Музикални хроники: Той отказа да избива руснаци в Косово, напусна армията и стана световна звезда с един-единствен хит

| от Тодор Ковачев |

Човекът, който отказа да стартира Трета световна война е и човекът, който продаде 11 млн. албума благодарение на песен за среща с момиче в метрото.

„Получих директна команда да нападна около 200 руснаци в Косово“, разказва популярният британски певец Джеймс Блънт, който осъзнава, че такова действие в онзи момент е щяло да има огромни последици. Тогава той все още е офицер от британската армия и служи заедно с още 30 000 военни в конфликтната точка на Балканите.

Годината е 1999-а и Блънт оглавява военна колона, получила нареждане да овладее летището в Прищина. „Бях командващ офицер с отряд мъже зад мен. Беше влудяваща ситуация“, спомня си Блънт.

Американският генерал Уесли Кларк издава заповед да бъде достигнато летището и да се установи контрол над него. Но руснаците пристигат там по-рано. „200 руснаци се бяха наредили и бяха насочили заплашително оръжия към нас. Директната команда от генерал Уесли Кларк беше да ги нападнем. Бяха използвани различни думи, които ни звучаха необичайно.

Думи като „унищожение“ се чуваха от радиостанциите ни. Войниците до мен бяха от парашутен полк и са подготвени за битка“, категоричен е Джеймс Блънт. Но той не е склонен да рискува военен конфликт с Русия заради изпълнение на подобна заповед.

„Има неща, които вършиш и знаеш, че са правилни, както и неща, които усещаш като грешни. Това чувство за морална преценка е внедрено в нас, войниците от британската армия“. Бъдещата музикална звезда, тогава все още никому неизвестен войник, изразява готовност да бъде изправен пред военен съд за неизпълнение на заповед, само и само да предотврати глобална война.

Но за щастие не се стига дотам. Британския генерал Майк Джаксън проявява разум и изпраща успокоително съобщение: „Няма да накарам войниците си да станат отговорни за разпалването на Трета световна война“. Той инструктира колоната на Блънт да се отдалечи по пътя и да заобиколи летището. Певецът е абсолютно убеден, че нападение над руснаците тогава е щяло да доведе до глобален конфликт, колкото и стряскащо да звучи това.

Животът му оттам нататък се стича по вълнуващ начин. Джеймс Блънт напуска армията през 2002 г., за да се отдаде на музикална кариера и по-късно пробива в световен мащаб с хита си You’re Beautiful.

Говорим за една от най-познатите и най-пусканите песни за последните 15-20 години – съответно и една от най-изтърканите. Много вероятно е да я чуете в някаква крайно романтична обстановка, на сватба, годеж или вечеря на свещи.

Но романтиката в баладата може и да е малко подвеждаща, а историята, която я е вдъхновила, трудно може да мине за романтична. „Аз всъщност пея как дебна нечия чужда приятелка, докато съм надрусан в метрото“, разказва самият Блънт. „Но е много мило, че хората си я пускат по сватбите“.

Скоро след излизането си, сингълът става №1 във Великобритания, Канада, Белгия, Норвегия, Нидерландия, Италия и още страни, за да превърне Джеймс Блънт във всеизвестно име. Тогава всички тръпнат да узнаят кое е момичето, което, както гласи текстът, се усмихва на Блънт в метрото, но е с друг мъж.

„Всъщност историята е малко окаяна. Просто бях видял бившата си приятелка с нейния нов приятел, а дори не знаех за неговото съществуване“, разяснява авторът. „С нея срещнахме погледите си и сякаш изживяхме цял един живот в този миг, но не направихме нищо след това и оттогава не сме се виждали“.

Блънт се прибира вкъщи и за няколко минути сглобява основната мелодия и текст на бъдещия хит. По-късно признава, че тогава е и под въздействието на наркотици, за което намеква, когато пее, че „лети високо“.

За повечето слушатели това си остава не просто най-големият, но и единственият звезден миг на Блънт. За певеца музикалният успех не идва бързо и лесно и докато стигне до големия си пробив, той минава не само през ужаса на военните действия в Косово, но и през други трудности.

„Откакто съм на 14 обяснявам на приятелите си, че ще бъда професионален музикант. Когато бях капитан в армията в Косово, си носех китара даже в танка. После напуснах армията и си счупих китарата, когато загубих баланс и паднах с мотора си. Същата китара, която беше оцеляла при военните действия. Всички ми се смееха“, признава той.

Случайната среща с бившата приятелка и последвалата песен напълно променят неговия живот.

„Въобще не очаквах песента да стане такъв хит и в началото това ме плашеше. Мислех, че просто ще бъда музикант, който издава някакви свои неща и нищо повече. А тази песен беше толкова въртяна навсякъде, че взе да дразни хората. Аз все още се гордея с нея и харесвам работата си. Пях песента на сватбената церемония на Елтън Джон и Дейвид Фърниш, а сега ми предстои шесто световно турне. Ако не беше You’re Beautiful, това щеше да е турне само в Северен Лондон.“

Днес за Джеймс Блънт може да чуете не само във връзка с големия му хит, но и защото той се превърна в сензация в социалните мрежи с Twitter профила си, където се радва на 2.2 млн. последователи.

Не си мислете, че всички те са фенове на музиката му – всъщност неговият акаунт е предимно хумористичен и той демонстрира великолепна самоирония, като обича да се подиграва със собствената си репутация на сладникав певец с един-единствен хит. Блънт обаче не се колебае да се подиграва и с всички свои критици.

Когато например властите в Нова Зеландия използваха песни на Бари Манилоу, за да разпръснат тълпа от протестиращи, който предложи да помогне със своята собствена непоносима и дразнеща всички You’re Beautiful.

Но когато някой подхвърли, че той е по-добър в Twitter постовете, отколкото в музиката, Блънт не пропуска да изтъкне, че не писането в Twitter го е направило милионер.

Така прекарва днес времето си човекът, който нямаше да приеме да вкара света във война – и който съхрани разума си и след като го връхлетя световната слава.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Той отказа да избива руснаци в Косово, напусна армията и стана световна звезда с един-единствен хит

Повече информация Виж всички