Кървавият опит за отвличане на британската принцеса

| от |

Общо седем мъже се опитват да спрат Иън Бал, безработен от Северен Лондон, да отвлече принцеса Ан (Ан Елизабет Алис Луис), единствената дъщеря на кралица Елизабет. Журналист от таблоид, бивш боксьор, двама шофьори и трима полицаи се изправят срещу Бал, но в крайна сметка и самата принцеса трябва да се справя с похитителя си.

Elizabeth, Philip, Charles and Anne

Принцеса Ан на пияното

Около 8 ч. на 20 март 1974 г. принцеса Ан и съпругът й от четири месеца се насочват към Бъкингамския дворец, след като присъстват на благотворителна прожекция на филм. Придворна дама на Ан седи срещу двойката на задните седалки на лимузината им Ролс-Ройс, маркирана с кралските знаци, а отпред се вози нейният бодигард, инспектор Джеймс Уолъс Бийтън, член на SO14, клон на Скотланд Ярд, който отговаря за охраната на благородниците. Докато шофьорът кара по пътя, който минава между лондонския площад Трафалгар и Бъкингамския дворец, бял Форд Ескорт го изпреварва и го принуждава да спре на около 200 ярда от двореца. Брадат мъж със светлочервена коса излиза от колата и държейки два пистолета, тръгва към задната част на лимузината. 31-годишният инспектор Бийтън предполага, че мъжът е изнервен шофьор и слиза, за да говори с него. От 2 метра нападателят застрелва офицера в дясното рамо.

Иън Бал планира да отвлече Ан на кралския празник на Деня на Британия. Предния ноември 23-годишната принцеса се омъжва за човек без синя кръв – Марк Филипс, капитан в британската армия. Двамата се срещат на конни състезания: талантливият ездач печели златен медал на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., а през 1971 г. Би Би Си определя Ан, по-късно олимпийски конник заедно с Филипс на игрите през 1976 г., като Спортна личност на годината. Сватбата им събира 2000 гости, а The New York Times пише, че събитието се гледа от 500 милиона по телевизията, „което е рекорд за сватба“.

В нощта на опита за отвличане SO14 назначава само един мъж да пази принцесата, но все пак и само един бодигард придружава кралица Елизабет при неофициалните й пътувания до и от резиденцията й по това време. Макар Бал да не знае маршрута, по който лимузината ще поеме тази нощ, дворецът публикува появата на принцеса Ан на благотворителното събитие, което улеснява някой да последва Ролс-Ройса, докато я ескортира от киното същата вечер.

Бал, който е на 26 години и страда от психично заболяване, наема кола под името Джон Уилямс, в която по-късно полицията открива два чифта белезници, валиум и писмо за откуп, адресирано до кралицата. В писмото той критикува кралското семейство и иска откуп от 2 милиона паунда в банкноти от по 5 паунда. Бал иска кралицата да му подготви парите в 20 куфара и да ги качи на самолет, който да отлети за Швейцария. Самата кралица, пише Бал, също трябва да бъде в самолета, за да потвърди автентичността на подписите си върху необходимите документи.

Въпреки че малцина от лондонската столична полиция носи оръжия, хората, които пазят кралското семейство, са въоръжени. Инспектор Бийтън се опитва да застреля Бал, но раненото му рамо му пречи да се прицели. А след като стреля веднъж, пистолетът му засича.

Бал се обръща към задната врата зад шофьорa и започна да я клати. Ан седи от другата страна.

„Отвори, или ще стрелям!“ – изкрещява той.

Докато принцесата и капитан Филипс правят всичко възможно да затворят вратата, придворната дама на Ан пропълзява през другата врата. Бийтън се възползва от възможността да скочи обратно в лимузината. Той застава между двойката и техния нападател, който в този момент стреля по колата. Ръката на Бийтън отклонява куршума. Бал стреля трети път, улучвайки Бийтън, от което той пада на земята. Шофьорът Александър Каландар, един от шофьорите на кралицата, излиза, за да атакува стрелеца. Бал го прострелва в гърдите и Каландер пада назад обратно в колата. При отваряне на задната врата похитителят хваща Ан, докато Филип го държи през кръста.

„Моля, излезте“ – казва Бал на Ан. „Трябва да дойдете.“

Докато двамата мъже се борят над Ан, роклята й се къса по гърба. Вместо да изпадне в паника, тя провежда (по нейни думи) „много дразнещ разговор“ с потенциалния си похитител.

„Непрекъснато му казвах, че не искам да изляза от колата и няма да изляза от колата“, казва тя пред полицията.

„Уплаших се, нямам нищо против да го призная“, каза по-късно капитан Филипс. Най-страшната част, спомня си той, е, когато се чувства като животно в клетка, когато полицаите пристигат. Тогава „спасението беше толкова близо, но толкова далеч“, тъй като полицаите се колебаят да нападнат въоръжен човек, който е толкова близо до принцесата.

Полицаят Майкъл Хилс, 22-годишен, пристига първи на мястото. Той патрулира наблизо, когато чува звуците от борбата и предполага, че конфликтът е става заради автомобилна катастрофа. Той се приближава до Бал и го пипа по рамото. Стрелецът се обръща и застрелва Хилс в стомаха. Преди да падне на земята, Хилс успява да сигнализира по радиостанцията си.

Роналд Ръсел, ръководител на фирмата за почистване, минава на близо, когато вижда сцената отстрани на пътя и се приближава пеша. „Той има нужда от урок“, помисля си Ръсел. 193 сантиметра висок бивш боксьор, Роналд отива да накаже стрелеца за това, че посяга на полицая.

Друг автомобилист, шофьор на име Гленмор Мартин, е паркирал колата си пред белия Ford, за да не избяга Бал. Той също се опитва да отвлече вниманието му, но когато стрелецът се насочва към него, Мартин отива да помогне на Хилс отстрани на пътя. Междувременно журналистът на Daily Mail Джон Брайън Макконъл също пристига. Разпознавайки знаците на лимузина, той осъзнава, че член на кралското семейство е в опасност.

„Не бъди глупав, момче“, казва той на Бал. „Остави пистолета на земята.“ Но Бал стреля и Макконъл пада на пътя – така вече трети мъж кърви на тротоара.

След като Макконъл пада, Бал се връща към борбата за принцесата. Роналд Ръсел го приближава отзад и го удря в задната част на главата. Докато това се случва, Ан посяга към дръжката на вратата от противоположната страна и успява да излезе.

„Мислех, че ако изляза от колата, той ще се раздвижи“, казва тя и е права. Когато Бал тръгва да заобикаля колата към принцесата, тя скача обратно при Филипс и затваря вратата. Тогава Роналд го ударя в лицето. Полицаите вече пристигат на мястото.

Принцеса Ан забеляза, че присъствието им изнервя Иън. „Хайде!“ – казва тя. „Сега е шансът ви.“

И той тръгва да бяга.

Питър Едмондс, детектив, чува офицер Хилс по радиостанцията и когато се появява на местопроизшествието, вижда мъж с пистолет да бяга. Едмондс тръгва след него, хвърля палтото си над главата на Бал и успява да го залови и арестува. Властите намират в него над 300 паунда в банкноти по 10 паунда. По-късно те научават, че същия месец Бал е наел квартира на задънена улица в Хемпшир, на 8 километра от Военната академия в Сандхърст, където живее принцеса Ан и капитан Филипс.

В интервю през 2006 г. Роналд Ръсел си спомня какво му казва кралица Елизабет, когато му връчва Ордена на Джордж: „Медалът е от английската кралица, благодарността е от майката на Ан.“

 
 
Коментарите са изключени за Кървавият опит за отвличане на британската принцеса

Повече информация Виж всички