shareit

Монаси дадоха положителни проби за метамфетамини

| от |

Будисткият храм в Тайланд остана без монаси, след като всеки от светите мъже беше хванат с положителна проба за метамфетамини в тялото си.

И четиримата монаси, включително игуменът, в храм в квартал Бунг Сам Фан, провинция Пхетчабун в централен Тайланд, бяха лишени от сан, уволнени и изпратени в рехабилитационен център, след като нито един от тях не премина тест за наркотици.

„В храмът вече няма монаси и селяните, които живеят наблизо, са загрижени, че вече няма да могат да им дават лепта“, казва местният служител Бунлерт Тинтаптхай пред АФП. „Даването на лепта“ се изразява в даряването на храна на монасите (като религиозен акт). Бунлерт успокоява хората като казва, че други монаси ще бъдат изпратени в храма, за да позволят на местните будисти да изпълняват религиозните си задължения.

Този инцидент е последният в дългата поредица от проблеми, свързани с метамфетамините в Тайланд, където – заедно с други части на Югоизточна Азия – се наблюдава увеличение на незаконния трафик през последните години.

Както съобщава VICE, голяма част от този трафик може да бъде проследена до Златния триъгълник, където се срещат границите на Тайланд, Лаос и Мианмар. Регионът в последно време стана известен с търговията със синтетични наркотици – особено след преврата в Мианмар.

Още през февруари 2021 г. военните в бившата Бирма свалиха правителството, което доведе до хаос в страната. В разгара на този хаос в района се наблюдава рекордна употреба на метамфетамин, известни като „яба“.

Само през 2021 г. властите са конфискували повече от милиард хапчета яба и над 172 тона метамфетамин.

Естествено, синтетичните наркотици са си проправят път и в други части на Югоизточна Азия, включително Тайланд – и очевидно дори будистки монаси взимат.

Всъщност тайландският будизъм е свидетел на редица скандали през последните години във връзка с множество престъпления, включително корупция, убийства и трафик на наркотици.

Луанг Пу Туанчай, известен монах, който твърди, че има всезнаещи сили, бе обвинен през март в шофиране в нетрезво състояние и притежание на наркотици, само месеци след като друг монах бе заловен да продава хапчета яба на местни младежи.

По-рано този месец Newsflare съобщава, че пристрастен към наркотиците монах на име Фра Анипало участва в бясна гонка с полицията, след като краде две коли. Твърди се, че Анипало е откраднал пикап от турист-богомолец и след това го е зарязал, за да открадне друга кола – лилав седан Hyundai – от шоурум за употребявани автомобили. Монахът кара по улиците с новата си придобивка, след което минава през училище, преди да удари друга кола на кръстовище, където е и арестуван.

Будизмът е националната религия на Тайланд, изповядвана от приблизително 93% от населението, но известността на тези скандали сред тайландските будистки монаси вече е повлияла сериозно на обществената вяра в институцията, което кара експертите да призовават за мащабна реформа сред монашеския орден.

Сомбун Чънгпрампри, изпълнителен секретар на Международната мрежа на будистите, казва пред VICE: „Крайната цел на будизма е хората да бъдат просветени… по-голямата част от обществото научи, че не всички, които носят шафран, могат да бъдат светци или уважавани хора.“

Crystal Meth

Кристалчета метамфетамин

Физическите ефекти на метамфетамина могат да включват загуба на апетит, хиперактивност, разширени зеници, зачервена кожа, прекомерно изпотяване, повишено движение, сухота в устата и скърцане със зъби (водещо до т. нар. „метамфетаминова устата“), главоболие, неравен сърдечен ритъм, учестено дишане, високо кръвно налягане, висока телесна температура, диария, запек, замъглено зрение, замаяност, треперене, изтръпване, суха кожа, акне и блед вид. Дългосрочно употребяващи метамфетамин могат да развият рани по кожата си, които могат да са причинени от чесане поради сърбеж или убеждението, че насекоми пълзят под кожата им. Раните се усложняват от лоша диета и хигиена. Съобщава се за множество смъртни случаи, свързани със свръхдоза метамфетамин.

Психологическите ефекти на метамфетамина могат да включват еуфория, дисфория, промени в либидото, прекалена бдителност, страх, намалено чувство на умора, безсъние и дълго будуване, нехарактерна самоувереност, общителност, раздразнителност, безпокойство, грандиозност и повтарящи се и обсесивни поведения. Характерно за метамфетамина и свързаните с него стимуланти е постоянната ненасочена към конкретна цел повтаряща се дейност. Употребата на метамфетамин също има силна връзка с тревожността, депресията, амфетаминови психози, самоубийство и агресивно поведение.

 
 
Коментарите са изключени за Монаси дадоха положителни проби за метамфетамини

Повече информация Виж всички