shareit

В опит да намери биологичната си майка, жена случайно разкри 40-годишно двойно убийство

| от |

Беше ноември 1980 г., когато археолог в Лъдлоу, Калифорния, открива плитък гроб в обширната пустиня Мохаве. В него намира голите тела на мъж и жена, като и двамата са пребити и след това застреляни. У труповете обаче липсват документи за самоличност и така убийствата им остават неразкрити в продължение на десетилетия – досега.

40-годишният случай най-накрая намира отговор, когато жена от Вирджиния качва своята ДНК в сайт за генетични тестове, за да открие биологичната си майка. Нейната ДНК е съпоставена с проба от неидентифицираната жена, открита в пустинята.

Началото на сагата е през 2018 г., когато Кристин Мари Сали започва да търси биологичните си родители – тя винаги е знаела, че е осиновена, и през същата година наема частен детектив.

Според ABC News следователят първо открива документите за осиновяването, които идентифицират биологичната майка на Сали като Памела Даян Дъфи.

Когато след това той качва ДНК на Сали в GEDmatch през декември 2020 г., сайтът показва, че има връзка родител-дете между Сали и неидентифицирана ДНК проба, качена от властите по случая на жената в Лъдлоу, Калифорния. Така двете жени са свързани една с друга.

След това следователите от окръг Сан Бернардино чуват за съвпадението на ДНК и си дават сметка, че техният 40-годишен случай може би е към своя край.

Следователно Сали им предоставя това, което тя смята за името на майка си, както и още една ДНК проба, която Министерството на правосъдието на Калифорния този месец съпостави положително с тази на Дъфи. Записите показват, че Дъфи е била само на около 21 години, когато е убита.

Но Сали също успява да помогне и за идентифицирането на неизвестният мъж в гроба.

Тя си спомня, че биологичната й майка е била приятелка с мъж, когото Дъфи нарича „Дигър Лейн“, преди да изчезне. Сали също знае, че Лейн е затворник от Вирджиния, който планира да пътува на автостоп с майка й, след като си излежи присъдата.

Въпреки че този прякор не фигурира никъде в архивите на полицията, следователите откриват Уилям Евърет Лейн с подобни идентификационни данни и адрес в Джаксънвил, Флорида.

Впоследствие близките му са издирени и те доброволно предоставят на властите ДНК проби, които съвпадат с тези на убития в пустинята. Тогава се разбира и, че Лейн е на около 20 години, когато е убит.

Всичко, което трябва да направят следователите сега, е да идентифицират убиеца. И се оказва, че от известно време те вече имат заподозрян.

Шерифската служба на Сан Бернардино отдавна подозира, че сега вече 68-годишен криминално проявен Хауърд Нийл може да е виновникът, отчасти защото е бил в същия регион, където са убити Дъфи и Лейн – и доста подозрително се премества в Мисисипи веднага след това .

Затворен от 1982 г., Нийл е осъден за изнасилване и след това за убийство на 13-годишната си племенница и неин 12-годишен приятел, както и за убийство на собствения си брат.

Първоначално той получава смъртна присъда за тези престъпления, но тестът за интелигентност, който прави, предполага, че е умствено изостанал и затова присъдата му се променя на три доживотни.

Разследващите успяват да интервюират Нийл за убийствата на Лъдлоу през 2017 г., по време на които виновникът казва, че е качил двойката, докато са пътували на стоп по магистрала.

След това той завежда двамата в резиденцията си, където разследващите от Сан Бернардино казват, че „е влязъл в спор с мъжа“ и „е почувствал, че мъжът вероятно ще го убие, ако той не го убие пръв“.

Трагично, Нийл също разкрива, че жената, която убива в този ден, казва, че има дъщеря, засилвайки вярата, че тя е майката на Сали, Дъфи. Разследващите смятат, че Нийл първо е застрелял Лейн и след това е изнасилил Дъфи, преди да убие и нея.

След това младата двойка е транспортирана до отдалечен участък на пустинята Мохаве край магистрала 66, където остава неидентифицирана в продължение на почти половин век.

От шерифския отдел казват, че в момента са в процес на връщане на останките на Дъфи и Лейн на съответните им семейства…

 
 
Коментарите са изключени за В опит да намери биологичната си майка, жена случайно разкри 40-годишно двойно убийство

Повече информация Виж всички