Последната разходка на Джани Версаче

| от chronicle.bg |

На 15 юли сутринта той излиза от пищното си имение в Маями Бийч за редовната разходка по плажа. Прави го всяка сутрин. Приключва с нея и тръгва по стълбите към входната врата, когато е прострелян няколко пъти в гърба. Така завършва пътят на Джани Версаче – дизайнерът, който облича редица известни личности – от Принцеса Даяна до Елизабет Тейлър и Сър Елтън Джон. Роклите му остават в историята със своя стил и хората все още ги помнят. Днес се навършват 20 години от смъртта на великия дизайнер, която все още остава забулена в мистерии.

За тези 20 години смъртта на Версаче е ставала предмет на няколко книги, филма и сериала, последният от който предстои да излезе скоро. Това е проектът на Раян Мърфи, „Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история“.

Главната мистерия около смъртта на Версаче е една – защо е убит? Убиецът е младият Андрю Кънанан. Дизайнерът е неговата четвърта жертва. След като го убива, Кънанан се укрива в продължение на осем дни. Накрая се застрелва със същата пушка, с която е извършил престъпленията си без никога да каже защо е убил Версаче.

Андрю Кънанан
Андрю Кънанан

Наскоро разкрити факти обаче сочат, че дизайнерът е познавал палача си и може убийството да е организирана мафиотска операция. Първоначално полицаите подозират, че става въпрос за организирани действия. До тялото на мъртвеца има убито птиче, в което се чете почеркът на мафията. Бивши членове на Калабрийска групировка твърдят, че дизайнерът е убит, защото дължи пари. Това не е невъзможно. Животът на дизайнера е като модата, която създава – екстравагантна и пищна. Той притежава огромно имение в Средиземноморски стил в Маями Бийч, в което мивките в баните са със златно покритие, подовете са покрити с мозайка, на стените има богати фрески, a басейнът е с плочки от 24-каратово злато. Сред приятелите му са Сър Елтън Джон, Шер и Мадона и не е трудно с тяхна помощ да превърне южната част на Маями Бийч от тиха и спокойна зона в място на вечен хедонизъм.

Друга версия за смъртта, която изключва мафията, е Андрю Кънанан (открит хомосексуален) да е заклет фен на Версаче, който не отговаря на чувствата му. Разследвана е версия, според която пътищата на двамата са се засекли в миналото. Кънанан е известен с това, че търси компанията на възрастни и влиятелни мъже, които да го въведат във висшите кръгове на гей-общността в Америка. Тези мъже обикновено са били основният източник на доходите му. Предполага се, че Кънанан е избрал Версаче за следващия sugar daddy, но след отказа на дизайнера е взел крайното решение.

Къщата на Джани Версаче
Имението на Джани Версаче в Маями Бийч; Getty Images

Дългото отмъщение на Кънанан започва десет седмици преди сутринта на 15 юли. Тогава той се запознава с бившия си любовник, архитектът Дейвид Медсън, 33-годишен, който внезапно изчезва. Притеснените му приятели докладват на полицията и дома му е претърсен. Вътре е намерено тялото на починал мъж, омотано в килим. Но това не е е Медсън, а бившият приятел на Кънанан, 28-годишният офицер от флота Джеф Трейл. Мъжът е брутално убит с чук.

Четири дни по-късно тялото на Медсън е открито на брега на Ийст Ръш Лейк, Минесота. Мъжът е бил прострелян в главата. По това време Кънанан отива в Чикаго, където се закачва за 72-годишния магнат Лий Мъглин. По-късно полицията намира откраднатия Lexus на Мъглин в Ню Джърси, а вътре е тялото на следващата жертва на Кънанан – 45-годишният гробар Уилям Рийз. Това поставя името на убиеца в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани личности в страната.

В следващите 2 месеца Кънанан е по-нисък от тревата. Накрая се появява на вратата на Версаче. Дизайнерът се е върнал от седмицата на модата в Париж преди 5 дена, където е показал новата си колекция. Секунди след като застрелва дизайнера, Кънанан е подгонен от минувачи, но успява да се скрие в гараж, преоблича се вътре и след това се слива с тълпата.

На полицията им отнема 8 дена докато открият мъжа, укривал се в къща за лодки на няколко километра от вилата на Версаче. Полицията го открива на пода с отворени очи, прострелян в главата, а оръжието лежи до него.

И до днес не ясен мотивът на Кънанан. Дали това не е било просто случайно пресичане на пътища в неподходящия момент? Някои предполагат, че мъжът е копнеел за слава и пари и убивайки известна личност от ранга а Версаче е щял да си осигури поне първото.

След смъртта на Версаче, неговата сестра Донатела поема модната му империя и я разраства до бизнес за милиарди. А имението в Маями Бийч е продадено и днес е хотел.

Джани и Донатела Версаче
Джани и сестра му, Донатела; Getty Images

За своя приятел Франко Дзефирели казва: „Над цялата тази жизненост имаше лека меланхолия. Сякаш над него тегнеше Дамоклев меч. Трагичният край е като жесток завършек на съдбата му.“

 
 
Коментарите са изключени за Последната разходка на Джани Версаче

Повече информация Виж всички