shareit

Музикални хроники: Как Робърт Плант написа една от най-прочувствените песни на Led Zeppelin след смъртта на сина си

| от |

Той е известен като един от най-великите рок вокалисти на всички времена, но житейската му история често остава на заден план.

А Робърт Плант е човек, преминал през огромни премеждия, и то след като вече е постигнал звезден статут.

Някъде до средата на 70-те години животът на певеца на Led Zeppelin изглежда перфектен. Той се наслаждава на светкавичен скок до музикалните върхове заедно с легендарната банда, публиката го обожава, а Zeppelin си създават някаква почти свръхестествена аура – сякаш нищо не е в състояние да ги спре.

После обаче всичко се разпада.

До 1974 г. Led Zeppelin вече имат зад гърба си вечни хитове като Whole Lotta Love, Stairway to Heaven и Immigrant Song и са най-значимата рок формация на планетата. От следващата година нататък започват да ги преследват купища нещастия, сякаш онази мистична защитна преграда около тях внезапно се е разпаднала.

Започва се с автомобилна катастрофа на Плант и съпругата му Морийн, които катастрофират, докато са на почивка в Гърция. Счупеният глезен на фронтмена означава провал на предстоящото турне и принудителна почивка за групата.

Именно по време на тази пауза са създадени повечето песни за седмия албум на Zeppelin, озаглавен Presence. Реакцията към албума обаче е хладна и от публиката, и от критиката, а отношението се прехвърля и към концертния филм на групата The Song Remains The Same, който също не е оценен подобаващо.

Led Zeppelin се оказват в позиция да се борят за възвръщане на старата аудитория, а особено обидени са им британските фенове – те не са ги виждали да свирят на родна земя, откакто Zeppelin се превръщат в данъчни изгнаници и заживяват в Щатите.

Бандата се впуска в още едно мащабно американско турне, а по същото време Плант получава няколко смазващи телефонни обаждания от жена си.

„В първото обаждане тя му каза, че синът им е болен“, спомня си тур мениджърът на групата Ричард Коул. „При второто обаждане за съжаление Карак вече беше починал“. След като бащата получава смразяващата вест, турнето веднага е прекратено.

Момченцето умира само на 5 години от стомашен вирус и Робърт разбираемо е съсипан от случилото се.

Певецът се връща у дома, за да прекара време с Морийн и с дъщеря им Кармен – внезапно цялата му музикална дейност сякаш губи значение. „Загубих сина си и не исках да бъда с Led Zeppelin, а със семейството си“, обяснява той. В периода на толкова силна скръб, Плант сътворява една от най-прочувствените и същевременно най-нетипичните песни в каталога на Led Zeppelin.

All My Love веднага прави впечатление като нещо нестандартно за ориентираните преди всичко към блуса и хард рока музиканти.

Поп баладата носи съвсем различна енергия и почерк от обичайните песни на Zeppelin и обяснението за това е не само емоцията, вложена от Плант. All My Love е една от само двете песни на групата, в които китаристът Джими Пейдж няма композиторски принос. Плант я сглобява с басиста и кийбордист Джон Пол Джоунс, който записва солова част на синтезатор.

Разбира се, песента е посветена на Карак и всъщност звучи доста позитивно, тъй като набляга на радостта, която е донесло момчето на семейството. Текстът навява мисли за вечния кръговрат на живота и за повтарящите се истории – за което също има конкретна причина.

В същата година, в която песента е написана, на Робърт Плант се ражда друг син – Логан. Смесените емоции от щастието, еуфорията и неугасващата мъка правят All My Love толкова специална за слушане. Тя се появява в осмия албум на групата In Through the Out Door, който постига огромен комерсиален успех през 1979 г., макар че е нападнат от критиката заради промяната в звученето.

Многобройните продажби обаче нямат как да спасят Led Zeppelin, които вече твърде трудно функционират като група и са раздирани от вътрешни проблеми. През 1980 г. се случва трагедията със смъртта на барабаниста Джон Бонъм, която окончателно слага край на Zeppelin.

Утехата е, че оттогава досега Робърт Плант продължава да прави музика и се разпростира далеч извън рок и блус корените си. All My Love обаче си остава един от музикалните му върхове – и всички емоции в нея я правят любима и на верните с десетилетия фенове на Zeppelin.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Как Робърт Плант написа една от най-прочувствените песни на Led Zeppelin след смъртта на сина си

Повече информация Виж всички