shareit

Някои от тайните на ЦРУ (за които знаем…)

| от |

ЦРУ е любимата на всички тайнствена правителствена организация. Тъй като секретността е една от основните цели на агенцията, не е изненадващо, че цивилните хора знаем доста малко за нейните дейности, въпреки че може и да не ни се струва така.

ЦРУ съществува от 1947 г. и фактът, че все още остава забулено в мистерия, е свидетелство за способностите му. Въпреки това има няколко неща, които знаем, благодарение на различни информационни течове и сигнали през годините, някои от които са много странни. Ето списък с част от известните ни тайните дейности, с които ЦРУ се занимава:

CIA Memorial Wall 2021

Те пазят в тайна имената на агентите си дори на мемориала на ЦРУ

ЦРУ има мемориал в чест на членовете си, които губят живота си при изпълнение на служебния си дълг. Разположен в централата на ЦРУ в Ленгли, всеки от тях е представен от звезда, като се добавя по една за всяка следваща смърт. Въпреки това, много от тези звезди не са придружени от име, за да се запази тайната на агента дори след смъртта му.

ЦРУ харчи 20 милиона долара за операция Acoustic Kitty

През 60-те години агенцията прави опит да използва котки, за да подслушва важни разговори като, след едночасова операция, поставя микрофон, предавател и антена в тялото на котка.

Проблемите с акустичните котета обаче са свързани с тяхното дресиране – или липсата му – което кара агенцията бързо да забрави за проекта, който е отменен през 1967 г. В крайна сметка ЦРУ по същество похарчи 20 милиона долара, за да открие, че котките правят каквото си искат.

Музика на Eminem и Red Hot Chili Peppers е използвана за изтезания

На ЦРУ не са му чужди разни странни и противоречиви дейности, свързани с изтезанията. Една такава е пускането на музика. Песните на Red Hot Chili Peppers съдържат много тежки китарни рифове, които могат да накарат хората да се чувстват заплашени и да провокират страх, според бивш следовател на ЦРУ.

Theodore Kaczynski

Братът на Юнабомбърa обвинява отчасти ЦРУ за действията му

Тед Качински, по-известен като Юнабомбърa, е един от най-известните престъпници в Америка, който залага самоделни бомби из цялата страна от 70-те до средата на 90-те. Качински всъщност е участвал във финансирано от ЦРУ проучване в Харвардския университет, в което студенти са били унижавани заради мненията и убежденията си. Дейвид Качински, братът на Тед, се чуди дали това му участие може да е повлияло на някои от престъпленията му.

Агенцията потвърждава съществуването на Зона 51 едва през 2013 г.

Легендарната тайна база в Зона 51 е гореща тема в кръговете по теория на конспирацията от десетилетия, но официално е призната за истинска през 2013 г. Мнозина вярват, че базата е основното място на Америка за анализ и съхранение на извънземни същества и технологии. За ужас на мнозина по света, в официалното признание се посочва, че базата е просто място за тестване на секретни самолети и летателни апарати. През 2019 г. ЦРУ може би вече съжалява, че е потвърдило зоната, когато група от над 2 милиона души на шега планира да нахлуе в базата и да спаси извънземните вътре, предизвиквайки напрежение в националната сигурност.

ЦРУ може би наема Саддам Хюсеин

Някои смятат, че ЦРУ наема Хюсеин през 50-те години с цел да го назначи за президент на Ирак. По това време САЩ вярват, че тогавашният иракски премиер Абд ал Карим Касим може да е привързан към комунистическите вярвания и евентуалното му отстраняване би спряло развитието на комунизма в държавата.

В Сан Франциско Управлението наема проститутки, които да дават ЛСД на нищо неподозиращи хора

ЦРУ има добре позната история с халюциногенния наркотик ЛСД. За да анализират ефектите му, без да действат директно незаконно, ЦРУ наема жени секс работнички, които да го дават на клиентите си тайно, в операция с кодово име „Midnight Climax“. Жените завеждат нищо неподозиращите клиенти на свой терен, където след това тайно им дават наркотика, преди да правят секс. За да се наблюдават ефектите, на всяко подобно място са поставени специални огледала, през които ЦРУ може да наблюдава.

Заведението Starbucks в централата на ЦРУ е единственото от веригата в света, което не изисква име

Централата на ЦРУ в Ленгли има Starbucks, но той е по-опростен, за да обслужва членовете на тази тайна агенция. Баристите, които работят там, са обучени да запомнят лица на гостите си вместо да искат имената им и също така им се налага да преминат през много по-високи проверки за сигурност от нормалното.

Управлението използва виагра при преговорите с афганистански водач

В замяна на информация ЦРУ има дълъг списък с платежни средства, алтернативни на обикновените пари. Например, виетнамските фермери, наети от ЦРУ по време на войната във Виетнам, често получават като заплащане инструменти, а не с пари. В един случай един афганистански вожд предлага златна мина с информация за дейностите на талибаните в замяна на голямо количество хапчета виагра.

 
 
Коментарите са изключени за Някои от тайните на ЦРУ (за които знаем…)

Повече информация Виж всички