Алистър Кроули – сектантът, който проповядваше с оргии и наркотици

| от |

Екзорсизмът, окултното и всичко останало, което може да накара всеки един средностатистически човек да се дистанцира или поне да идентифицира този вид забавления като особено проблемни, може да накара всеки един вярващ да се дистанцира или генерално да се откаже от религията. Ще открием, че покрай нея винаги има достатъчно шарлатани и майстори на измамата и диверсията – те с много ясни трикове ще ни покажат и невъзможното, за да спечелят вниманието на аудиторията, защото именно то идва с някакви финанси. И точно тук ви запознаваме с г-н Велик Звяр 666 – познат е за своите близки като Алистър Кроули. И твърди, че не само познава церемониалната магия, но може да прави и най-различни проклятия.

Противно на вашите очаквания, той не се обвързва по никакъв начин с Хари Потър – просто е герой, който е превърнал слабата вяра на британците в добър начин да инвестират средства и след това да се позабавлява по свой собствен начин. Разбира се, магията е само едно от нещата, които умее. В неговата биография ще открием наличието на окултист, търговец на дрога, секс маниак, планинар, поет и дори „предател за британците“. Освен вниманието на аудиторията, той успява да спечели и още повече критици.

Църквата дори се намесва, за да го накаже като зъл егоцентрик и месия на анти-църквата. Нека приемем, че след двама официални записани – конкуренцията просто не се приема с добро око. Вестниците обаче го харесват, все пак той им предлага и доста сериозни материали, които често оправят тиражите. Те го наричат най-извратения човек на света, но нека започнем малко по-назад. Все пак бихте се зачудили как точно този човек успя да разгневи държава като Италия, човек като Бенито Мусолини и между другото прекарва доста време с някои от най-известните писатели на XX век?

800px-Aleister_Crowley,_Magus

Очевидно има някакви познания, освен фактът, че бил особено запален по тантричната секс магия – най-вероятно има и такава. Всеки човек има своето начало, а това на Кроули е доста интересно, все пак той тръгва в този живот с едни гърди напред. Роден е Едуард Александър Кроули и проплаква на този свят през далечната 1875 г. Логично е веднага да бъде призован от църквата, все пак културата по това време предоставя твърде много власт на тази институция и Алистър бързо става, поне в детството си, особено отдаден християнин. Това може би е ирония на съдбата, защото същият ще привлече и най-популярните хора, които мразят религията. Баща му е евангелист, което би трябвало да даде някаква стартова позиция и следвайки именно неговите стъпки, Кроули също се посвещава на религията. Това, което баща му представя, го кара да уважава още повече църквата. За съжаление тяхната връзка приключва много рано, кумирът умира, докато малкият Алистър е едва на 11 години.

Разочарован от факта, че един божий човек си тръгва толкова рано от този свят, автоматично поставя границите и променя мирогледа. Понеже все още ходи в християнско училище, но вече е видял малко по-различната страна на религията, прави точно това, което най-често се забранява. Едно от любимите му занимания е да поправя учителите в християнското училище, да задава неудобните въпроси и да дава възможно най-лошия пример.

Ето защо ще открием, че първо пуши, мастурбира, при това без да се крие и понякога е в компанията на проститутки – не ги е викал, за да ги вкара в правата вяра, в това може да бъдете сигурни. Скоро майка му, която сякаш никога не го е познавала, започва да го нарича звяр и точно тази титла му харесва особено много. През 1895 г. – приблизително 20-годишна възраст – мъжът си избира ново име. Алистър е избран, за да може неговата биография да се отличи малко  по-сериозно и да хвърли малко повече сянка на миналото му.

Истината е, че зад новото име ще открием един изключително амбициозен и активен мъж, който има сериозни идеали и няма никакво намерение да се откаже от тях. А за целта ще активира възможно най-неприятните качества, с които ще осигури един особено висок стандарт. В деня, когато сменя името си, постъпва в университета в Кеймбридж. Там никой не го познава, но  ще го запомни като една измъчена душа,  която играеш шах, опитва се да пише поезия и се вдъхновява много лесно от литература.

Aleister_Crowley's_May_Morn

Картина на Кроули

Работещата фантазия често го изпраща далече от града – планината например, където може да търси безкрайните приключения. Най-вероятно точно тук идват и плановете за световна доминация  – магическа такава – и създаването на садистични сексуални връзки, като тук трябва да включваме мъжете и жените. Окултното е новият хоризонт и Алистър се е отправил точно в тази посока, като няма никакво намерение да се връща назад. Веднъж след като се дипломира, мъжът насочва вниманието си към  работата, като дори в един момент мисли да се занимава с дипломатически отношения.

В деня, когато трябва да се запише за тази магистърска степен, Кроули се разболява и остава на легло за известно време, пропускайки всички възможни срокове. Проблемът обаче е, че дoкато е на легло, продължава да наблюдава порочните практики на обществото, като в тях вижда и най-много потенциал. Започва да изучава окултна литература и дори успява да напише няколко еротични поеми, като след това дори ги публикува. Успехът от тях е със смесени чувства. През 1898 г. Алистър се среща с химик на име Джулиън Бейкър – член на Херметични орден на Златния залез – двамата обменят малко опит и Кроули бързо приема идеята да се включи.

Там по-често се разглежда влиянието на паранормални  явления и отново всичко се обвързвало изцяло с окултното. Последното е запазена марка на нашия герой и понеже познанията са повече от достатъчни, мъжът веднага получава позицията на висш член в ордена. За да достигне до това ниво, трябват и някои експерименти, а те са церемониална магия и доста смела употреба на наркотици. Някъде по същия период, мъжът продължава да търси връзката в своя живот, като отново набляга на бисексуалността си.

Независимите експерименти продължават, но за негова сметка, като не можем да бъдем сигурни до каква степен е успял да открие успеха. По-интересното тук е, че в някакъв момент неговите съмишленици заявяват, че поведението му изобщо не е морално и спират израстването в ордена. Кроули напуска и заминава за Мексико, където има достатъчно планини за катерене, а след тях се насочва към Япония, Хонконг и Индия. Докато е в Индия, започва да практикува йога и медитация. Малко по-късно ще бъде дори част от експедицията за покоряването на К2 през 1902 г.

Aleister_Crowley,_Golden_Dawn

До тук няма нищо странно, бихте казали, един човек, който живее живота си, но нека продължим напред в историята. През ноември същата година, докато Алистър се завръща в Европа, пътят му минава през Париж и бързо се запознава с новата вълна на изкуството. Решава да порисува, макар и неговият стил, както се досещате, да е малко по-различен от налагащия се. Въпреки това, творците във Франция са винаги гледани с едно по-добро око, следователно се привлича и аудиторията, от която имаме най-много нужда. Сред компанията му ще открием Джералд Кели и скулптора Аугуст Родин.

Изненадата за целия град е, че Алистър се е влюбил. Джералд Кели го запознава със сестра си Роуз и двамата скоро се женят. Бракът от страна на съпругата е перфектен, защото не иска да бъде в уреден такъв от нейните родители. В този период дори се раждат няколко любовни поеми, които Роуз  ще нарече качествени. И докато се чудите какво се случи с окултното и анти-религията, не сме го забравили, просто трябваше да стигнем до присъствието на Ева. Докато Роуз  медитира един ден, тя съобщава на Алистър, че е видяла египетския бог Хор, който съобщил, че го очаква. Мотивиран от тази повиквателна, Алистър превежда книгата на законите и след това използва нейната основа за създаването на религията Телема. Основната идея на същата е да се прави точно това, което човек иска – в следващите години ще стане ясно защо църквата не проповядва това. Неговите учения разширяват знанията на ордена, в който някога е членувал и дори взимат готови теории, но това далеч не е всичко – предлагат се нови екстремни величини.

През 1907 г. основава свой собствен окултен орден и се отдава на построяването му, привличането на нови членове, създаването на книгите и още много други. Човекът просто не си губи времето. И така, докато единият работи върху новата религия, другият вече се отдава на алкохола и бавно и сигурно се самоунищожава. За да може ситуацията да стане още по-неприятна, дъщеря им Лилит умира от тиф през 1906 г.

Aleister_Crowley

Болестта не попречила на Кроули да обвинява своята съпруга. Малко след това се ражда Лола и като отговорност се връчва веднага на майката. През 1909 г. Роуз се развежда и през 1911 г. влиза в комуна,  за да се лекува. Веднъж без оковите на брака, Алистър тръгва на същия стар поход, развявайки флага на Содом и Гомор, ако попитате него, той просто събира нови окултисти, но междувременно не трябва да забравяме, че аудиторията така или иначе се опитва да открие нови членове. Една от всичките изгори му ражда и син – Алистър Ататюрк.

За да избегне вниманието на властите, той често казва, че работи за британското разузнаване и освен това е един от особено добрите агенти, защото е бил вече в няколко страни – разбира се МИ6 никога не са чували за него. Продължава да пише своите книги, да се занимава с проститутки и така до Първата Световна война. През 1920 г. се мести в Сицилия и основава своя храм на Телема – религията му. Неговите последователи експериментират с наркотици, извършват най-различни сексуални ритуали и честно казано започват да привличат не толкова приятното внимание на обществото.

През 1923 г. един англичанин умира по много странен начин, след като пие кръв на котка. Правителството на Мусолини определено не гледа добре на сектата и скоро гони Алистър от страната. По пътя си открива нов последовател в лицето на жена от Никарагуа – Мария Тереза. Тя му помага да преведе книгите си и да ги публикува на различни езици, а за да може да я вземе със себе си във Великобритания – сключва брак. През Втората Световна война продължава да разширява кръговете си с интересни хора и отново твърди, че е разузнавач, но това никога не е потвърдено. Има само една история в тази посока, като се споделя, че някога е предложил да бъде агент на флота, но му е отказано.

Aleister_Crowley_1902_K2

Кроули в младия си период

На 1 декември 1947 г. Алистър умира от хроничен бронхит. На погребението пристигат няколко души, макар и той самият да е успял да продаде доста от книгите си. Очевидно се е справил добре в своята мисия, освен почитателите на оргиите, Кроули събира и доста фенове на черната магия, които да продължат да развиват неговото дело. Споменаван е толкова много пъти в книги, философии и дори музика, че ще се изненадате от неговото присъствие. Ще открием, че неговото мото е и мото на един от албумите на Бийтълс, Ози Озбърн има негова песен, Дейвид Бауи го възпява и това далеч не са всички.

За да може да има още повече стойност, някои дори преиздават неговите книги, макар и там да не можем да говорим за религия. Християните го споменават с доста ужас, докато останалите инвестират и скептицизъм в неговите умения, както и възможности да успява да привлече вниманието на аудиторията. Приемаме обаче, че всички експерименти – липсвал му е само рокът, за да завърши своята съвършена религия – е бил успешен.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Алистър Кроули – сектантът, който проповядваше с оргии и наркотици

Повече информация Виж всички