shareit

Заговорът за убийството на Джордж Вашингтон

| от |

Само дни преди подписването на Декларацията за независимост на САЩ през юли 1776 г. 20 000 зрители се събрат на поле, където днес се намира китайския квартал на Манхатън. Всички заедно, както войници, така и граждани, формират най-голямата тълпа, която някога е гледала публична екзекуция в колониите по това време. Два дни по-рано Томас Хики, член на елитната гвардия, отговарящ за защитата на Джордж Вашингтон, е осъден за „бунт и предателство“ и сутринта на 28 юни 1776 г. е обесен за престъпленията си.

Въпреки че е единственият екзекутиран, оказва се, че Хики е бил част от много по-мащабна схема, разработена от британски лоялисти, за убийство на Вашингтон, който по това време е главнокомандващ на Континенталната армия.

Днес гледаме на Джордж Вашингтон като на уверен и съвършен човек. Но когато за пръв път започва да ръководи армията, той е съвсем не на място. В миналото е бил офицер, но не много високопоставен, а когато войната започва, не е носил  униформа повече от десетилетие. И изведнъж трябва да изгради армия и да я поведе срещу могъщите британци. Той е скромен човек, вложен в тази роля с огромна отговорност и първото нещо, което казва на всички, е: „Не съм достатъчно добър, за да направя това, и ако се провалим, вината е моя.“

Но тази честност кара всички да осъзнаят, че могат да му се доверят. Ето защо той е голямата надежда – защото войниците и въобще хората всъщност имат вяра в него. 

В началото на Революционната война губернаторът [назначен от кралското правителство] и кметът на Ню Йорк – и двамата британски лоялисти – успешно настройват част от личната охрана на Вашингтон срещу него, но Вашингтон разбира. Заговорниците са арестувани и разпитвани тайно, след което Вашингтон събира 20 000 войници и граждани на открито поле и обесва един от лидерите, за да го видят всички. Това изпраща ясно послание към лоялистите, без да разкрива заговора.

Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington

И не е чудно, че такъв заговор се случва. Днес американците обичат да се представят в историята като силна група, която вижда обща цел и се сплотява около нея. Ситуацията обаче не е никак толкова проста и именно затова заговорът е възможен. Един очевидец на събитията каза, че колониалистите са „съвсем окаяно облечени и с толкова долен морал, че опозоряват името на войника.“ Тези хора, дори не са войници; те са фермери и обикновени работници, бивши престъпници, просяци, някои извънредно стари, някои извънредно млади. Носят вили и лопати като оръжие, други пък въобще нямат оръжие. Носят униформи от местните милиции от Масачузетс, Кънектикът, Род Айлънд, Ню Джърси. Мнозинството са с мръсни работни ризи и скъсани панталони. Те не са една обединена бойна сила.

Когато днес мислим за Революцията, мислим за колонистите в Америка, които се борят с британците от Европа. В действителност обаче има много хора в колониите, които застават на страната на британците, и много хора от Англия, които се присъединяват към колониалната страна. Някои хора сменят страната си няколко пъти. Това създава среда на недоверие и страх и довежда и до много измами и шпионаж.

Но заговорът все пак е разкрит. Конгресът на провинцията в Ню Йорк създава Комитета за конспирации, строго секретен екип от цивилни с мисия да събира информация за врага и да открива и осуетява разузнавателните му операции. Тъй като рискът за Вашингтон става по-голям, хората започват да говорят и тази малка комисия – водена от адвоката и делегат на Континенталната конгреса Джон Джей – успява да разкрие всичко. Това е и началото на американските контраразузнавателни усилия.

Washington's Life Guard

Знамето на охраната на Вашингтон

Томас Хики е първият човек, екзекутиран от континенталната армия за „бунт и предателство“.

Той е роден в Ирландия и идва в Америка като войник в британската армия, в която се бие като личен асистент на генерал-майор Уилям Джонсън в Седемгодишната война, но по-късно се присъединява към патриотите, когато избухва Американската революция. Там става част от гвардията, която защитава генерал Джордж Вашингтон, неговия персонал и ведомостта на континенталната армия.

Хики първоначално е затворен за предаване на фалшиви пари преди по-късно да бъде осъден и екзекутиран за заговор за убийството на Вашингтон през 1776 година.

По повода Вашингтон прави общо съобщение:

Нещастната съдба на Томас Хики, екзекутиран този ден за бунт, метеж и предателство, генералът се надява да бъде предупреждение за всеки войник в армията да избягва тези престъпления и всички останали, толкова позорни за характера на войника, и пагубни за страната му, от която получава заплата и чийто хляб яде. И за да се избегнат тези престъпления, най-сигурният метод е да се пази от изкушението им и особено да се избягват развратните жени, които чрез умиращото признание на този беден престъпник първи го въведоха в практики, завършили с ненавременната му и позорна смърт.

 
 
Коментарите са изключени за Заговорът за убийството на Джордж Вашингтон

Повече информация Виж всички