shareit

Защо толкова много младежи се присъединяват към британската фашистка партия на Осуалд Моузли

| от |

Безработица и строги икономии

Към 1933 г. Лондон и Югоизточна Англия се възстановяват от икономическата депресия, но в Манчестър търговията с производство на памучен текстил е подбита от вноса на индийски памук, произведен от по-евтина чуждестранна работна ръка. Освободените памучни работници понасят тежестта на строгите мерки, въведени от коалиционното национално правителство в отговор на банковата катастрофа през 1929 г. Млади, годни, неквалифицирани работници не отговарят на условията за съдействие от Съвета за средства.

Така стотици младежи се насочват от севера до лондонския Ийст Енд през 30-те години. Уилям Уудраф, по-късно професор по история в Оксфорд и стипендиант на Фулбрайт в Харвард, напуска Блекбърн по време на ситуацията с памука и работи в леярна в Ийст Енд, докато посещава вечерно училище. За фашистите на Моузли след Олимпия (митинг в Лондон на 7 юни 1934 г., по време на който Моузли се обръща към 12 000 привърженици на своя Британски съюз на фашистите, BUF) мечтата за членство в средната класа я няма. Собственикът на вестници Виконт Ротермир, който защитава движението в Daily Mail и Daily Mirror със заглавия като „Ура за черните ризи“ и „Дайте на черните ризи помощна ръка“, оттегля подкрепата си. Би Би Си пък решава да „не даде платформа“ на Моузли. Докато „уважаваните“ гласоподаватели от средната класа на средна възраст избягват партията, BUF налива намаляващите си средства в по-бедните квартали на Лондон като Топола, Степни и Бетнал Грийн.

Към 1936 г., според биографията на Стивън Дорил за Моузли , „Черната риза“ (2006), половината от националното членство на BUF е в Ийст Енд. Типичният клон на Бетнал Грийн е предимно от „момичета, чираци, безработни“, без да плащат членски внос. Всъщност, тъй като мнозина в Младежката секция са наети от партията, клоновете струват повече, отколкото изкарват с членски внос.

Battle of Cable Street as reported in BUF Blackshirt

Битката при Кейбъл Стрийт

През октомври 1936 г. Моузли планира марш от Степни до Лаймхаус, за да отпразнува четвъртата годишнина на движението. В „Битката при Кейбъл Стрийт“ 3000 черни ризи, охранявани от 6000 конни и пехотни полицаи, са блокирани от контрадемонстрация от 100 000 души: еврейски, комунистически и социалистически групи, заедно с местните хора, които не искат да пропуснат фашистите. „Кейбъл стрийт“ довежда до приемането на законодателство за обществения ред, което забранява униформите и политическите шествия и е широко разглеждано като насилствено спиране на британския фашистки проект на Моузли .

От тези 3000, които се събират с Моузли на Кейбъл Стрийт, 3/4 са под 18 години. 400 пък са жени. Бивши суфражетки като Нора Елам и Мери Ричардсън се присъединява към Британския съюз заради радикалната му политика по отношение на равенството между половете и това, което Ричардсън нарича „смелост, действие, лоялност и дар за служба… които познавах от движението за избирателно право“. Те въведеждат вербувани жени в директни действия, походи и публични изказвания. В целия BUF младите жени съставляват около 1/4 от членовете.

Антифашистката журналистка Уинифред Холтби описва млада жена от Черните ризи пред централата на партията, Черната къща: „Подобна на бизнесдама, решителна, с приятно самоуверено излъчване. Може би тя вижда Черните ризи като кръстоносци, маршируващи, за да изметат от любимата им страна упадъка, летаргията и объркването. Те щяха да разбият мръсните бедни квартали и да построят нов Йерусалим.“

Определяща черта на Младежката секция е гневът. Мнозина губят бащите си в окопите или израстват с личните и икономическите последици на това бащите им да са физически инвалиди или психологически травмирани от войната. Много млади фашисти споделят негодувание, граничещо с ненавист към по-възрастния елит, „старците в правителството“ поред Моузли, които вкарват страната си във война с малко личен риск и пропиляват бъдещето на цяло едно поколение.

Осъждайки Олимпия, The Yorkshire Post обвинява Моузли, че „създава някакъв бляскав образ на гражданска война, за да привлече младежта“.

Oswald Mosley and Benito Mussolini 1936

Самата фигура на Осуалд ​​Моузли 

Самият Моузли е назначен в 16-ия ланцер (конница), но се присъединява към Кралския летящ корпус при избухването на Първата световна война. Пострадал при катастрофа през 1915 г., той се присъединява към конницата и се бие в окопите между октомври 1915 г. и октомври 1916 г. Присъединява се към консерваторите след военна служба и става депутат на 22. Той предизвиква стария начин на мислене дори в рамките на собствената си партия и е преизбран като независим, след което преминава от другата страна на залата, присъединявайки се към лейбъристите, където провежда кампания за безработицата. Със своя италиански външен вид и драматично ораторство, Моузли си изгражда тъмно бляскав, радикален образ. На 34 години той основава Нова партия, която – повлияна от Мусолини – се превръща в квазивоенния британски съюз на фашистите 19 месеца по-късно през октомври 1932 г., като лидер е самият Моузли.

Джули Готлиб описа BUF като „култ към един човек“, който обаче същевременно празнува младостта. BUF използва агресивно модерен маркетинг, иконография, свързана със скорост – мотоциклети, самолети и поразителна графика. Политикът Уилям Алън и телевизионният оператор Питър Екърсли са сред онези, които допринасят със своя опит в изготвянето на кампании с плакати и в масовото излъчване. Равенството на възможностите и заетостта между класовете и пола е мантрата. Младежката секция създава милитаризирани младежки клубове в бедни райони, предлагайки обучение и работа. Младите жени и мъже носят „безкласната“ черна риза.

Жените и младите хора са привлечени от Моузли и агресивно модерните му предложения за промяна.

1919 Battle of George Square - David Kirkwood

Задържане по Регламент 18б

Регламент за отбрана 18б от 1939 г., приет от британското правителство през Втората световна война, позволява военновременен арест и задържане на съмишленици на врага. Той спира правото habeas corpus и разрешава арест без обвинение и задържане без съд. Задържаните са интервюирани пред трибунали, без юридическа защита, за да се определи какво знаят и каква заплаха представляват. Сър Осуалд ​​и лейди Даяна Моузли са арестувани, заедно с членове и поддръжници на BUF. Но също така германски бежанци, включително евреи, избягали от Гестапо, прекарват войната в британски затвори или лагери. Наредба 18b и до днес ръководи задържания на хора от съображения за тероризъм.

Тези задържани дават ценна представа за обикновените поддръжници на BUF – например, г-ца Фишър, учителка, която се присъедини към BUF на 21 години „заради новите й динамични политики за справяне с проблемите на Великобритания“. Член на „Англо-германската лига за приятелство“, Фишър пътува с годеника си до Рейнланд, където посещава „място за пиене на туристи“, което трибуналът твърди, че е място за среща на местните националсоциалисти. Мис Фишър изразява благодарност за добротата на полицайката, която я насърчава да си донесе топло палто, както и ужас от древността и мръсотията на Холоуей, мръсните тоалетни и „психически разстроените затворници, които не спират цяла нощ“.

Поддръжниците на BUF са хора, притиснати от обстоятелствата на времето си и чиято може би единствена алтернатива е да бъдат излъгани от политически обещания.

 
 
Коментарите са изключени за Защо толкова много младежи се присъединяват към британската фашистка партия на Осуалд Моузли

Повече информация Виж всички