shareit

Великите любовни истории: Фреди Меркюри и Мери Остин – само една любов за цял живот

| от Мая Вуковска |

Ако не беше общата им страст по хубавите дрехи, Фреди Меркюри и Мери Остин можеха никога да не се срещнат.

Един ден през 1969 г. 24-годишният Фреди пристъпва прага на скъпарския лондонски магазин Biba, където 19-годишната Мери работи. По онова време бъдещата рок звезда също върти търговия – заедно с Роджър Тейлър (барабанистът на “Куийн”) продават винтидж дрехи на пазара в Кенсингтън. Мери е леко шокирана от външния вид на клиента си: пред нея стои дългокос пич с обувки на висок ток и облечен толкова ексцентрично, че привлича всички погледи. Фреди също е впечатлен от хубавото русокосо девойче и скоро разговорът за дрехи минава в съвсем друга посока. След като няколко пъти уж само се отбива в магазина, най-накрая Меркюри събира смелост да покани Мери на среща. Тя отказва. Фреди обаче е много настоятелен и в крайна сметка успява да я склони да изпият по едно питие. Няколко седмици по-късно двамата вече ходят сериозно.

Freddie And Mary

Преди тази знаменателна среща животът на Мери Остин е съвсем обикновен, даже скучен. Когато започва работа в Biba обаче, Мери получава възможност да се “отърка” в артистичния хай лайф на столицата. Запознава се с Мик Джагър и Пол Маккартни, а преди да срещне Фреди, дори излиза за кратко с бъдещия китарист на “Куийн” Браян Мей.

След няколко месеца Мери и Фреди заживяват заедно в миниатюрен апартамент и въпреки че са бедни като църковни мишки, нищо не може да помрачи любовта им. Връзката им е като на всяка друга нормална двойка – понеже не могат да си позволят много неща, през повечето време слушат музика или се разхождат, хванати за ръка. 70-те години са неблагоприятни за всеки, който иска да пробие на лондонската музикална сцена и в това отношение Фреди не прави изключение. Групата “Куийн” вече се е сформирала, но понеже никой не е чувал за нея, четиримата музиканти рядко получават покани за участия. Затова и мизерията е тяхна неотменна спътница дълго време.

Queen Perform At Live Aid At Wembley

Животът на всички се променя към по-добро през 1973 г., когато групата издава първия си албум. Изведнъж всички вече говорят за “Куийн”. Заедно с първите проблясъци на славата се чува и дългоочакваният звън на монети. Мери и Фреди вече могат да си позволят сносно жилище при това в един от престижните лондонски квартали. По това време Фреди написва може би най-прочувствената си балада, Love of My Life. Посвещава я на Мери, а подобен романтичен подарък с какво върви най-добре, ако не с предложение за брак! А предложението е поднесено с характерното за Фреди чувство за хумор.

В интервю пред “Дейли мейл” Мери преразказва така конкретната сцена: “На Коледа Фреди ми връчи голяма кутия. Отворих я, а вътре имаше друга кутия, и после още една, и още една… В последната, най-мъничката кутия имаше прекрасен пръстен с нефрит. Гледах го, без да мога да обеля и дума. Изобщо не го очаквах. Попитах Фреди: “И сега? На коя ръка да го сложа?” А той: “На безименния на лявата, защото… би ли се омъжила за мен?” Бях шокирана. Но успях да прошепна: “Да.”

Queen_1984_012

Снимка: By Thomas Steffan – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=301952

Скоро музикантът представя годеницата си на мама Джер Бурсара, която остава възхитена от избора му на жена. Представя си как двамата скоро ще се оженят и ще я дарят с внуци. Това обаче никога не се случва. Годежът продължава три години преди двойката да се раздели. Не че Мери не иска и не е прави опити да промени статуса си от годеница на съпруга! “Веднъж, спомня си тя, видях страхотна булченска рокля на витрината на малък магазин. И тъй като Фреди все избягваше темата за сватбата, реших да опипам внимателно почвата. Попитах го: “Време ли е вече да си купувам рокля?” А той каза не. Бях много разочарована. Нещата ставаха все по-сложни.”

А са усложняват от факта, че Фреди започва да се прибира все по-често по нощите, без да дава обяснения къде е ходил и какво е правил. Отношенията им постепенно охладняват, а женската интуиция на Мери й подсказва, че нещо измъчва любимия й. Но понеже са си обещали винаги да са честни един с друг, един ден Фреди не издържа повече да живее така и признава, че е бисексуален. “Всъщност отдавна подозирах, че Фреди е започнал да спи с мъже. Но когато се разкри, почувствах по-скоро облекчение. Дори се радвах за него, защото най-после можеше да бъде себе си на сто процента.”

Физическата им връзка приключва, обаче Фреди продължава да я обича и да изпитва нужда да бъде близо до нея. Убеждава Мери да не го напуска и тя разрешава ситуацията в стил “и вълкът сит, и агнето цяло” като се премества да живее само на няколко метра разстояние от жилището на Фреди. Освен това продължава да бъде неотлъчно до него като негова асистентка и не пропуска концерт на групата.

Queen And Friends

Фреди винаги е приемал връзката им като брак: “Всичките ми любовници са ме питали как така не могат да изместят Мери от сърцето ми. Ами просто е невъзможно. Тя е единственият ми приятел и не искам друг. Приемам я като своя съпруга. Нашето си беше брак. Връзката ни с Мери става все по-силна. Въпреки че през годините и на нея много неща й се струпаха на главата, никога не ме изостави.”

И как би могла! Въпреки, че след раздялата има връзки с други мъже и ражда две деца, Фреди също си остава любовта на живота й. Тя не дава и дума да се издума друг освен Фреди да стане кръстник на по-големия й син. Този жест прави самотното по това време съществуване на Фреди малко по-поносимо. Въпреки че е заобиколен от фенове и славата му расте с главоломна скорост, той никога не се е чувствал по-сам. И отчаяно търси любовта. Еднократните си забежки в задните стаички на гей клубовете се старае да пази в тайна. В публичното пространство се показва под ръка с жени, които се държат така, сякаш са му гаджета, макар че всъщност са само приятелки. И така до 1985 г., когато в лондонски клуб се запознава с фризьора Джим Статън. Привличането между двамата е мълниеносно. Но Джим е обвързан и между двамата нищо не се случва. Съдбата обаче е решила друго и събира двамата мъже 18 месеца по-късно, при това на същото място! Джим вече е сингъл, така че нищо не пречи на връзката им и скоро се нанася в Гардън Лодж – лондонския дом на музиканта.


View this post on Instagram

#cockybastard #bitch #legend #freddiemercury

A post shared by Freddie Mercury (@freddiemercury) on

Джим Статън и Фреди Меркюри остават заедно седем години. До смъртта на Фреди. Дълго време Фреди упорито крие, че е болен от СПИН. В началото знаят само Статън и Мери. Когато обаче болестта прогресира дотолкова, че Фреди вече не прилича на себе си (почти е загубил зрението си и е отслабнал драстично), заблудата става невъзможна. През всичките тези последни месеци Джим и Мери са неотлъчно до леглото му и въпреки тежкото му състояние се опитват да поддържат духа му: припомнят си забавни истории от миналото, гледат записи от стари концерти на “Куийн”, смеят се и плачат заедно. “Когато Фреди умря, изгубих семейството си,” признава през сълзи Мери малко след като великият музикант издъхва на 24 ноември 1991 г. “Освен синовете ми, той беше най-важният човек в живота ми.”


View this post on Instagram

Happy Thanksgiving!!

A post shared by Rikki (@rockaintnoisepollution) on

Шокът от смъртта на фронтмена на “Куийн” скоро бива заменен от друг шокиращ факт. Става ясно, че малко преди смъртта си Меркюри е направил завещание, в което оставя по-голямата част от авоарите си (настоящи и бъдещи), както и огромното си имение Гардън Лодж в Кенсингтън на Мери Остин. На партньора си Джим оставя само 500 хиляди паунда. Когато завещанието на Фреди става публично достояние, много негови приятели и колеги обръщат гръб на Мери Остин, обидени от това, че той е предпочел нея пред тях. Дългогодишният личен асистент на Меркюри, Питър Фрийстон, който през последните години живее в имението заедно с гей двойката, твърди, че една от причините Фреди да остави почти всичкото си богатство на Мери е от чувство за вина. “Фреди беше издигнал любовта си към Мери върху романтичен пиедестал. Известно време не разбирах защо я боготвори толкова, докато не ми обясни, че любовта е качество, а не количество. Той обичаше и Мери, и Джим. Обичаше своите приятели.”

Джим Хатън умира през 2010 г. от рак.

Друга важна точка в завещанието на Фреди Меркюри е погребението му. Той иска да бъде кремиран и е категоричен, че Мери трябва да разпръсне праха му на място, което никога няма да разкрие. Това странно желание е продиктувано от страха на Фреди, че ако хората знаят къде е гробът му, постоянно ще се тълпят там и ще нарушават спокойствието му в отвъдното. Мери пази урната с праха на музиканта две години, преди да изпълни последното му желание.

Мери Остин днес е на 68 години. Тя продължава да бъде единственият човек на света, който знае къде са разпръснати тленните останки на Фреди Меркюри.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Фреди Меркюри и Мери Остин – само една любов за цял живот

Повече информация Виж всички