shareit

Холивудска мистерия с изчезването на амбициозната актриса Джийн Спанглър

| от |

Енигматичната история на Джийн Спанглър е класическият холивудски филм ноар: млада, красива актриса внезапно изчезва, оставяйки след себе си чанта със загадъчна следа в нея. След това мистерията се задълбочава, когато следата разкрива препратки към „Доктор Скот“ и „Кърк“.

Когато името на актьора Кърк Дъглас изплува, пресата в Лос Анджелис и таблоидите от епохата се вкопчват в историята за изчезнала прохождаща актриса и избухват милиони слухове. Историята има привидно безкрайни обрати, включително потенциалните връзки на Спанглър с фигура от организираната престъпност – а някои смятат, че младата жена може дори да е станала жертва на прословутия убиец на Черната Далия.

Това е мистериозният случай на Джийн Спанглър, амбициозната актриса, която изчезна безследно през 1949 г.

Jean Spangler with her daughter, Christine || Getty Images

Холивудските мечти на Спанглър

Джийн Елизабет Спанглър е родена в Сиатъл, Вашингтон, на 2 септември 1923 г. и след като завършва гимназия в Лос Анджелис и си намира работа като танцьорка, насочва вниманието си към холивудската филмова индустрия. На 19 се жени за фабриканта Декстър Бенър, но подава молба за развод само 6 месеца по-късно, обвинявайки го в насилие. Все пак те продължават връзката си още 4 години и имат дъщеря.

Официално разведена през 1946 г., Спанглър се забърква в дълга и ожесточена битка за попечителство над дъщеря им, което най-накрая получава през 1948 – годината, в която холивудските й мечти бавно започват да се сбъдват, когато получава няколко малки роли в различни филми.

Спанглър и малката се местят в къщата на майка й в квартал Уилшър на Лос Анджелис, където живеят и брат й и съпругата му. Спанглър получава работа в музикалната драма „Young Man With a Horn“, която трябва да излезе през 1950 г. В главната роля на този проект е легендарният актьор Кърк Дъглас.

Участъка от Грифит Парк, където е открита чантата

Изненадващото изчезване на Джийн Спанглър

На 7 октомври 1949 г. Джийн Спанглър най-накрая става известна – но за съжаление не заради киното.

В 17:00 ч. тя напуска дома си, като казва на снаха си, че отива да се срещне с бившия си съпруг, Бенър, заради закъсняло плащане на издръжката на детето, след което ще се отправи към работа, където има нощни снимки.

Когато обаче актрисата не се прибира у дома на следващия ден, разтревожената й снаха отива в полицията, за да подаде сигнал за изчезнало лице. Полицията взема показанията й, но се колебае дали да обяви Джийн за изчезнало лице, защото смята, че просто е излязла някъде след снимки и ще се появи рано или късно.

На следващия ден чантата на Спанглър е намерена близо до входа на Грифит Парк, като единият край на двойната й дръжка е откъснат – което показва след и от борба. Съдържанието й обаче е непокътнато – вътре детективите намират озадачаваща бележка, написана на ръка:

Кърк – не мога да чакам повече. Отивам при д-р Скот. По този начин ще се получи най-добре, докато майка ми я няма.

Бележката не беше подписана и завършва със запетая, което кара следователите да предположат, че Спанглър не е имал време да я допише. В деня, в който тя изчезва, майка й наистина е далеч, както предполага бележката – на гости при роднини в Кентъки. Откриването на чантата води до обширно претърсване от екип от 60 души на района на Грифит Парк, но не е открито нищо повече. И така, следователите започват процеса по реконструкция на последните часове на Спанглър.

Twitter

Чантата на Джийн със скъсаната каишка – и мистериозната бележка, адресирана до „Кърк“

Разследването

Първо, бившият съпруг на жертвата, Декстър Бенър, и новата му съпруга потвъждават, че са били заедно цяла вечер и той не я е виждал. Филмовите студия също потвърждават, че в онази нощ, 7 октомври, не са снимани филми.

Спанглър е била видяна за последно на Фермерския пазар, само на няколко пресечки от дома й, от служител, който казва, че тя е изглеждала като да „чака някого“.

Детективите нямат заподозрени, а само някакъв загадъчен „Кърк“ – докато самият Кърк Дъглас не се обажда на следователите от Палм Спрингс, където е на почивка. Той бе чул по новините за случая и казва, че негов приятел му е напомнил, че Спанглър може да е работила като статист в последния му филм.

Дъглас може и да е говорил с нея, но почти не я помни и казва, че никога не са излизали. След като следователите снемат съмненията си от него, майката на актрисата си спомня, че дъщеря й е споменавала за „Кърк“, който познава от снимачната площадка, но не може да си спомни повече от това, дори и студиото, където са снимали.

Тогава приятелка на Джийн споделя, че тя й е доверила, че е бременна точно преди изчезването си, което кара разследващите да предположат, че „д-р. Скот” от бележката може да извършва незаконни аборти. Всеки лекар с фамилно име Скот в района на Лос Анджелис е проверен, но не излиза нищо.

Една от версиите на следователите е, че Спанглър може да е починала от усложнения в резултат на незаконен аборт, но това не обяснява повредената й чанта.

Също така става ясно, че Спанглър е имала връзка с мъж на име Скоти, лейтенант от военновъздушните сили, докато е била женена. Твърди се, че мъжът се е държал агресивно с нея, но неговият адвокат твърди, че връзката им е приключила през 1945 г. и оттогава не са разговаряли. Така следователите продължават напред.

Elizabeth Short photo from police bulletin

Елизабет Шорт

Джийн Спанглер, гангстери и Черната Далия

След като всяка следа ги отвежда до задънена улица, пресата се връща – може би поради липса на алтернатива – към неразкритото убийство на Елизабет Шорт от 1947 г. или т. нар. Черна Далия. С историята на амбициозната звезда на Спанглър с външен вид, зловещо подобен на този на Шорт, мнозина стигат до заключението, че същият демон, който е осакатил Далия, е навестил и Джийн.

През последните години синът на един от главните заподозрени по случая с Далия изказва предположението, че баща му може да е отговорен и за двете убийства. Според Entertainment Weekly, Стив Ходел вярва, че баща му – сексуално ненаситният лекар на известните Джордж Ходел – е убил Черната Далия. В подкрепа на теорията на Стив е фактът, че разкъсаната чанта на Спанглър е открита само на километри от пищния дом на д-р Ходел.

Тъй като докторът отдавна е мъртъв и никога не са му повдигани обвинения за което и да е от двете убийства, неговата ролята вероятно ще остане единствено спекулативна.

Само след три седмици разследването на изчезването на Джийн Спанглер изглежда вече върви на изпарения. „Единственото нещо, което успяхме да разберем, е, че това момиче е било на много места“, уморено признава един детектив пред пресата.

След това Спанглър е свързана с богат собственик на нощен клуб, богат плейбой, виден педагог, набор от актьори и джетсетъри (богати хора, които пътуват за удоволствие) – както и с гангстер.

В следвоенния Холивуд връзките между мафиоти, студийни магнати и филмови звезди не е необичайна, тъй като филмовите работници и гангстерите рутинно навестяваха едни и също барове и нелегални казина. Спанглър се виждаше с Дейвид Огул, съдружник и бодигард на прословутия еврейски мафиот Мики Коен. Свидетели дори си спомнят, че са видели Спанглър и Огул заедно в Палм Спрингс седмица преди тя да изчезне.

Единственият проблем е, че Огул, който е обвинен в заговор, изчезва сам няколко дни преди Спанглер. По-късно информатор на ФБР на име Салваторе Пископо съобщава, че докато Огул е бил член на престъпната група на Мики Коен, той е бил убит по инициатива на семейството на мафията в Лос Анджелис, тъй като се твърди, че е донасял на органите на реда.

Твърди се, че през 1950 г. Спанглър и Огул са били забелязани на популярни места като Ел Пасо, Финикс, Мексико Сити и Сан Франциско, но изследователите не откриват доказателства в подкрепа на тези твърдения. Също така изглежда малко вероятно Спанглър доброволно да изостави 5-годишната си дъщеря, след като се бори толкова всеотдайно за попечителството.

Случаят на Джийн Спанглер остава и до днес. Няма следа от амбициозната актриса от 7 октомври 1949 г.

 
 
Коментарите са изключени за Холивудска мистерия с изчезването на амбициозната актриса Джийн Спанглър

Повече информация Виж всички