Теорията за конспирацията „Адам и Ева“ завладя TikTok след подкаст на Джо Роугън

| от |

Един неотдавнашен епизод на подкаста на Джо Роугън породи многобройни видеоклипове в TikTok, които популяризират странна (и невярна) теория за изменението на климата, предложена за първи път в книга, в която се твърди също, че Исус Христос е живял в Индия в продължение на 18 години и е бил отвлечен от извънземни след разпятието си.

В епизода от 18 януари на The Joe Rogan Experience е представено интервю с „разследващия ютюбър“ Джими Корсети. По време на разговора (в който се споменават редица безумия) Роугън повдига въпроса за „теорията за Адам и Ева“ – безпочвена идея, изложена за първи път в „Историята на Адам и Ева“, книга, написана през 1965 г. от Чан Томас, електроинженер, който твърди, че е и медиум.

В книгата, издадена частично от ЦРУ през 2013 г., се твърди, че на даден период от време Земята променя положението си, което предизвиква голям катаклизъм, защото се изместват цели региони в нова позиция. Според книгата бедствието е сполетяло Ной, както и други предишни религиозни фигури.

„Това се случва в цикли от 6500 години, а обръщането е на 90 градуса, но 6 дни по-късно, около седмия ден, се коригира“, обяснява Корсети на Роугън в подкаста, като уточнява, че става въпрос за „обръщане на планетата на 90 градуса, и че заради него Земята по същество ще се застой на едно място за известно време, така слънцето ще пече директно – един вид ще остане на същото място – което ще доведе до прекомерно нагряване, каквото никога не сме изпитвали – и докато Земята седи на едно място, вятърът и водите ще продължат да се движат по инерция, защото по същество вятърът се движи със скорост около 1600 км. в час на екватора, така че теорията е, че когато това събитие се случи, то ще предизвика катаклизъм.“

Media Matters for America идентифицират многобройни клипове от интервюто, които от пускането му в интернет са събрали над 20 милиона гледания в TikTok, без да се добавя в тях, че това са чисти глупости. Роуган включва и магнитните полюси в дискусията, като споменава за възможността те да се разменят в някакъв момент в бъдещето, и след това са направени предположения, че това може да бъде по-катастрофално, отколкото смятат учените.

Разбира се, няма доказателства, че Земята сменя позицията си на всеки 6500 години. Ако такова нещо наистина се случи и цели региони около екватора внезапно се окажат на полюсите, както се предполага, ще има много следи.

„Това е пълна фалшификация. Ако такова нещо действително се случваше на всеки 6500 години, със сигурност щяхме да го видим; щеше да се появява във всякакви изследвания“, казва Мартин Млинчак, старши научен сътрудник в изследователския център на НАСА в Лангли, пред The Verge. „Количеството енергия, което трябва да се използва, за да се случи това, е повече от огромно. И на всичкото отгоре, няма нищо, което да го инициира.“

Преобръщането на магнитните полюси обаче е реално и се случва веднъж на 200 000 до 300 000 години, въпреки че най-вероятно от последния път, когато се е случило, са минали около 800 000 години.

Възможно е да възникнат проблеми за нас, ако полюсите се обърнат по време на живота ни. Тогава например Земята може да бъде подложена на повишено излагане на радиация, докато защитното магнитно поле е слабо, макар че това остава в сферата на спекулациите. При отслабване на магнитното поле бихме могли да бъдем изложени и на по-голям риск от слънчеви изригвания, които може да нарушат и функционирането на електрическата инфраструктура, електропреносните мрежи и сателитите.

Въпреки това фосилните доказателства не показват някакво голямо събитие на измиране, причинено от обръщането на полюсите, нито пък геологичните записи показват някакво увеличение на катаклизми като вулканични изригвания и земетресения. Всъщност „няма доказателства, че климатът на Земята е бил значително повлиян от последните три преобръщания на магнитното поле, нито от каквото и да е преобръщане в рамките на последните поне 2,8 милиона години“, според НАСА.

По-късно по време на подкаста Роугън говори как евентуалното изместване на полюсите – което според всички доказателства няма да бъде толкова катастрофално, колкото климатичната криза – трябва да измести фокуса върху климатичните промени.

„Това не означава, че не замърсяваме, със сигурност го правим, и не означава да не правим нищо по въпроса, със сигурност трябва, но ако магнитните полюси могат да се изместят и да ни удари гигантска скала от космоса, може би имаме по-големи проблеми“, казва той според Media Matters. „Ако ще се концентрираме върху глупости, което наистина е характерно за човешките същества, поне да се концентрираме върху нещата, които наистина няма да поправим в краткосрочен план, като може да се случи нещо, което да направи всичките ни усилия в тази посока безсмислени.“

* * *

„Въпреки че целта й не е да даде алтернативно обяснение на изменението на климата, „Историята на Адам и Ева“ предоставя рамка за тълкуване на ефектите му извън антропогенното обяснение. Този разказ, който прехвърля вината от нашата икономика на изкопаемите горива върху планетарни сили извън човешкия контрол, може да служи за дезинформация относно климата“, заявяват от Media Matters.

„В миналото орбитата на Земята, Слънцето и космическите лъчи са били използвани по подобен начин за алтернативни обяснения на изменението на климата“, добавят те. „Съществува преобладаващ научен консенсус обаче, че изменението на климата се дължи на изгарянето на изкопаеми горива. Единственият начин да се предотвратят нарастващите социални, политически и екологични последици от изменението на климата е да се премине от икономика, основана на този ресурс.“

 
 
Коментарите са изключени за Теорията за конспирацията „Адам и Ева“ завладя TikTok след подкаст на Джо Роугън

Повече информация Виж всички