shareit

История на Ида Щраус – жената, която потъна с Титаник, вместо да изостави съпруга си

| от |

Може би си спомняте от филма Титаник възрастната двойка, която тихо се пъхна в леглото и зачака смъртта, когато корабът започна да потъва. Те всъщност са двойка от реалния живот на име Изидор и Айда Щраус от Ню Йорк – и филмът всъщност успява да предаде същината на тяхната история правилно.

Въпреки че двойката вероятно не е умряла в леглото си, вярно е, че не са направили опит да избягат от Титаник, докато той потъва в Атлантическия океан. Двамата пътници в първа класа имат свои собствени причини да останат на борда и тези причини ще ви стопят сърцето.

Rosalie Ida Blun & Isidor (Isador) Straus marriage

Любовната история на Изидор и Ида Щраус

Може да се каже, че тази двойка влюбени наистина са обречени един на друг. Те споделят рожден ден на 6 февруари, и двамата са от еврейски произход и и двамата са емигрирали от Германия в Америка в ранните си години.

Двойката се жени през 1871 г. Изидор работи за бизнеса на баща си – L. Straus & Sons – който е марка за керамика, която по-късно се интегрира в отдела за стъкло и порцелан на популярната верига магазини Macy’s. Той работи упорито и успява да се издига по цялата корпоративна стълба чак до съсобственик на веригата.

Ида Щраус е едновременно домакиня и много заета майка, тъй като двойката има седем деца заедно. (Един от синовете им, Кларънс, почива на около двегодишна възраст.) Въпреки че Изидор също има много работа – в допълнение към задълженията си като член на Конгреса на САЩ в продължение на една година – мъжът и жената са си особено близки.

„Тяхната любов беше любов на съпруг и съпруга, красива като на старите двойки, които са преодолели заедно редица житейски бури. По-предани един на друг любовници едва ли биха могли да се намерят“, спомня си братовчедката на Изидор, г-жа Самуел Бесингер.

И докато нещата се разгръщат, след като новината за потъването на Титаник се разпространява в Щатите, Бесингър изглежда вече знае съдбата на двойката.

„Познавайки госпожа Щраус така, ние сме сигурни, че вместо да напусне съпруга си, тя е останала на кораба. Ако не му е било позволено да влезе в някоя от спасителните лодки, и двамата несъмнено са мъртви.“

Olympic First Class Staircase

Неподходящото място в неподходящото време

Като притежатели на билет №17483, определени за кабина C55, Изидор и Ида Щраус първоначално не са планирали да пътуват на борда на Титаник от Саутхемптън. Всъщност те дори не са планирали да бъдат в Европа по това време, според Енциклопедия Титаника.

Всяка друга година двойката щеше да е на почивка в Южна Калифорния с бизнес партньора на Изидор, А. Ейбрахам. Внезапната смърт на Абрахам обаче ги насочва към ваканция в Европа в последния момент.

Те трябва да се върнат у дома в Ню Йорк с новоназначената си английска прислужница Елън Бърд. Въпреки това, поради стачка на въглищарите в Англия по това време, корабът, който планират да вземат към дома, трябва да предаде въглищата си на друг кораб. Този нов, нашумял кораб прави първото си плаване и вероятно е било вълнуваща промяна в плана…

Както знаем, това пътуване е трагедия; Надменността да се нарече Титаник „непотопяем кораб“ изглежда твърде изкушаваща за Съдбата, за да я пренебрегне.

Titanic lifeboat

Ида Щраус и една паметна нощ

След началото на евакуациите на 15 април 1912 г. Ида Щраус и нейният съпруг стоят на палубата до спасителна лодка 8. Полковник Арчибалд Грейси, пътник, който се сприятелява с Изидор, се опитва да убеди Ида да се качи.

И тя почти го прави, но след като Грейси предлага на Изидор място в лодката поради неговото богатство и статус, Изидор категорично отказа, тъй като има жени и деца, които все още не са на спасителните лодки. „Няма да тръгна пред другите мъже“, казва той. Ида застава до съпруга си: „Ние живеем заедно от много години. Където отиваш ти, там отивам и аз.“

Двойката се погрижва новата им прислужница да си осигури място в спасителна лодка и й дава дългото кожено палто от норка на Ида, за да се топли.

Отново някой, който се качва на спасителни лодки, предлага на Ида място. Знаейки, че съпругът й няма да се качи, докато всички жени и деца не са евакуирани, тя отказва. „Както сме живели, така ще умрем – заедно.“

Последният път, в който някой вижда Ида и Изидор, те седят един до друг на шезлонги, докато корабът постепенно потъва. В крайна сметка океанът ги поглъща.

Паметта на семейство Щраус

След като бе спасена, Елън Бърд разказва за предаността на Изидор и Ида Щраус и историята отеква сред хората по целия свят.

Търсачите в крайна сметка откриват тялото на Изидор. В джоба му има медальон от злато и оникс със снимки на най-големите му деца.

Тялото на Ида Щраус никога не е било намерено, нито тялото на камериера на двойката, Джон Фартинг.

Паркът Щраус в Манхатън е кръстен на двойката. На тях е посветена и бронзова статуя на нимфа, гледаща към водата. (Модел за статуята е Одри Мънсън, широко смятана за първия супермодел на Америка.)

4.15.12StrausPark100thTitanicAnniversaryByLuigiNovi9

Мемориалът в парка Щрау

Историята няма да забрави скоро наследството от любов и преданост, които бяха белегът на Изидор и Ида. Те не очакваха специално отношение поради високия си статут и биха предпочели да умрат заедно, отколкото да бъдат разделени.

След спасяването на Елън Бърд тя се свързва с дъщерята на двойката, Сара, за да върне палтото на Ида. Сара й благодари, но казва: „Това палто е твое. Искам да го запазиш в памет на майка ми.“

Изидор е погребан в гробището Уудлоун в Бронкс, Ню Йорк – с кенотаф, който гласи: „Много води не успяха да угасят любовта – нито пък наводненията да я удавят.“

 
 
Коментарите са изключени за История на Ида Щраус – жената, която потъна с Титаник, вместо да изостави съпруга си

Повече информация Виж всички