shareit

Виктор Орбан между две партньорства и редица странни решения в хода на една война

| от |

Европа се разделя на лагери, без никакво значение дали някой иска или не. От една страна ще открием, че имаме почитателите на НАТО, които разглеждат Владимир Путин като диктатор и агресор, а от другата имаме почитателите на Кремъл, разкриващи най-големите си страхове около джендър идеология, въвличане във война – това никога няма да се случи, но е необходимо да се четат и закони, а от години забелязваме и спад в интереса – и много други интересни опорки.

Натискът на двете страни изненадва и с още един специален елемент – Унгария и Виктор Орбан. Същият човек няколко пъти променя своята позиция, изразява колебливи и дори странни идеи относно позицията на Унгария, когато трябва да заема страна в спора. В началото на февруари 2022 г. Орбан е поканен да присъства в Русия заедно с по-сериозен антураж. До последния момент всичко изглежда нормално, но Путин посочва, че на срещата трябва да дойде само министъра и неговия преводач – други гости не са допуснати. Официалната версия на Русия е обвързана с факта, че COVID става все по-заплашителен и не искат да се рискува. Орбан е тестват с PCR, преди да се срещне, за разлика от Макрон и неговите притеснения за ДНК. На тази среща за първи път ще се демонстрира и огромната маса, на която Путин ще посреща гости.

В началото на срещата става ясно, че Орбан ще благодари за ваксините Sputnik V, които са доставени по време на пандемията. Двамата лидери ще прекарат общо около 5 часа, много повече от оригинално планираното време, а самият унгарски лидер ще опише това изживяване като „невиждано предизвикателство“. Само няколко минути от видеото се показват, но източници от парламента, говорещи пред изданието Direkt ще споделят, че това е била много техническа посока. Основният интерес на Орбан е да осигури газ от Русия на разумна цена, особено след като се забелязва повишаването на конфликта със Запада.

Руският президент се интересува от своята собствена страна и има интерес към създаването на Paks II ядрената ел. централа, която трябва да се построи от Русия и се бави с години. Орбан заявил, че има един последен детайл и проектът ще бъде финализиран в най-близко бъдеще. Интерес има към унгарско-руски железници, но макар и конфликтът с Украйна да се повишава, двамата не коментират нищо по тази тема. За Орбан това е много успешна и атрактивна среща, която дава началото на неговата миротворна мисия. Малко след това ще повтори и думите на Кремъл, че Русия не е получила никакви гаранции за сигурност от НАТО и САЩ. От срещата в Берлин през октомври 2021 г. става ясно, че унгарският министър-председател предчувствал проблеми на хоризонта, но през февруари 2022 г. е на съвсем другия полюс. Неговият приближен кръг заявява, че той самият не е очаквал война, поне не и срещу цялата украинска територия.

През следващите месеци изданието Direkt36 открива около 40 души, включително и представители в правителството, които посочват, че Орбан прави толкова абсурдни маневри, че с тях изненадва целия свят. Разследването на Vsquare посочва, че нито един човек в парламента, както и унгарското разузнаване, не са очаквали да има война или са давали минималните сигнали за подобна, ориентирана предимно в Източна Украйна. Със старта на войната, Унгария бърза да заяви, че ще се възползва от момента да скъса пъпната връв с Русия и да сложи край на про-руските политики. Опитите започват да се охлаждат значително през следващите седмици.

Сценарият се променя и отново продължава да се говори за топли руски връзки и критика на западните партньори. Орбан гласува за всички санкции на ЕС, но в самата страна разпространява цяла кампания от мерки и твърдения на водещи политици, които не спират да обвиняват Европа за настъпилата война. В останалите случаи се търси всякакъв вариант, за да се получи газ от Русия. Действията на Орбан са комбинация от различни фактори, но в началото става ясно, че на 23 февруари комитетът по национална сигурност, включващ 3-ма членове от опозицията и 4-ма от управляващата парти, започват сериозен дебат относно настроенията. Унгарското разузнаване няма много информация, макар и западните медии да не спират да посочват доклади от Европа и през цялото време продължават да показват, че Русия ще започне масирана атака по Украйна, при това по всяко едно време. Извикан е генерал-лейтенант Янош Берес, който в последните години е работил с НАТО за прогонване и преследване на руски шпиони в страната.

Той също продължава да твърди, че няма никакви варианти за нападение на Киев или стартирането на една война. По негово мнение дори немските разузнавачи не са били толкова критични, колкото американските доклади. Потенциалните цели, поне според генерала, могат да бъдат в Източна Украйна, където Русия признава независимостта на Луганск и Донецк. Само след 24 часа ще се окаже, че всички са били много грешни в своите твърдения. Зсолт Бунфорд, който се занимава с информационния офис, намира време дори да се съмнява в американските доклади и той самият смята, че Америка разпространява фалшиви новини за унгарското общество, което в този момент няма особени проблеми с Руската федерация.

Унгарският директор на разузнаването не се притеснява да обърне внимание и на факта, че единственият разпространител на руската позиция е правителството на Орбан. Още от 2021 г. медиите в Унгария не спират да показват, че Путин няма никакво намерение да ходи на война, но същевременно е провокиран от САЩ. Тези данни се разпространяват от платени тролове, като много от плакатите и лайтмотивите идват, поне по думите на Антал Роган, на дневна база за поддръжка на про-Орбанско правителство. Хора като Даниел Дийк не спират да посочват, че няма да има война, неговият профил не е ограничен, въпреки нарастващото напрежение.

Орбан се прибира у дома след срещата с Путин и е сигурен, че война наистина няма да има. Двама от неговите министри ще повторят твърдението, че никой не иска война. В същия период не спират предупрежденията от западното разузнаване, което всеки ден напомня, че ситуацията се повишава. Нещо още по-страшно е, че унгарската администрация не спира да твърди, че това е просто опит за повдигане на напрежение, но не е нещо кой знае колко особено. Почти всеки представител на запада, като най-често идват американски такива, на затворени врати ще се опитат да подскажат, че не е много редно да се вярва на Путин.

По думите на източници, които обслужват информацията между унгарското и американското разузнаване, Орбан получава дори официално военно разузнаване, което се потвърждава от почти всички официални НАТО канали. Американското посолство в Будапеща няколко пъти се опитва да извика външния министър през 2021 г. Той е имал информацията и я е разпространил сред колегите си, но не сред всички колеги.

В един момент американците се отказват да предупреждават, отстъпвайки мястото на британците да посочат същите данни. До средата на февруари има някаква промяна в настроенията и правителството на Орбан сякаш поглежда. Изпратен е ръчно написан доклад, в който се твърди, че Русия се подготвя за война и ще заяви, че Украйна се е стремяла да направи същото.

На 24 февруари Антал Роган призовава всички хора от правителствената пропагандна машина, за да мислят как точно да обяснят войната на своите хора. Роган ще предложи да се вземат всички възможности, защото при война е възможно да се спечелят по-сериозни позитиви. През следващите седмици той трябва да измисли и възможно най-добрите съобщения на правителството. Ще се подчертава значението за мира, стоенето вън от военния конфликт, както и отказа за предоставянето на оръжие. Вярвайки на старите проучвания, неговите съобщения би трябвало да имат успех в обществото. Започват да се правят и проучвания относно настроенията на гласоподавателите, които ще трябва да реагират на новините, че войната може да се разпространи в цяла Европа.

Преди войната е ясно, че партията на Орбан води с 13% пред опозицията. В денят на самата война, партията официално посочва, че това трябва да се разглежда стриктно като военна операция и като Украинско-руски конфликт. В първите часове след речта на Путин ще се описва само като малки въоръжени конфликти, макар и това да е една от най-мащабните войни в Европа от десетилетия.

Тук идват и някои главоболия като факта, че унгарското посолство в Киев трябва да бъде евакуирано, а тази информация трябва да бъде обявена по някакъв начин. До последно е известно, че унгарския посланик не вярвал, че Киев може да бъде нападнат и не смятал, че има нужда от евакуация. Има и един друг проблем, никой дори не е правил планове или разработвал стратегии за евакуиране на същото. Външният министър на Унгария е изпратен по същото време да води икономически преговори с Бахрейн. Следобед става ясно, че и министър-председателят вече има сглобена реч.

Той осъжда конфликта, заявява ясно, че Унгария трябва да стои далече от конфликта и отказва да предостави оръжия на Украйна. По време на всички тези изпълнения, статистическите агенции се опитват да разберат и какви са настроенията в страната. Те официално стигат до заключението, че „Унгарците не харесват украинци.“. Това било ясно не само за гласоподавателите на Орбан, но и за всички от опозицията. От една страна има проблеми, че според партията Фидес (тази на Орбан) имало дискриминация на унгарското малцинство в Западна Украйна. От друга страна има и казус, че същото това малцинство е карано с автобуси, за да гласува на миналите избори и да помогне за победата на настоящата власт.

На вътрешно ниво всичко изглежда като приказка, но как ще се действа на международната сцена? Унгария е засилила своите връзки с Русия през последните няколко години. По думите на информатор от правителството, посочен от Vsquare, Унгария продължава да се съгласява с всичко, като членка на ЕС и НАТО. Основната идея е да се застане на страната на всички останали, като дори ще напише, че Унгария застава на страната на ЕС и приема европейската позиция на този конфликт. На 26 февруари ще дойде и първата изненада, същият човек ще заяви, че не е съгласен с изключването на Русия от SWIFT. Унгария ще е една от първите, които ще побързат дори да приемат решението на останалите страни за бързо присъединяване на Украйна в ЕС.

Макар и същата страна да блокира тяхното членство по-рано, поради факта, че има неизяснени противоречия с унгарското малцинство. Отново се обръща внимание и на Международната Инвестиционна Банка, която променя своето седалище от Москва в Будапеща. Унгария стои до тази банка, въпреки факта, че по-рано е заявила, че ще приеме всички санкции. Друг е въпросът, че там има и унгарски капитал. Вниманието там продължава да се засилва, докато не става ясно, че страната може да получи 15.8 милиарда евро по фонда за възстановяване от пандемията.

Планът за възстановяване е подаден още през 2021 г. и Европейската комисия не е сигурна, че трябва да го предоставя, особено след като има високи съмнения за корупция. След като парите отново не идват, Орбан вече дава воля на чувствата си и започва да критикува Запада относно санкциите. При последната среща на министрите, преди изборите, Орбан ще продължи да критикува САЩ и ще заяви, че страната се опитва да върне многополярния световен ред. В него няма място за Централна Европа и изобщо за Европа. Цялата тирада от критики е посочена от министър на опозицията, който твърди, че за Виктор е трудно да бъде съюзник и подчинен едновременно. Това е човекът, който няколко пъти повтаря, че унгарците не трябва да бъдат като поляците и да заемат позиция.

Същият няколко пъти изразява скептицизъм относно победата на Украйна, а между другото не можем да забравим и факта, че според него Полша се опитва да вкара НАТО във война. Русия изобщо не присъства в неговите последни теми на разговор. Попитан от други министър на опозицията, защо унгарската про-правителствена медия разпространява опорките на Кремъл, Орбан не дава никакъв отговор. Най-добрият пример за влошени отношения е предоставен с Ангела Меркел, която години наред се е опитвала да създаде по-добра позиция за бизнес отношения с Русия, а сега всичко било хвърлено на вятъра.

Относно президентът Зеленски, той не можел да носи отговорност за нищо, а най-голямата отговорност трябвало да се даде на САЩ за своята политика. На 24 март 2022 г. Зеленски се обръща към страните и в списък посочва всички, които са помогнали и са изпратили хуманитарна или военна помощ. Не е изненада, че Унгария е оставена на последно място. След директният въпрос на Зеленски:

„Знаеш ли какво става в Мариупол, докато ти се чудиш дали да наложиш санкции, дали да търгуваш с Русия, дали да предоставяш оръжия или не?“

Партията Фидес бърза да се възползва от тази възможност и отново да спечели малко повече рейтинг. Източниците показват, че до средата на март вече няма толкова голямо вълнение около войната. В този момент Зеленски дава гориво за пропагандната машина и старт на новата кампания. Новата идея е, че трябва да се говори за енергийни източници, които остават под риск и трябва да се бранят на всяка цена. На 25 март Орбан пуска ново видео и обяснява, че Европа иска да наложи санкции на въглища, газ и петрол. Веднага след това заявява, че не може да подкрепи подобни санкции, особено след като тези енергийни източници или около 85% от тях идват директно от Русия.

В този момент излиза следващото проучване и се оказва, че разликата от 13% е стопена. Сега идва новата препоръка, която ясно трябва да заяви, че е редно да се говори за войната и да се изведат достатъчно облаги, а с тях и да се спечелят хората, които все още не са взели своето решение. Стратегията сработва и на 3 април 2022 г. Фидес печели с 2/3 от мажоритарния вот. Всички очакват промяна на ситуацията или поне по-лесна работа в отношение на външната политика, ала нищо от това не се случва.

Отново се забелязва, че Орбан подкрепя санкция след санкция, но не се притеснява особено, след като твърди, че за него те няма да влязат в сила. Пристигайки до точката с петрола, ЕС най-накрая ще даде гратисен период до края на 2023 или 2024 г. за налагането на санкции, дори и след срещата с Урсула фон дер Лайен, Орбан отказва да приеме факта, че ще санкционира руския петрол. Неговата рефинерия – МОЛ можела да работи само с Уралски петрол, а техническото превключване можело да отнеме между 2 и 4 години и сума от стотици милиони долари.

Има и друга причина, Уралският петрол е не само изключително евтин, но и след санкциите е достигнал своите минимални стойнисти. Унгария печели изключително добре от тази идея и дава предимство пред опонентите от другите партии. През втората четвъртина на 2022 г. се достига печалба от близо 1.3 милиарда евро. След поредната спогодба за приемането на санкциите, поне този път, Унгария отново изненадва с нов коз. Отказва да приеме следващите санкции, защото сред имената на санкционираните присъства и патриарх Кирил на Руската Православна църква. Същият е известен с факта, че подкрепя войната и разпространява пропаганда, освен това е ясно, че е бил агент на КГБ под името Михайлов, но това не е проблем за управляващите.

Под неговите напъни, отново, патриарх Кирил не попада в санкциите. След няколко месеца става ясно, че Руската православна църква е помолила Орбан за тази маневра, а информацията за всичко това се излъчва по новинарската агенция „Риа Новости“. Официалният говорител на Руската православна църква посочва, че е изпратил писмо до унгарското правителство с молба да бъде пощаден патриархът им. Булах твърди, че никога не е виждал такова писмо, но подозира, че то е стигнало до Орбан и на следващия ден цялото правителство работи за патриарха. След това Кирил ще обяви, че назначава митрополит Хиларион за своята дясна ръка – същият е Унгарската църква. И до този момент е ясно, че Орбан се опитва да открие специален дипломатически път с Русия. В заманя на това се работи върху идеята за предоставяне на руски газ и други продукти.

И тук идват проблемите с газта. На 13 юли Гергели Гуляш официално заявява, че ще промени политиката относно комуналните сметки. До този момент всяко едно домакинство плаща ниски цени, посочени от правителството за електричество и газ. Модификацията ще изисква да започнат да плащат на пазарни цени (решени от правителството), последвани от средна консумация (назначена от правителството) и то по време на енергийната криза.

Много пъти по-рано се повтаря, че докато Орбан е на власт, цените на природен газ и елекричество няма да се променят. Същото се случва и по време на изборите, следователно къде точно е изненадата? Унгария продължава да получава газ от Русия. Макар и Гергели да твърди, че войната е виновна, истината е друга – цената на газа започва да се повишава. През септември 2021 г. държавната МВМ подписва договор с Газпром за 4.5 милиарда кубични метра в рамките на 15 години. Това представлява половината от годишната консумация – 10 милиарда кубични метра. Останалата част обикновено идва от външния пазар.

Договорът между двете страни определя цената на газа от Холандския пазар, а той започва да се повишава още от зимата. Това показва, че Русия се задължава да достави газа, но не се задължава да посочва цената, а да я определя, следователно при тогавашната ситуация става ясно, че Унгария ще плаща повече. След като търговецът е на шофьорското място, той може да определя как да кара. В началото на 2021 г. стойността на газа в същата борса посочва повишаване от 16 евро на 30 евро за MWh и през септември успява да стигне стойност до 90 евро. Още преди войната започва повишаване на цените, а след това идва и полудяването. В деня на руската инвазия става ясно, че цената вече е 200 евро за MWh.

През май миналата година последва падане до 90 евро и след това дойдоха беди като Северен поток и проблеми в немските тръби, които доведоха отново до цена от 170 евро. Високите цени правят почти невъзможно поддържането на стария живот. Докато цяла Европа отказва среща с Москва и представители на руски газови компании, унгарският външен министър пътува до Москва на 21 юли и обсъжда точно доставки.

Има договорки за 750 милиона кубични метра, но все пак през следващите месеци ще бъдат доставени много по-малко. Освен количество, унгарците вече искат и промяна на цената, която излиза извън контрол. За зимните месеци ще се доставя газ на фиксирана цена, ако цената надхвърли фиксираната, страната ще плаща разликите през лятото или на по-късен етап. И точно тази политика води до 15% БВП на Унгария, който отива в Русия под формата на газ, въпреки факта, че Орбан продължава да стои на позиция, в която не е ясно коя точно страна избира.

Източник: Direct36

 
 
Коментарите са изключени за Виктор Орбан между две партньорства и редица странни решения в хода на една война

Повече информация Виж всички