shareit

Дали партньорът ви не е „уязвим нарцис“

| от |

Свободните хора все по-често се обръщат към интернет, за да намерят любовта, като повече от 300 милиона души по света опитват късмета си в приложенията за запознанства. И някои успяват – но за други краят е съвсем различен…

Често хората са изоставяни след привидно добро начало или пък продължава да им се обръща минимално внимание, колкото да не загубят интерес. Ако тези сценарии са се случвали и на вас, може би сте се срещали с „уязвим нарцисист“.

Michelangelo Caravaggio 065

Нарцис (1590 г.) от Караваджо

Тъмната страна на онлайн запознанствата

В наши дни около 30% от новите връзки се създават онлайн, а според експертите тази цифра само ще се увеличава в бъдеще. Но онлайн запознанствата не са лишени от риск.

Антисоциалното поведение е често срещано в интернет – дори създава няколко нови термина като т. нар. гоустинг (ghosting; от ghost – призрак) – когато някой рязко спре да ви пише и на практика изчезне – и „бредкръмбинг“ (breadcrumbing; от breadcrumb – троха) – когато някой ви обръща внимание, за да поддържа интереса ви, без да има намерение да развива връзката. Тези преживявания често са болезнени за лицето, върху което се упражняват, и водят до намаляване на самочувствието и въбоще благосъстоянието му.

Хората често и се представят нереално онлайн. Според едно проучване до 81 % от потребителите на сайтове и приложения за запознанства са правили така под някаква форма. Някои от формите на представяне на неверни данни са безвредни, като например внимателно подбрана профилна снимка. Други обаче са по-подли и потенциално вредни, като например неавтентичното представяне на личността с цел привличане на потенциален партньор.

Зад маската

Ново изследване, проведено от Мегън Уилис, Елиза Оливър и Евита Марч от Училище по поведенчески и здравни науки към Австралийския католически университет, проучва как личностните характеристики могат да бъдат свързани с неавтентичното представяне на себе си по време на онлайн запознанства.

Това, което особено интересува изследователите, е подвидът на нарцисизма, наречен уязвим нарцисизъм. В по-широкия си смисъл нарцисизмът може да бъде концептуализиран като личностна черта, която се намира в един континуум. Хората в крайния край се характеризират с чувство на превъзходство, със силна нужда от внимание, възхищение и одобрение и с натрапчивата идея, че всичко е тяхно.

Уязвимият нарцисизъм се характеризира с висока емоционална чувствителност и защитна грандомания, която прикрива чувството за некомпетентност и неадекватност.

За проучването е набрана извадка от 316 онлайн запознанства (55% жени) чрез платформата за краудсорсинг Prolific. След това са измерени техните резултати за уязвим нарцисизъм, заедно с други личностни черти от „тъмната триада“: грандиозен нарцисизъм (арогантност и доминация), психопатия (ниска емпатия и бездушие) и макиавелизъм (манипулативност и лукава пресметливост).

Участниците са помолени да попълнят два въпросника, които измерват шест области на личността им, за да се прецени доколко автентично са се представили в профилите си онлайн .

Първо те оценяват своята автентична същност с предложения като „Мога да се справям с трудни ситуации, без да имам нужда от емоционална подкрепа от някой друг“. След това те са помолени да оценят личността, която представят онлайн, с предложения като „личността, която представям, в сайтовете и приложенията за запознанства онлайн, би харесала хора с нетрадиционни възгледи“.

След това учените сравняват двете оценки, за да разберат разликите между автентичния Аз и Аз-а, който се представя онлайн.

Участниците също така са попитани дали някога са участвали в антисоциални поведения при запознанства – като гоустинг или бредкръмбинг.

Ето резултатите

Има значителна връзка между уязвимия нарцисизъм и неавтентичното себепредставяне – лицата с по-високи резултати за уязвим нарцисизъм се представят по-неавтентично.

Участниците, които са участвали от прилагащата страна в гореспоменатите антисоциални поведения, също са дали и по-високи резултати за уязвим нарцисизъм. Все пак трябва да се отбележи, че не всеки, който участва в тези практики, задължително е уязвим нарцисист. Хората могат да ги използват по различни причини – някои от които са полезни (например, за собствената си безопасност).

Въпреки това, ако призрак се върне от мъртвите без разумно обяснение за отсъствието си, може да сте били „зомбирани“ – това се случва, когато някой първо ви гоуства и след това се появява отново месеци или дори години по-късно. Ако това се случи, съвсем разумно и разбираемо е да го блокирате.

Възможно ли е да се срещам с уязвим нарцисист?

Уязвимите нарцисисти могат да бъдат трудни за разпознаване в ранните етапи, защото личността, която представят, не е тяхната автентична същност. С течение на времето обаче маската обикновено пада.

Уязвимите нарцисисти обикновено са интровертни и с висока степен на невротичност. Поотделно тези черти не трябва да будят безпокойство, но при тези хора те обикновено се проявяват в комбинация с нечестност и липса на сътрудничество (насоченост към другите) и скромност.

Уязвими нарцисисти често използват любовната бомбардировка като манипулативна тактика за запознанства. Това е, с две думи, прекомерно внимание и привързаност. Макар че това може да бъде ласкателно в ранните етапи на връзката, крайната цел е да ви манипулират, за да се чувствате зависими и задължени към тях.

След любовната бомбардировка идва фазата на обезценяване. Тя често се изразява в емоционално насилие, като например остра и безмилостна критика, непровокирани гневни изблици, заблуждаване и мълчание.

И накрая, самите уязвими нарцисисти са свръхчувствителни към критика. Конструктивната критика е важен компонент на общуването в здравите взаимоотношения. Но уязвимият нарцисист вероятно ще възприеме и най-малката критика като лична атака. Той може да реагира с емоционални изблици, което в крайна сметка ще ви накара да се чувствате така, сякаш всичко, което кажете, има потенциала да е свръхопасно.

Narkisos

Изходът

Уязвимите нарцисисти са склонни да злоупотребяват емоционално с хората. Ако подозирате, че се срещате с такъв човек, може да станете (ако вече не сте) жертва на домашно насилие.

Началото на нарцистичното насилие често е бавно, постепенно и коварно, но неблагоприятните последици (като симптоми на посттравматично стресово разстройство) могат да продължат дълго след края на връзката.

Ако имате опасения, е важно да потърсите подкрепа от семейния си лекар, психолог или служба за защита от домашното насилие. Те могат да ви помогнат да се ориентирате във връзката си или да я прекратите безопасно.

 
 
Коментарите са изключени за Дали партньорът ви не е „уязвим нарцис“

Повече информация Виж всички