shareit

Ото фон Бисмарк: Кратка биография на „създателя на модерна Германия“

| от |

Като пруски политик Ото фон Бисмарк превръща серия малки германски държави в единната Германска империя, като стилът му на управление по-късно му носи прякора „Железният канцлер“. Кой е Бисмарк? С какво е известен? И как обединява Германия? Ето всичко, което трябва да знаете за пруския политик, наречен също „Основател на съвременна Германия“…

Otto von Bismarck, Jugendbildnis im Alter von 22 Jahren

Ото фон Бисмарк през 1836 г.

Кой е Ото фон Бисмарк?
Ото фон Бисмарк е пруски политик, който става първият канцлер на Германия – длъжност, на която служи от 1871 до 1890 г. С поредица от войни той обединява 39 отделни държави в една германска нация през 1871. Като канцлер неговите политики са насочени към задържането на новосформираната държава в лицето на религиозните, политическите и социалните разделения – и всичко това, докато се опитва да поддържа крехкия мир в Европа.

Какъв е произходът на Ото фон Бисмарк?
Когато Бисмарк се ражда през април 1815 г., Наполеон е на път да бъде победен завинаги от коалиция, която включва колективни германски сили с много на брой силно ентусиазирани доброволци. Топлият отблясък на това съвместно усилие оцветява детството на Бисмарк с кръвожадни военни истории за героизъм и жертви. Баща му Карл е юнкер (пруски аристократ) с твърдо консервативни възгледи. За разлика от него, майка му Вилхелмин е дъщеря на секретар на кабинета и е изключително интелигентна и остроумна. Техният син Ото е комбинация от двете: архиконсервативен юнкер с макиавелисткия ум на политик.

Как Ото фон Бисмарк се изкачва на власт?
Като млад Бисмарк се лута в живота, опитвайки се да намери цел и смисъл – нормално за втори син на благородно семейство. Но през 1847 г. животът му се променя завинаги. Случайно той е помолен да се замести член на пруския парламент, който се е разболял. Така той намира своето призвание в интригите и машинациите на политическия свят. Бързо се прославя с острия си език и като привърженик на Прусия и нейния крал, което му печели позицията на пруски пратеник във Франкфурт (1851 г.), Санкт Петербург (1859 г.) и Париж (1862 г.), преди да стане министър-президент през 1862 г. На тази позиция той получава почти пълен контрол върху политическия курс, който кралството ще поеме.

German Headquarters in Versailles. 1870

Германската щаб-квартира във Версай. От ляво надясно: Леонард фон Блументал, кронпринц Фридрих, Юлиус фон Верди дю Верноа, Вилхелм I, Хелмут фон Молтке Старши, Албрехт фон Роон, Ото фон Бисмарк

Как Бисмарк обединява Германия?
Когато Ото фон Бисмарк е роден през 1815 г., Германия не съществува като единна държава. Вместо това има 39 отделни държави. Като министър-президент той се стреми да постави все повече и повече от немскоговорящите земи под пруски контрол. Той израства след успешната битка срещу войските на Наполеон и така си дава сметка, че държавите ще се обединят, когато са изправени пред чужд враг. Така че Бисмарк провокира войни срещу Дания (1864 г.), Австрия (1866 г.) и Франция (1870 г.). И трите победи печелят на Прусия все по-голямо уважение към нейната военна сила и позволяват на германския народ да се почувства сплотен около обща идентичност. След Френско-пруската война Бисмарк се възползва от възможността да покани дори най-скептичните германски държави на юг, като Бавария, да се присъединят към неговата Северногерманска конфедерация, ръководена от Прусия. Отказали предния път, този път те се съгласяват.

Какъв е Ото фон Бисмарк?
Бисмарк сега е известен най-вече със своята политическа проницателност; той много добре съди характера на хората и има необичайна правилна интуиция за това дали за спечелването на един човек се изисква заплаха, подкуп, спор или ласкателство. С ръста си от почти 190 см. той е и физически внушителен, със стоманеносини очи и широки рамене. С остър език, остроумен и изключително красноречив, знае как да постигне желания ефект пред почти всяка публика. Бисмарк има и силно импулсивна страна – примери за това са трагичната му любов към Мари фон Таден-Триглаф, от време на време някои дуел с пистолети с политическите му съперници и честите сълзи, проливани от разочарование, гняв или искрена тъга.

Какви са най-забележителните политически действия на Ото фон Бисмарк?
След като обединява Германия чрез война, Бисмарк се опитва да задържи страната заедно като канцлер, потискайки малцинствата като католиците с неговите така наречени „Културни борби“ („Kulturkampf“) и „германизира“ поляците, датчаните и французите, които се озовават в новите граници на държавата му. Той също така завърта сложна мрежа от външнополитически връзки с Европа, която позволява на новата германска държава да се превърне в уважаван фактор на континента.

Какво е наследството на Ото фон Бисмарк?
Когато умира през 1898 г., Бисмарк е в дълбоко огорчение – неговите наследници са позволили на новия германски кайзер Вилхелм II да ръководи политиката от 1890 г. По този начин напрежението в Европа започва да нараства и заплашва да погълне новосформираната Германия. Бисмарк обаче вдъхновява и култ, който ще продължи дълго след смъртта му. В негова чест в германската империя са издигнати стотици паметници, като прочутите кули на Бисмарк. Много хора все още го смятат за блестящ държавник и днес.

 
 
Коментарите са изключени за Ото фон Бисмарк: Кратка биография на „създателя на модерна Германия“

Повече информация Виж всички