shareit

Какво е „магистрална хипноза“ и как да не умрете заради нея

| от |

Имали ли сте някога чувството, че за някакъв период, докато шофирате, сте били в безсъзнание? Случвало ли ви се е да погледнете нагоре и да видите табела, която ви казва, че сте на няколко километра от дестинацията си, и да не си спомняте как сте стигнали дотам? Възможно е да сте изпитали „магистрална хипноза“ и си струва да се информирате какво я причинява и как да я преодолеете преди следващото си пътуване.

Какво представлява магистралната хипноза?

Магистралната хипноза е състояние на транс по време на шофиране.

Не е задължително да се дължи на умора, но чувството за сънливост е един от признаците, за които трябва да внимавате. Мислите ви може да блуждаят; участъци от пътуването може да минат, без да ги забелязвате съзнателно; може да се уловите, че прескачате осевата линия или се отклонявате от пътя. Ако с вас има пътник, нищо чудно той пръв да забележи, че се се случва нещо с вниманието ви.

Ясно е, че не е хубаво да се случва подобно нещо, докато управлявате огромно парче метал, но дали хипнозата всъщност води до увеличаване на катастрофите?

Може би не, според някои. През 2013 г. пред списание BBC News хипнотерапевтът Стюарт Робъртсън казва, че според него това състояние може да не се отрази негативно на времето за реакция на водача. И неговото мнение се споделя от още хора, въпреки че, разбира се, има и такива, които категорично се противопоставят на нея. „Шофиране без съзнание“ се появява в съдебни дела след пътнотранспортни произшествия, въпреки че може да бъде много трудно да се добие информация за това какво се е случвало в моментите, предшестващи катастрофата.

Дебатът по този въпрос все още върви, но вероятно всички можем да се съгласим, че идеалното решение е да сте изцяло и съзнателно съсредоточени върху управлението на автомобила през цялото време.

Indiana-rural-road

Какво причинява магистралната хипноза?

Едно скорошно проучване подчертава как хипнозата се различава от общата разсеяност или умора: тя обикновено не е толкова тежка, колкото умората при шофиране, която може да ви накара да заспите зад волана, но въпреки това може да се повтори няколко пъти по време на едно шофиране, а водачът обикновено не осъзнава, че това се случва.

По подобен начин разсейването се отнася до това, че вниманието ви е отвлечено от шофирането от нещо друго, например гледане на телефона или навигационната система, докато водачите, изпитващи магистрална хипноза, все още са съсредоточени върху действието на шофиране.

Повечето хора изглежда са съгласни, че основният фактор, който допринася за появата й, е монотонността. Ако трябва да шофирате в продължение на километри по прав път, като компания ви правят само дърветата отстрани, е лесно да разберете как можете да се отпуснете за известно време. Нощното шофиране с редовното и ритмично преминаване под уличните лампи също може да бъде рисков фактор, както и пътуването през дълги тунели.

Възможно е също така да сте изложени на по-голям риск от хипноза, ако шофирате по маршрут, който познавате много добре. Проучване от 2004 г. предоставя някои доказателства в подкрепа на стара хипотеза, според която бдителността намалява, когато околната среда не се променя дълго време: мозъкът по същество спира да разчита изцяло на визуалната информация, която получава от очите, и вместо това преминава към вътрешни прогнози за това как изглежда околната среда.

И въпреки че магистралната хипноза е различна от истинската умора, няма да ви помогне, ако сте недоспали, когато седнете зад волана.

Как да преодолеем магистралната хипноза?

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да си вземете почивка. И под това разбираме действително да спете, да слезете от колата и да се пораздвижите малко. Една кофеинова напитка или леко хапване също могат да бъдат добър начин да се посъвземете.

Докато шофирате, има и други неща, които можете да опитате да направите, за да разчупите монотонността. Ако с вас има пътник, сега е чудесен момент за задълбочен и смислен разговор. Можете и да се обадите на някого, за да си поговорите, ако, естествено, разполагате със слушалка или пуснете телефона на високоговорител.

Обикновени неща, като увеличаване на звука на музиката или сваляне на прозореца, ако е прекалено топло, също могат да помогнат. Съвременните автомобили все повече вършат работата вместо нас, така че помислете дали да не изключите неща като круз контрол, за да сте принудени да обръщате повече внимание на процеса на шофиране.

Ако ви се налага редовно да пътувате на дълги разстояния, може да помислите за промяна на маршрута. И, разбира се, планирането е от ключово значение – достатъчното количество сън предишната вечер и редовното спиране по време на път могат да допринесат много за това да стигнете до дестинацията си с ясно съзнание и, най-важното, цели.

 
 
Коментарите са изключени за Какво е „магистрална хипноза“ и как да не умрете заради нея

Повече информация Виж всички