shareit

Съветска карта за определяне на националност – пръв приятел на полицията

| от |

Светът на криминалистиката може да се похвали с някои от най-интересните софтуерни и хардуерни решения за разгадаване на някои от най-известните престъпления. Най-вероятно всеки е виждал методологията на едно такова разследване, но до тази технологична експанзия се достига едва в началото на 90-те години.

Назад в годините можем да открием някои много интересни методи за разпознаването на заподозрените. При липсата на компютри, художцните се намесват и рисуват скица на заподозрения по показания на свидетелите. Тяхната работа често помага за придобиване на първоначална представа, а след това и за по-лесното издирване.

И докато някои методи работят, други могат да изглеждат изключително комични. Насочваме вниманието си към СССР през 60-те години. Компютрите още не могат да се притекат на помощ, но дори и при тяхното наличие можем да забележим някои сериозни пропуски. Случаят Чикатило се оказва изключително впечатляващ не само за криминолозите, но и за биолозите. Според една от версиите на експертите, Андрей разполагал с два вида ДНК – тази от семенната му течност била една, а на кръвта съвсем друга.

typical-face-soviet-union

По тази причина канибалът продължава да си приготвя сериозно вечери сред природата. И не можем да се изненадваме особено от този факт, някои криминални практики пристигат твърде късно в СССР, особено след като идеологията там не позволява на никого да допуска, че подобни аномалии като сериен убиец могат да съществуват. За съжаление не само съществуват, но и успяват да нанесат много сериозни щети.

Интересен факт е, че някои от инспекторите се опитват да систематизират работата, което насочва вниманието ни към заглавната снимка. На въпросната ще може да се запознаете с бързия класьор за идентифициране на гражданството на даден човек. Картата е разработена от съветските полицаи, които успели да забележат някои основни прилики в населението и бързо създали един събирателен образ. След като в този период има гражданство и националност, властите трябвало да имат бързи средства за проверка. През 90-те години на миналия  век социалните проучвания ще покажат, че около 50% от населението в СССР ще бъде заемано от руснаци, следвани от 15.45% от украинци и 5.84% от узбекистанци.

Социологическите проучвания заявяват, че в страната присъстват повече от 100 етноса, но очевидно никой няма да разработи толкова много скици. Основните обаче присъстват и най-вероятно по днешните стандарти биха дали един особен резултат, свободни сте да изберете каква нациоалност ще отговаря най-точно за вас. Според законодателството, всяко дете трябва да запише своята националност на 16-годишна възраст. Родителите са тези, които я избират, но при неразбирателство, детето автоматично приема националността на бащата.

 
 
Коментарите са изключени за Съветска карта за определяне на националност – пръв приятел на полицията

Повече информация Виж всички