shareit

Властите на Алабама издирват затворник и полицайката, която го извежда от затвора

| от |

Властите в окръг Лодърдейл, Алабама, издирват полицай и затворник, обвинен в убийство, който изчезна в петък сутринта.

Вики Уайт, помощник-директор в офиса на шерифа на окръг Лодърдейл, и затворникът Кейси Уайт са видени за последно около 9:30 сутринта в петък, когато тя го извежда от затвора, уж за да го отведе в окръжния съд за психическа оценка – казва шериф Рик Сингълтън. Служителят и затворникът не са роднини въпреки еднаквата си фамилия.

Вики Уайт казва на охранител, че ще остави Кейси в съдебната палата и ще потърси медицинска помощ, защото не се чувства добре.

Не е насрочена психическа оценка за петък и Кейси Уайт никога не е бил оставян в съдебната палата, каза Сингълтън. Вики Уайт също не стигна до мястото, където по-рано казва, че ще потърси медицинска помощ.

Нейното превозно средство, патрулна кола Ford Taurus 2013 г., е било забелязано на паркинг в търговски център около 11:00 часа сутринта в петък от човек, който е бил в обедна почивка, казва Сингълтън.

Властите разбират, че двамата са изчезнали след няколко часа.

Служителите в затвора се притесняват и се опитват да се свържат с нея, но телефонът й пуска направо гласовата поща. След това разбират и, че Кейси Уайт не е върнат в затвора.

Кейси е висок 205 сантиметра и се смята за въоръжен и опасен. Вики Уайт „е носила своя 9-мм пистолет, което означава, че предполагаме, че той е въоръжен“, добави Сингълтън.

„Познавайки затворничката, мисля, че тя е в опасност, независимо от обстоятелствата. Той е в затвора за убийство и няма какво да губи“, казва Сингълтън.

Служителят на реда всеки случай е познавал протокола за транспортиране на затворници.

38-годишният Кейси Уайт излежава 75 години за престъпление, което извършва в окръг Лаймстоун през 2015 г., казва Сингълтън. Той е прибран в центъра за задържане в окръг Лодърдейл, в северозападния ъгъл на щата, за изслушвания, свързани със злодеянието му.

През 2020 г. Кейси възнамерява да избяга и да вземе човек за заложник, но планът му е разкрит, казва шерифът. Така е въведено правило, което задължава двама полицаи да бъдат с него през цялото време, включително по време на транспортирането му до съда.

Вики Уайт координира всички превози от ареста до съда и затова е знаела протокола, подчертава шерифът.

Сега властите разглеждат всички възможности за случилото се, включително дали служителката не е помогнала на Кейси Уайт да избяга.

Пред Фредрика Уитфийлд от CNN в събота сутринта, Сингълтън казва, че офисът му подхожда към случая от три ъгъла: дали Вики Уайт е била надвита и отвлечена; дали е помогнала на затворника Кейси Уайт да избяга; и ако му е помагала, дали го е направила доброволно или е била принудена или заплашена да го направи.

„Дали тя му е помогнала или не, ние не знаем и няма да се занимаваме с това, докато не добием красноречиво доказателство, че се е случило. Към този момент приемаме, че тя е била заловена против волята си, освен ако не можем да докажем абсолютно обратното“, казва Сингълтън в петък.
Властите заявяват, че все още издирват и разследват всяко взаимодействие между полицая и Кейси Уайт, както и всички телефонни обаждания, които е получил.

Видеозаписи от камери в района, където е открита колата на Вики Уайт, не показват как двамата се качват в друго превозно средство.

* * *

Вики Уайт е „примерен служител“

Вики Уайт е на работа в офиса на шерифа от около две десетилетия и „върши страхотна работа“, казва Сингълтън в събота.

„Всички нейни колеги, всички служители в офиса на шерифа, съдиите, всички изпитват най-голямо уважение към нея“, казва още той. „Тя има безупречно досие. Тя е примерен служител. Така че ние сме много загрижени за нейната безопасност.“

* * *

Убиецът Кейси Уайт

Кейси Уайт признава през 2020 г. за убийството на Кони Риджуей през 2015 г., според окръжния прокурор на окръг Лодърдейл Крис Конъли. Уайт обаче не се признава за виновен и очаква съдебен процес.

Синът на Риджуей, Остин Уилямс, каза пред CNN, че убийството й е „пълен шок“ за семейството.

Години наред Уилямс и брат му полагат усилия, за да запазят жива паметта на Риджуей, предлагайки награда за всяка информация, водеща до ареста на нейния убиец.

„До голяма степен ние бяхме нейният свят. Тя беше наистина приятен човек, някак си приятелка с всички; никога не съм срещал по-странен хора“, каза Уилямс. И допълва, че процесът на Уайт е бил отложен поради забавяне заради Covid-19.

„Виждам много проблемен човек“, казва Уилямс. „Искате някой да може да бъде реабилитиран, но в същия момент става въпрос за някой, който е много, много проблемен и просто трябва да бъде отстранен от човешкото общество.“

 
 
Коментарите са изключени за Властите на Алабама издирват затворник и полицайката, която го извежда от затвора

Повече информация Виж всички