shareit

Джак Макдоналд – бедният милионер, който дари 180 милиона долара за благотворителност

| от |

Легендата разказва, че когато не остане нищо друго за консумиране, бедните ще започнат да се хранят с богатите. Най-вероятно сте чували тази идея, но все още сме далече от нея. И за значително отдалечаване от това меню, един милионер се е постарал да помогне на обществото, при това запазвайки всичко в тайна. Очевидно вече не е мистерия, но нека ви запознаем с Джак Макдоналд. Той е един от адвокатите, които успяват да предадат огромна сума за благотворителност. Забележителното в неговата история е, че най-вероятно някога на улицата ще го подминете, колкото се може по-бързо.

Той се разхожда със стари дрехи, често протъркани и с дупки по тях, облича се уважително към съда, когато е на работа и през свободното си време изучавал стоковата борса. Интересно е да разберем, че времето за проучване се е отплатило доста добре, след като мъжът е успял да изкара около 188 000 000 милиона долара и след като напуска света, всичките средства са дадени на фонд, който се поинтересувал кой е толкова щедрият човек. Това е най-голямата форма на дарение, която прави, но това не означава, че месеци по-рано не пише и други чекове за различни организации, които му допадат и одобрява работата им. Джак прави това в огромна тайна, запазвайки своите странични занимания за себе си, когато парите потичат, никой от семейството дори не подозира за какво става въпрос.

Как се правят 188 милиона долара? Очевидно е необходимо знание и опит, а в последните 75 години този адвокат е правил точно това. На 18-годишна възраст закупува акции на някои компании, в които вярва и до края на живота му, този пакет се оценява на сумата от 2 048 400 долара. Защо на един човек е необходимо да се откаже от охолството и да не демонстрира своите успехи? Разбираме, че не всеки човек е пленен от идеята да парадира със своите приходи, красотата в това отношение е, че неговите съседи дори са го забелязвали да се реди на опашки, никога не е посещавал лъскави заведения, предпочитаното му питие е често най-обикновена бира, която предпочитал да пие на двора си в нормално жилище. Горе-долу в своята младост се заражда и идеята да открие фонд за благотворителност.

До голяма степен животът на Макдоналд се смята за една малка революция, в която всичко е като игра на монополи, понякога сумите растат, а друг път падат надолу, доказвайки много ясно и точно, че има достатъчно опит. Много често се разказва, че този човек ще отиде в магазина и ще започне да купува портокалов сок в огромни количества. Прави го, защото е успял да събере всички купони от различните списания. Да си говорим за автомобили? Такива няма регистрирани на негово име, той се придвижва с автобуса. Наричат го нежния гигант, защото винаги е изключително спокоен, усмихнат, смирен и разбран. В повечето случаи е един от най-добрите приятели, които може да имате, но не заради парите, а заради умението му да слуша и да показва какво точно мисли и какво наистина се случва.

Освен това не трябва да забравяме, че дарява 40% от всички свои приходи, следователно няма да е трудно да направим сметката и за цялостното му постижение. За жалост мъжът нямал свои собствени деца. Жени се за жена с деца от предишен брак. Именно неговата доведена дъщеря Регън Денис признава, че е бил изключителна акула, когато се заговори за стокова борса. Всяка една инвестиция се правила с неговото собствено проучване, а с времето става толкова активен и бърз, че всяко следващо решение е по-успешно и по-успешно. Когато изпраща баща си в старчески дом, защото същият отказва да живее с него, тайно дарява сумата от 150 000 долара, макар и да не е толкова голяма по днешните стандарти, приютът в малко градче в Канада успява да промени значително обстановката. Джак се жени едва на 50-годишна възраст и избира Катерина Мур – вдовица с две деца. Катерина наистина знае, че пред нея стои един много богат човек, но това не означава, че ще се преместят в голям дом или ще карат лъскави коли. Материалното просто не е в полезрението на Макдоналд и той няма нищо против да живее скромно и смирено.

Достатъчно е да се порадва на градината в задния двор, да си почине и да живее спокойно. В последствие Катерина го кара да види поне света и пътуват в Европа, Австралия, Канада и Африка. Преди това никога не е мислил да излезе от зоната си на комфорт. Защо е цялата дискретност? Мъжът отказвал да живее следван от хора, които имат много желание да го тормозят за пари, затова предпочитал да изглежда беден и да се слива с талпата. Разбира се, когато е в болницата и му предлагат скъпо лечение, той отказва и иска да получи отношението, което ще получат и другите пациенти, но за сметка на това ще плати няколко милиона, за да може всички останали да получат най-качественото лечение.

 
 
Коментарите са изключени за Джак Макдоналд – бедният милионер, който дари 180 милиона долара за благотворителност

Повече информация Виж всички