shareit

Сам Шепърд и присъдата, която опорочи живота му

| от |

Когато Мерлин Шепърд е заклана безмилостно в дома си, нейният съпруг д-р Сам Шепърд спи на долния етаж. Трагедията и до днес повдига въпроси относно неговото участие в убийството. Получава доживотна присъда, но след дълъг престой е освободен, като остава с още едно нестихващо сражение – принуден е да се бори със съмненията на обществото за доброто си име. Сам Шепърд е от онези хора, които създават впечатление в околните, че могат да направят всичко.

Съучениците му виждат потенциала и бъдещата бляскава кариера. Семейството му е добро и заможно, той е възпитан, красив и атлетичен младеж с очарователен интелект. Много скоро в този чар попада и Мерлин. Двойката се събира още в гимназията и след дипломирането на Шепърд следва и брак през 1945 г. Сам продължава образованието си, за да получи докторска степен по остеопатия. С толкова познания не е трудно да си намери и работа в една от престижните болници в Лос Анджелис.

В семейство Шепърд има още 3-ма лекаря – бащата Ричард и двамата му по-големи братя също Ричард и Стивън работят като лекари. Те са направили семейна болница в Охайо и много скоро убеждават и Сам да се завърне и да започне работа при тях. През лятото на 1951 г. се мести в родния си град със съпругата си и 4-годишният им син. Ричърд Шепърд е щастлив от завръщането и дава заем на сина си за първото му жилище. Парите са достатъчни за закупуването на жилище среден клас в едно от предградията на Кливланд. Мерлин междувременно започва да се наслаждава на домакинския живот като гледа детето, върши домакинска работа, помага в библейските класове и често ходи на църква. Животът на американската мечта бавно и сигурно започва да се оформя добре.

Съседите виждат една типична успешна двойка, която прекарва свободното си време в игра на голф, каране на водни ски, неделно барбекю, среща с приятели и други приятни занимания от живота. Външният поглед и усмивките често прикриват проблемите, които мнозина не могат да забележат. Сам не е ангел и често изневерява на своята партньорка. Една от медицинските сестри в болницата започва да мъти водата, но въпреки трудностите, нито един от двамата не иска да подава развод.

И двамата вярват, че могат да решат трудноститие и да продължат напред. И докато работят в тази посока, трагедията дебне зад ъгъла. На 29 юли 1954 г. Сам Шепърд е арестуван за убийството на своята съпруга. На 21 декември 1954 г. е признат за виновен за убийство втора степен и изпратен с доживотна присъда. Докато е зад решетките, неговата майка се самоубива през 1955 г. Само две седмици по-късно и баща му умира от язва.

Останали сами, братята Шепард наемат адвоката Ф. Лии Бейли, който трябва да води обжалването на присъдата. На 16 юли 1964 г. съдия Вайнмън освобождава Сам поради регистрирани 5 нарушения на констуцията по време на обвинението. По-късно заявява пред медиите, че предното дело е подигравка с американската правораздаваща система. Два дена, след като излиза от затвора се жени за германка на име Ариане Тебенйоханс, с която започва коресподенция от затвора.

През 1965 г. в съда се подава жалба за възстановяването на присъдата, а на следващата година се води ново дело, като този път се следи за спазването на всички конституционни права на обвиняемия. След 16 дена събиране на показания, съдията обявява Шепард за свободен. Бившият лекар възстановява своята практика, но вече е отворил вратата за пороци като алкохола. Малко по-късно губи лиценза си поради лекарска грешка причинява смъртта на пациент.

През 1968 г. се развежда с Ариане, която съобщава, че е откраднал пари от нея и я заплашвал. Животът му продължава с опит в професионалната борба. За кратко време се опитва да създаде специална хватка, която трябва да неутрализира противника. През 1969 г. се жени за дъщерята на един от мениджърите си. На 6 април 1970 г. умира от цироза в следствие на прекомерната употреба на алкохол. Синът му и до днес се опитва да изчисти името му. Ричард Еберлинг се появява сред заподозрените.

Той работил като чистач на прозорци и вече е бил в затвора по подозрение за друго убийство. С помощта на модерни днк експертизи синът за втори път повдига дело срещу градския съд и за втори път искането му се отхвърля. До този момент няма никакви доказателства. През 1963 г. и съответно 1993 г. се ражда филмът „Беглецът“ с Харисън Форд и Томи Лий Джонс. Макар и до този момент да се отрича връзката между този случай и филмите, приликите са наистина убийствени.

 
 
Коментарите са изключени за Сам Шепърд и присъдата, която опорочи живота му

Повече информация Виж всички