shareit

Кралица Елизабет II: майка, монарх, матриарх

| от |

Ако кралицата като майка е определяна като отчуждена от някои, днес тя има като че ли по-осезаема привързаност към нейните осем внуци и седем правнуци. От раждането на първото й внуче – Питър Филипс, син на принцеса Ан и Марк Филипс, роден през 1977 г. – кралицата приема нова персона: добрата баба, която възпитава с пример. „Винаги съм бил много близък с баба си, говорим си често“, каза Питър Филипс пред The ​​Telegraph през 2016 г. „Тя е вдъхновяваща личност през целия ми живот.“

През 2018 г. принцеса Беатрис разказа как нейната баба „излиза сред обществото с искрено любопитство как може да бъде сила за добро в света“.

Въпреки че задълженията й са на първо място, има и трайно усещане, че се забавлява заедно с близките си. Много източници от кралския двор разказват как кралицата прави отлични имитации и особено обича да се представя за бивши министър-председатели и американски президенти, с които се запознава през годините (две от любимите й имитации са на Рене от телевизионния сериал „Ало, ало!“ и лейбъристкия политик Тони Бен). Един кралски помощник, Анджела Кели, споделя как кралицата има „изкривено [пакостливо] чувство за хумор“.

Кралицата се е доказала като умела баба и в онлайн света на 21 век, което става очевидно, когато се присъединява към внука си принц Хари през 2016 г., записвайки комедийно видео съобщение до американския президент и първата дама Барак и Мишел Обама, за да популяризира Invictus Games – спортни игри за бивши военнослужещи.

На Коледа, дори когато нейните потомци вече имат свои семейства, кралицата остава в центъра на празничните тържества в кралския двор, събирайки цялата фамилия в Сандрингамския дворец в Норфолк. Точно в 18:00 традицията е възрастните да си разменят евтини и шеговити подаръци и веднъж принц Хари подарява на баба си шапка за душ с надписа: „Ain’t life a bitch“ („Не е ли гаден животът“ – художествен превод).

Сандрингамския дворец

Предшественикът на Елизабет II, кралица Виктория, е известна с намесата си в браковете на своите внуците – като „Кралицата баба“ тя се чувства в уникалното положение да организира браковете на своите 42 внуци, като и да ги маневрира по европейските тронове.

Настоящата кралица наистина притежава властта да упражнява контрол върху браковете на своите потомци – макар и не на всички. Според Закона за наследяването на короната от 2013 г. само първите шест кралски особи на опашката за трона трябва да изискват разрешението на монарха за браковете си. Така че през 2018 г. принцеса Юджини може  да се омъжи без съгласието на кралицата (макар че е малко вероятно тя да не е била консултирана), докато принц Хари все пак трябва да получи изричното й разрешение. Такова кралицата надлежно му връчва, като пише в официалното си качество: „„Мои господа, заявявам съгласието си за брачния съюз между моя най-обичан внук принц Хенри Чарлз Алберт Дейвид от Уелс и Рейчъл Меган Маркъл.“ Не се знае след това дали е доволна от решението си.

Ясно е обаче, че внуците й все още ценят одобрението на кралицата и извън официалния печат. И изглежда, че сигурен начин да впечатлите монарха е като сте на доби начала с любимия й коргита. „През последните 33 години ме лаеха“, казва Хари пред BBC преди сватбата си през 2018 г. Ситуацията обаче явно не е такава с херцогинята на Съсекс. „Когато жена ми ​​влезе“, шегува се принцът, посочвайки бъдещата си булка, „Абсолютно нищо. Само размахват опашки.“

Кралицата също така публично показва своята подкрепа и доброжелание към съпругите на внуците си, като им дава две значими семейни реликви сватбите им. Херцогинята на Съсекс носи платинени бижута и диамантена диадема на кралицата за своята сватба през май 2018 г. Херцогинята на Кеймбридж носи тиара на кралицата, закупена от баща й крал Джордж VI и подарена на Елизабет за 18-ия й рожден ден.

Hrh Princess Elizabeth in the Auxiliary Territorial Service, April 1945 TR2832

Елизабет в униформа на Женския спомагателен териториален корпус, април 1945 г.

Повече от седем десетилетия след като създава собственото си семейство, е ясно, че кралицата наследява династията си със силно чувство за дълг и служба. Тя ще остане важна и светла фигура на семейството и вдъхновяващ пример, чрез който да измерват собствените си обществени дейности.

През 2018 г. принц Хари дава следния съвет на група посетители на Бъкингамския дворец: „Ако изведнъж се натъкнете на нея в коридора, не се паникьосвайте. Знам, че ще го направите. Всички го правим.“

 
 
Коментарите са изключени за Кралица Елизабет II: майка, монарх, матриарх

Повече информация Виж всички