shareit

Крадци връщат откраднато съкровище, след като започват да сънуват кошмари

| от |

Крадци върнаха откраднати артефакти от храм в Утар Прадеш, Индия, след като след кражбата започват системно да сънуват кошмари.

Миналата седмица полицията съобщи, че крадци са откраднали 16 идола на Лорд Баладжи, въплъщение на индуисткия бог Вишну, от храма в квартал Читракут. Идолите са направени предимно от мед и сребро, като един е от аштадхату – сплав от злато, желязо, сребро, олово, мед, цинк, калай и антимон или живак.

Антимон – сребристо-син металоид

Полицията обаче не се налага да върши много работа по възстановяването на вещите, тъй като те бяха върнати в понеделник с признание и извинение. Защото крадците установяват, че са измъчвани от проклятие заради деянието си.

„Страдаме от кошмари, откакто извършихме кражбата, и не можехме да спим, да се храним и въобще да живеем спокойно“, казват крадците в писмо, придружаващо върнатата плячка. „Писна ни от страшните сънища и връщаме вашите „амаанат“ (ценности).“

Крадците връщат всички, освен два от идолите, защото съзнателно решават, че могат да понасят 1/8 от кошмарите от останалото в тяхно притежание съкровище.

Всъщност оказва се, че крадци да връщат задигнати предмети, защото са прокълнати по някакъв начин, се случва изненадващо често.

През годините стотици артефакти са били взети от древния римски град Помпей, където хиляди тела са перфектно запазени от вулканичната пепел и пемза от изключително мощното вулканично изригване, което унищожава всичко, включително съседния град Херкулан. Много крадци обаче връщат предметите – вярвайки, че са прокълнати от тях – че Помпей има постоянна изложба на тези предмети.

През 2020 г. един крадец връща статуетка, която взема от дом в древния град, обяснявайки в писмо, че тя е отприщила „зли очи в семейството“. Статуята всъщност е копие, но крадецът не го знае.

„Проклятието на Помпей“ е, подобно на страха, изпитван от крадците на идолите на Лорд Баладжи, глупост. Към тези, които връщат прокълнатите си предмети, обаче е и Никол от Канада, според италианския вестник Il Messagero. Тя е взела мозаечни плочки, парчета мрамор и част от амфора от Помпей през 2005 г., когато е на 21 години, в желанието си да има уникален спомен, който „никой друг не би могъл да има“.

Тя ги занася у дома си в Канада, след което различни „прокълнати“ събития започват да се разиграват.

„Взех част от историята, която кристализира с времето и която има много негативна енергия в себе си. Хората загинаха по такъв ужасен начин, а аз взех различни парчета, свързани с тази земя на унищожение“, пише тя в писмо, видян от Il Messagero.

„Оттогава лошият късмет е с мен и семейството ми. Сега съм на 36 и имах рак на гърдата два пъти, последният път завърши с двойна мастектомия. Аз и семейството ми също имахме и финансови проблеми. Ние сме добри хора и аз не искам да предам това проклятие на близките или децата си.“

Никол обещава в писмото към върнатите артефакти, че един ден ще дойде в Италия отново, за да се извини лично, но сега ги връща с надеждата, че ще „отърси проклятието, което пада върху мен и семейството ми. Моля, приемете тези артефакти, така че да направите правилното нещо за грешката, която направих.“

 
 
Коментарите са изключени за Крадци връщат откраднато съкровище, след като започват да сънуват кошмари

Повече информация Виж всички