shareit

Невинен мъж бе освободен от затвора след 35 години, благодарение на стар епизод на „Ловци на митове“

| от |

Невинен мъж беше освободен от затвора, след като излежа 35 години от неправомерната си присъда, отчасти благодарение на повторение на стар епизод на „Ловци на митове“.

Cigarette DS

През септември 1986 г. двама братя са убити при пожар в апартамент в Югозападно Чикаго. Двама от техните близки успяват да избягат от огъня и казват на властите, че смятат, че пожарът е бил предизвикан от тяхна съседка като отмъщение за смъртта на нейния брат, за която се твърди, че е от ръцете на улична банда, известна като Latin Kings, пише Innocence Project.

Когато съседката е разпитана, тя посочва 18-годишния Джон Галван, брат му и трети съсед. Други от живущите наблизо също обвиняват тези трима души – и така Джон, който всъщност спи в къщата на баба си, когато пожарът избухва, е арестуван.

По време на ареста си Галван е разпитан и му е казано, че ще може да се прибере вкъщи, ако разкрие как са участвали другите в престъплението – сделка, предложена и на друг обвинен в престъплението, Артур Алмендарез. В крайна сметка и тримата подписват показания за извършеното престъпление, като признават, че са хвърлили коктейл Молотов през прозореца на блока. По-късно Джон и Артър казват, че тези показания са подписани след физическо насилие, докато третият обвиняем твърди, че ги е подписал пиян и без да са му прочетени правата. По-късно и тримата са осъдени за убийство първа степен и палеж при утежняващи обстоятелства.

Един проблем с изявлението на Галван, което в крайна сметка ще да помогне за отмяната на присъдата му, е, че в него се твърди, че той е запалил коктейла Молотов с цигара. Години по-късно, когато Галван е на 39 години, той гледа повторение на епизод na „Ловци на митове“ от затворническата си килия и вижда как водещите Джейми Хайнеман и Адам Савидж доказват, че това е почти невъзможно. Шоуто тества холивудски тропи, включително това, че хвърлянето на цигара в басейн с бензин ще го запали. Те заключават, след няколко отчаяни опита да запалят огън с цигара, че това е мит.

Всъщност, въпреки че наистина ви съветваме просто да я отъркате в земята, абсолютно е възможно да загасите цигара в бензин.

Галван се свързва с адвокатката си, която по стечение на обстоятелствата също е гледала епизода, и съответно започва да проучи този аспект от неговия случай допълнително. Оказва се, че през 2007 г. екип от изследователи в Американското бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF) са направили проучване на същия въпрос, след като група заподозрени подпалвачи казват, че пожарите са били случайно предизвикани от цигари. Екипът се опитва 2000 пъти да запали бензин, ползвайки цигара, дори пръскайки бензин върху нея. Но нито веднъж не се запалва огън.

„Въпреки сцените, които виждате в екшън филмите, хвърлянето на запалена цигара върху локва бензин няма да я възпламени, при нормални нива на кислород и без някакви необичайни обстоятелства“, заключават от Бюрото тогава пред The ​​Scotsman.

„Това е така, защото бензинът има ограничен контакт с най-горещата, светеща част от пепелта, и рентгеновата термография показва, че тя е прекалено локализирана.“

Повикани са експерти по палежи, които да удостоверят невъзможността да се запали бензин с цигара, както и няколко свидетели, които свидетелстват, че полицаят, който е взел показанията, е използвал насилствени методи. Така правният екип на Галван успя да осигури оправдаването му, а няколко години по-късно, по техни собствени жалби, и трите присъди са отменени.

„Случаят на г-н Галван говори за критичното значение на създаването на такива механизми, че да могат хората да се върнат в съда, когато науката се промени или развие, или когато експертите отхвърлят минали свидетелства“, казва Ребека Браун, директор на Innocence Project в прессъобщение. „Без тези механизми в много случаи невинните хора са възпрепятствани да представят съдебни доказателства за своята невинност след неправомерното им осъждане.“

„Нещо като един устав, които следи за „промяна в науката“ тук би позволил съдебна защита, отразяваща тези промени в науката за палежите, и вероятно би ускорил освобождаването на г-н Галван.“

 
 
Коментарите са изключени за Невинен мъж бе освободен от затвора след 35 години, благодарение на стар епизод на „Ловци на митове“

Повече информация Виж всички