shareit

Възможно ли е наистина да се пръснем от ядене

| от |

Въпреки че случаите са изключително редки, някои хора всъщност наистина успяват да разкъсат стомасите си след като изяждат твърде много и, може би не е изненадващо, много от тях не са оцелели.

Когато стомахът се разкъса, милиардите бактерии, които обикновено си живеят спокойно в червата, изтичат в коремната кухина, където средата е благоприятна за развитието им, което пък от своя страна не е никак благоприятно за нас. Развива се остра инфекция, която причинява болка в корема, напрежение в мускулите му, треска, гадене, подуване и повръщане. Без лечение с антибиотици, хирургично почистване на кухината и възстановяване на стомаха, човекът умира.

Ny nordisk mat (12)

Нормално е да се запитаме обаче елементарния въпрос – защо човекът не би просто повърнал, ако храната му станат твърде много? Както обяснява д-р Рейчъл Времън, хората често имат „необичайни хранителни навици до такава степен, че инстинктите на телата им вече не реагират както обикновено. Рефлексите им са били игнорирани или с тях се е злоупотребявало толкова продължително и до такава степен, че вече са объркани и не повръщат в подходящия момент. И след това, когато стомахът стигне до момента, в които е изключително раздут, мускулите му са твърде разтегнати, за да бъдат достатъчно силни да изтласкат поетата храната навън и така се получава спукването.“

В един по-ранен случай, от 1941 г., 51-годишна жена издуха корема си със „сода бикарбонат (Алка Селцер) след няколко коктейла и тежка вечеря“. Тази вечеря е включвала кюфтета, домати, сирене, хляб, чеснови питки, картофи, макарони, пай и уиски. За случая се казва още, че „газът от от газирани напитки… очевидно е опънал стомаха на горката жена до такава степен, че той се е пръснал“. Подобно нещо се случва и със 71-годишна дама през 1955 година. Има и още случаи…

Smörgåsbord foods

През 1963 г. 40-годишна жена от Ню Йорк, която е успяла да свали 16 килограма през двата месеца преди нейния стомашен инцидент да се случи като стриктно спазва диета от 1000 калории на ден, внезапно се разболява след като изяжда един сандвич с говеждо месо. Това макар и малко хранене я кара да изпитва силно гадене, но след като не успява да повърне и тя започна да изпитва чувство, че краят й е близо. През нощта състоянието й се влошава и до сутринта вече полудява от силна болка в корема.

Приета е в болница Маунт Синай, но първоначалните рентгенови снимки не показват да има някакво разкъсване и затова докторите я лекуват повече от седмица с венозни течности и промивки на стомаха. След 11 дни състоянието й се влошава отново и затова ляга на хирургическата маса, където й откриват дълго разкъсване, което изглежда е там от доста време. Операцията на жената за щастие е успешна и в рамките на месец тя е изписана.

Пръсването на корема изглежда, че засяга жените повече от мъжете – през 1985 г. „The Lancet“ пише за смъртта на 23-годишен модел от спукване на корема. По време на последното си хранене (което докторите успяват да установят по време на аутопсията) младата жена успява да поеме… готови ли сте… 200 грама пържола, половин килограм черен дроб, почти килограм бъбрек, две яйца, едно карфиол, 10 праскови, четири круши, четири банана, две ябълки, две чаши мляко, две филийки хляб и почти килограм грозде, сливи и моркови.

Също така, и това едва ли ще бъде някаква изненада, спукването на стомаха изглежда е по-често срещано сред страдащите от булимия. The Weekly World News съобщава през 1994 г., че аутопсия на 19-годишна манекенка Ан-Мари Буле разкрива, че в период между четири и пет часа момичето е успяло да погълне 9 килограма храна. Менюто й се е състояло от цяло пържено пиле, над 10 пилешки крилца, предястия, плодови коктейли, две бутилки бира, две големи пържоли говеждо месо, три печени картофа, глава от карфиол със сирене, чеснов хляб, 8 бисквитки и сладолед, преди стомахът й да се пръсне. Преди този огромен разгул, момичет, което е високо 178 сантиметра и тежи 49 килограма, поддържа тънката си фигура, като яде само плодове и зеленчуци, но по време на последното си хранене докторите казват, че е изяла храната толкова бързо, че изглежда е погълнала голяма част от нея без дори да дъвче. Коремът й се пръска достатъчно тежко, че тя почива от вътрешен кръвоизлив в рамките на около 20 минути.

Една от причините булимиците да са по-податливи на разкъсване на корема е, че заради продължителната липса на храна коремите им се свиват значително. Всъщност най-малко четири бивши военнопленници след Втората световна война претърпяват същия инцидент, защото докато са в плен, ядат направо нищожно количество храна, а след като са освободени, поемат непоносими за телата им ястия, които всъщност може да изглеждат доста скромно. Един от тях успява да спука корема си като за цял ден поглъща само една чаша кафе, няколко картофа, около 200 грама хляб и половин супа.

Трябва да отбележим, че не всички разкъсвания са причинени от преяждане – поне не директно. През 2011 г. 25-годишна жена от Ковънтри, която имаше гастрален пръстен (метод за отслабване, при който лента, се поставя около стомаха, за да го стегне и съответно да го направи по-малък и така да се пълни по-бързо), почти умира, когато лентата се изхлузва, причинявайки рана, която се започва да забира. Първите няколко месеца тя получава киселини, повръща и преглъща трудно, но в крайна сметка болката става непоносима и отива на лекар. В болницата хирурзи описват спуканото й коремче с „приличаше на пъзел“, но жената в крайна сметка получава трансплантация и оцелява.

Не е задължително обаче след много храна човек да умре точно от спукване на стомаха. В статия на американското списание за съдебна медицина и патология от 1986 г. се съобщава за случай, в който 31-годишна жена от Флорида пристига в болницата с болки в стомаха. Докторите изпомпват съдържанието му, което се състояло от две кутии мляко, три кутии крекери и килограм и половина хот-доци. След като си тръгва, явно започва цялото си угощение отначало с още хот-дог, зърнени храни и броколи. Този път обаче жената не успява да стигне до болницата навреме. Тя е намерена мъртва в кухнята си върху купчина храна и празната пазарска чанта. Стомахът й обаче всъщност не се е спукал – той се издува до такава степен, че притиска белите й дробове и тя умря от асфиксия.

 
 
Коментарите са изключени за Възможно ли е наистина да се пръснем от ядене

Повече информация Виж всички