shareit

Великите любовни истории: Майкъл Кейн и Шакира Бакш – една телевизионна реклама, едно щастливо стечение на обстоятелствата и една “разтърстваща” рецепта за половинвековен брак

| от Мая Вуковска |

Заради характерния му кокни диалект и впечатляваща осанка, участието  в над 160 филма и многото получени награди, сред които “Оскар”, “Златен глобус” и БАФТА, той заслужено си е спечелил статута на британска кино легенда. Тя пък е жена с екзотична красота, останала неподвластна на времето, бивш модел и актриса. Те са Майкъл Кейн и Шакира Бакш. И са семейство от цели 50 години!

Колекционерът

Имаше такъв криминален психо-трилът с участието на Дензъл Уошингтън и Анджелина Джоли. В него престъпникът с това прозвище колекционираше човешки кости. В младите си години нашият герой е имал далеч по-хуманно колекционерско занимание – колекционирал е красиви жени. Поне на такъв му се носела славата, имайки предвид, че през ръцете му, казват, са минали такива хубавици като Елизабет Тейлър, Шърли Макклейн и Хелън Мирън.

Самият Кейн винаги е отхвърлял тези слухове като лъжливи. Все пак той е британски джентълмен и не бива хората да бъркат елегантното ухажване с подмолен интерес. Колкото и дискретен обаче да е бил винаги по отношение на интимните си връзки, се знае със сигурност, че межди 61-а и 71-а е имал такива с актрисите  Едина Рони, Натали Ууд, Бианка Джагър и Джил Сейнт Джон. Началото на подвизите му на любовния фронт обаче е повече от скромно. 

Kaто много напористи младежи, решени да опитат от всичко в живота сега и веднага, и 22-годишният Майкъл обърква първите пориви на либидото с любов. Това води до един ненавременен брак с актрисата Патриша Кейн през 1955 г. Тази връзка обаче не оцелява дълго и се разпада скоро след раждането на дъщеря им, Доминик. Години по-късно актьорът ще се върне към онази грешка на младостта: “Иска ми се тогава да знаех, че не е задължително да се ожениш за човека, в който се влюбиш за първи път. А аз направих точно това – влюбих се в Патриша и само след няколко седмици вече бяхме женени.

Исках да съм актьор, обаче в ония времена не изпадаше нищо друго освен по някой малък ангажимент в телевизията, на статист най-вече, без реплики, без нищо, и това беше. В един момент толкова се отчаях, че реших да се откажа от актьорстването. Беше видно, че Пам е по-талантливата от двама ни и има по-голям шанс да пробие в бизнеса. Захващах се с какви ли не смазващи самочувствието и душата ми дейности – работих в обществена пералня, бях мияч на чинии в ресторант и за малко дори и водопроводчик. Раждането на дъщеря ни се оказа камъчето, дето прекатури каруцата на отдавна разклатения ни брак. Аз бях виновният, че така се  развиха нещата – бях твърде млад и незрял, за да се справя с бедността и личния си, професионален провал.”

А вие как обичате кафето – бразилско и силно, нали?

Девет години след развода с Патриша късметът на младия Кейн се обръща и той изведнъж се озовава във водовъртежа на една шеметно развиваща се актьорска кариера. Слънцето изгрява и на неговата улица, когато става част от трупата на комедийната пиеса Next Time I’ll Sing to You. След първото й представяне в театър Criterion в Пикадили, Кейн е привикан да си поговори зад кулисите със Станли Бейкър – човекът, който ще продуцира и изиграе една от ролтети във филма, който ще се се окаже големият пробив за Кейн – “Зулуси”. Въплъщението му като лейтенант Бромхед в тази епична продукция привлича интереса на други продуценти и режисьори и за отрицателно време се снима в няколко бокс-офис разбивачи.

Когато нещата ти се развиват в професионално отношение така добре, както дори не си мечтал, любовта никак не ти липсва. Затова и Майкъл изненадва сам себе си, когато през 1971 г. с него се случва нещо, което изобщо не е очаквал, нито пък е искал. Влюбва се. При това не в “жива” жена, а в лице от малкия екран.

Една вечер предаването, което гледа с едно око по телевизията в компанията на приятели, е прекъснато от реклама на известен бранд бразилско кафе. Майкъл тъкмо посяга към дистанционното да смени канала, когато в кадър влиза момиче, което така го поразява с хубостта си, че сърцето му забива лудешки, а дланите му се изпотяват. Когато споделя с приятелите си, че е решен на всичко, за да издири това момиче със смугла кожа и неустоим поглед, те решават, че Майкъл чисто е превъртял.

Но понеже виждат, че е съвсем сериозен в намерението си още на сутринта да се качи на първия самолет за Бразилия, за да я търси, решават, че няма да го оставят сам в маниакалното му начинание. По-късно същата вечер групичката отива на бар, където за техен късмет се натъкват на един пич, който работи в рекламната индустрия. След като му разказват каква е целта на заплануваното им за сутринта пътуване до Бразилия, онзи казва: “Ние правихме тази реклама. Момичето не е бразилка, а индианка и живее на “Фулъм Роуд.” 

“Фулъм Роуд” е улица само на няколко пресечки от дома на Кейн.

И така, грандиозният, романтичен план на актьора да пропътува половината свят, за да издири жената на живота си, пропада, но съдбата му предоставя друг, далеч по-лесен вариант за постигане на целта. Дали обаче наистина ще бъде така лесно, както изглежда, Майкъл тепърва ще разбере.

Когато любовта те чака буквално зад ъгъла

Шакира, както се оказва, че е името на екзотичната красавица от рекламата за кафе, се ражда в Британска Гвиaна, на северния бряг на Южноамериканския континент през 1947 г.  в семейството на мюсюлмански индийци. Когато е на 19, нейният шеф, на когото е секретарка, я поощрява да се яви на конкурса “Мис Гвиана-67”. Тя вижда в това възможност да промени живота си, а защо не и да се махне от страната, която в тоя момент е в дълбока политическа криза.

С естествената си красота и неподправен чар отвява конкуренцията на другите претендентки. Титлата й отваря път към Лондон, където по-късно същата година се състои конкурсът “Мис Свят.” Печели трето място. Успехът й носи договори с модни агенции, а с това и възможността да остане и да работи в Лондон.

След като започва да получава обаждания от Майкъл Кейн, моделката изобщо няма намерение да отговори на молбите му за среща най-вече защото впечатлението, което е оставил у нея с ролята си във филма “Get Carter” e на агресивен и безскрупулен мръсник. При единадесетото обаждане обаче на Шакира й писва да отбива атаките и склонява на среща. Само една, мисли си тя тогава, колкото да ми се махне от главата.

На тази първа среща обаче, която ще се окаже знаменателна в живота и на двамата, на него са му нужни осем минути, за да се влюби още повече, почти до лудост в нея. На нея й трябва повечко време – около два часа. В интервю пред “People” oт 1976 г. тя казва: “Той се оказа всичко, което не очаквах. Беше толкова различен от екранните си роли – очарователен и нежен, изобщо човек, с когото бих могла да прекарам остатъка от живота си.”

Ами речено-сторено.

Спасяването на удавник Кейн

Преди да се запознае с Шакира в началото на 70-те, Майкъл изобщо не я кара добре. Пие по бутилка водка на ден и пуши като комин, непрестанно. Изобщо не му дреме как това ще се отрази на здравето и бъдещата му кариера. “Изживявах се като стресиран, нещастен творец. Постоянно се терзаех от мисълта какво ще стане, ако не получа друга роля. Или ако получа, дали ще мога да я изиграя, както трябва. Дали изобщо ще съм в състояние да си запомня репликите!” С появата на Шакира в живота му настъпва драстичен обрат.

“Тя не настояваше да спра пиенето. Аз самият исках да съм трезвен и жив, за да бъда с нея. Ако не я бях срещнал, отдавна щях да съм мъртъв, защото щях да съм се пропил до смърт.”  За да я задържи до себе си, Кейн отслабва и спира пиенето и оттук насетне, до ден днешен си позволява само по чаша вино на вечеря. и.

Женят се през 1973 г. През същата година се ражда и единственото им дете – Наташа Халима.

Днес окончателно оттеглилият се от актьорската професия 89-годишен Майкъл Кейн и 75-годишната му съпруга водят спокоен и щастлив живот в реновирана провинциална къща от началото на 19-и век в област Съри.

В многобройни интервюта актьорът е споделял, че не може да си представи по-добър и удовлетворяващ живот от този, който споделя с Шакира вече толкова години. “Тя е дясната ми ръка, моят душеприказчик. Бях вече известен, когато я срещнах, но без нея нямаше да стигна толкова далеч.” И добавя, че въпреки, че винаги в бил заобиколен от красиви жени, никога не се е изкушавал дори за миг да й изневери, защото за него тя е била и си остава най-красивата жена, която някога е виждал.

А запитан каква е тайната на един половинвековен успешен брак, Майкъл Кейн дава най-простата възможна рецепта: “Тайната е в двете бани. Изобщо не ти трябва да делиш една баня с която и да е жена, защото накрая ще се бръснеш, сврян в ъгъла.”

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Майкъл Кейн и Шакира Бакш – една телевизионна реклама, едно щастливо стечение на обстоятелствата и една “разтърстваща” рецепта за половинвековен брак

Повече информация Виж всички