shareit

Тъжната съдба на последния наследник на Сталин

| от |

Във върха на своята власт Йосиф Сталин управлява повече от 200 милиона души и почти 1/6 от земната повърхност, възползвайки се от една изключителна сила, която до този момент не може да бъде репликирана. Както се досещаме, такава доминантна фигура има наследници, но по една или друга причина, остават в сянка. Разбира се, познато е на всички, че Сталин отказва да замени единия от синовете си за немски генерал, заявявайки, че не разменя редник за генерал. Тази огромна жертва трябва да покаже много ясно и точно неговата отдаденост, ала не трябва да забравяме, че присъства и втори син на име Васили.

Той се ражда във време, в което СССР вече е на върха и може да се наслади на всички привилегии, които диктаторът позволява. Има само един проблем, синът не само се страхува от баща си, но развива и нервна криза, особено след като обкръжението му е свързано с част от най-жестоките и свирепи хора, които може да се познават. Роден през далечната 1921 г., неговият баща все още е подчинен на Ленин – тогавашният първи лидер на Съветска Русия.

Неговата майка Надежда – втората съпруга на Сталин, дава и втората рожба на „Стоманения“. Като отдаден член на комунистическата партия, именно тя получава правото да служи като секретарка на Ленин, като по този начин се надява, че рано или късно ще помогне на Васили да се издигне в ранговете на новата власт. Само няколко месеца след раждането на детето, самият Сталин я уволнява и освобождава, за да може да отгледа сина. Против неговата воля, дамата продължава да развива своята кариера и не се отказва до последно да се окичи с властта, която се предлага. Надежда наема своята сестра Светлана и продължава без никакви проблеми работата си. Детето расте без най-близките си и през цялото време е принуден да си играе с бавачки и пазачи, с които не се разделял никога.

gettyimages-608668313-594x594

Липсата на каквото ѝ да е внимание, най-накрая дава отражение. Васили има и сестра, която също не е очарована от неговото поведение. В най-ранна възраст, той се стреми да сее разруха и да унищожава колкото се може повече своите роднини. През 1932 г. Сталин се издига на върха и се превръща в лидер на новата власт. В един спор да се позволи на Надежда да го придружи, фамилията се кара толкова зловещо, че след няколко часа съпругата е открита простреляна в сърцето – официалната версия е самоубийство. Двете деца ще научат истината за майка си едва на 10-годишна възраст. Баща им го крие тази подробност до последно. Светлана, която е отгледала и двете деца, заявява, че Васили е бил потресен от новината и това се отразило още повече на неговата агресия, нерви и бунтовнически нрав.

Към тези черти на характера трябва да добавим и присъствието на особена глезотия. След като разбира жестоката истина, младежът започва да пие на 13-годишна възраст. През 1938 г. се записва във Военно въздушното училище. По време на своята тренировка, Лаврентий Берия, директорът на тайната полиция, се старае младият Сталин да не се лишава от абсолютно нищо и дори му предоставя възможност да живее в частна квартира, хранейки се с най-добрата възможна храна, която се намира на пределите на СССР. На 18-годишна възраст Сталин разбира всичко това и бързо променя луксозния начин на живот, изпращайки го обратно във военното поделение, където трябва да тренира наравно с всички останали бойци.

По време на своето дипломиране, Василий е зачислен веднага в Москва, където алкохолът се запълва с преследването на жени. До този момент е успял да получи омразата от всички свои приятели и офицери, които не пропускат възможност да се оплачат пред Сталин старши. По това време Васили среща своята първа съпруга – Галина Бурдонская. Жени се за нея на 19-гоидшна възраст. Сталин не е уведомен, но след като разбира, изпраща писмо до сина си, написано с червен химикал. То било кратко и гласяло следното:

„Защо не ми поиска разрешение да се ожениш? Да те вземат дяволите. Съжалявам я: тя се е оженила за идиот.“

Младата двойка се премества в Кремлин, където за много кратко време се раждат и две щастливи деца. Васили, по примера на баща си, не само, че не се занимава с тях, но и продължава да се занимава с алкохола и да забягва с всяка една жена, която може да открие. През 1940 г. самият брак функционално приключва. Това обаче е най-малкият проблем за Васили, към фронта се е запътил Хитлер и няма никакво намерение да се съобразява с противника. С избухването на войната, Сталин има нужда от всеки един човек, който може да открие. Още през първите дни Яков (първородният син на Сталин) е зачислен в армията. Двамата с Артьом Сергеев (осиновеният син на Сталин), заминават за фронта. През 1941 г. Яков е заловен и унижаван от германците. Това обаче означавало и още нещо – Василий никога нямало да види каквато и е да военна служба. Оказва се, че такава дори не е необходима, особено след като лека полека започва да се издига в ранг, при това без някаква видима причина.

gettyimages-464440177-594x594

Първо става капитан, след това е майор, полковник и всичко това се случва в рамките на година. Въпреки постиженията си, неговите колеги продължават да твърдят, че е точно модел за поддражание, особено след като се налива цял ден и когато дойде време да върши някаква работа, предпочита да гони жени, отколкото да влзе в бой. В момента, в който войната се обръща, младият Сталин е изпратен на фронта. До днес никой не може да потвърди със сигурност дали е успял да свали два немски самолета или не, но официалните данни го твърдят. Дори и това постижение не позволява да спечели любовта на баща си. Всяко следващо повишение идвало с подкупи, които Васили прави, за да може да се хареса на баща си, ала точно тази идея не била особено възможна.

С победата над Германия, Васили започва старите си навици. През годините обръща внимание на хокея на лед и дори е треньор на отбора. За съжаление и това начинание не идва с особени успехи. През 50-те години на миналия век, почти целият отбор умира в самолетна катастрофа. Осъзнавайки каква точно ще бъде реакцията на баща си, Васили бърза да смени целия отбор с по-млади играчи и да скрие трагедията. Междувременно е повишен в лейтенант генерал и получава правото да командва ВВС в Москва, точно този ангажимент се оказва твърде тежък за преживяване. Отказва да присъства на тренировки, което е изискване за всички генерали, няма никакъв опит в командването, а и като цяло не се вълнува от тази идея. На 1 май 19152 г. след тежко напиване, дава зелена светлина да се проведат полети, въпреки лошото време. Пред погледа на цивилни, двама пилота се разбиват.

gettyimages-79041142-594x594

Малко след това Сталин разбира всичко това и веднага премахва сина си от управлението. Въпреки омразата между баща и син, Васили продължава да използва сериозната протекция на висшите постове и живее като принц. За съжаление това продължава точно една година. Сталин умира на 5 марти 1953 г. Изведнъж короната не само е захвърлена, но и новите владетели бързат да осъдят последния наследник за всички престъпления, които е извършил по време на тежката злоупотреба с алкохол през войната и след това. Никита Хрушчов сваля всички рангове, награди, пари и свобода от него и бързо го изхвърля в затвора Лефортово.

Дивият живот най-накрая приключва. Зад решетките здравето се влошава и мнозина не са особено сигурни, че този човек ще живее толкова дълго. Хрушчов се смилява над него и през 1960 г. го пуска на свобода малко по-рано от обявеното. Получава малка пенсия и правото да носи своята стара униформа. Веднъж щом е на свобода, отново посяга към чашката и продължава да се самоунищожава. Васили Сталин умира само 2 дни, преди да навърши своя 41 рожден ден през 1962 г. Така се слага и край на фамилията, която толкова дълго време властва.

 
 
Коментарите са изключени за Тъжната съдба на последния наследник на Сталин

Повече информация Виж всички