма нищо скандално за разкриване. Джон и аз живеем заедно и понякога Сандро отсяда при нас. Когато имам професионални ангажименти, Сандро ме придружава в пътуванията ми до различни дестинации по света. А когато сме у дома, всички заедно живеем като едно щастливо семейство.”

Сандро Коп не се оказва еднодневка, каквото бъдеще му предвиждат в началото. Кой каквото иска да си говори, но истината е такава, че Тилда и Сандро са неотлъчно един до друг вече 18 години и, където и да се появят, винаги се държат за ръка. Въпреки че става известен първо като младото гадже на актрисата от “Нарния”, Коп не позволява връзката му със Суинтън да го обезличи като творец. Всъщност той се откроява като личност и творец по много параграфи, а едно особено отличително качество на творчеството му е търсенето на пресечна точка между класическото изобразително изкуство и дигиталните технологии. Понастоящем той работи изключително в студиото си на втория етаж в семейната къща в Наирн. Новата му страст е да рисува маслени портрети на приятели и познати, запечатени от разговори в Скайп.

18th Marrakech International Film Festival : Day Three

Едно голямо, лудо queer семейство

Вярна на ексцентричния си вкус за роли, дрехи и начин на живот, съвсем наскоро 60-годишната актриса оповести, че е интерсексуална. Ако се чудите за какво става въпрос, “и” за “интрасексуалност” е последната буква в популярната абревиация ЛГБТИ и предполага наличието у един индивид на неопределени или смесени полови белези. “Искам да стане ясно обаче,” каза Суинтън пред британския Vogue, “за мен да си куиър е по-скоро въпрос на усещане, на вид чувственост, а не толкова на сексуалност. Цял живот съм се чувствала различна и сякаш винаги съм търсила себеподобни. Докато накря не ги открих – моето голямо, лудо queer семейство. В него са Уес Андерсън, Бонг Юн-хо, Джим Джармуш, Лин Рамзи, Джоана Хог[1].”

И докато новината по никакъв начин не изненада почитателите й по света, медиите очакваха със затаен дъх реакцията на Сандро Коп. Но понеже такава не последва, всички предположиха, че отношенията между двамата си остават “бетон.”

Dior Bal In Venice

Що се отнася до други двама члена на голямото й неортодоксално семейство, 23-годишните близнаци Онор и Ксавие, хлапетата отдавна са пораснали и са се превърнали в удивителни млади хора. Но няма и как да е иначе при положение, че са израснали сред брулените хълмове на красивата Шотландия и са отгледани от най-чудесните, артистични и широко скроени родители на света. А колко са те на брой не е от такова значение.

Онор върви уверено по стъпките на майка си. Дебюта си на големия екран прави през 2019 в лентата на Джоана Хог “Сувенирът”, в който участва заедно с майка си. Почти нищо не се знае за брат й Ксавие, защото той не държи да привлича медийното внимание върху себе си.

През 2014 г. Джон Бърн се жени за театралната осветителка Джийни Дейвис. Днес 81-годишният драматург и художник продължава да пише и да рисува в ателието си в Единбург.

[1] Режисьори, с които Суинтън е работила през годините.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Тилда Суинтън, Сандро Коп… и другите – тяхното голямо, лудо, queer семейство  

Повече информация Виж всички