shareit

Как всъщност умря Джон Ритър? Една история за внезапната смърт на телевизионната звезда

| от |

Когато актьорът Джон Ритър, известен с участието си в „Three’s Company“, почина на 11 септември 2003 г., това шокира всички около него. Той е само на 54 години, когато неоткрит дефект в сърцето го уби.

За съжаление, лекарите първоначално смятат, че любимият на мнозина актьор и комик е получил сърдечен удар. Лечението обаче не помага на състоянието му – и дори може всъщност да е влошило нещата.

Въпреки факта, че в момента на пристъпа му болницата е едва от другата страна на улицата, Джон умира – няколко часа след колабиране на снимачната площадка на „8 Simple Rules“.

Това е неговата история.

Джон Ритър – актьорът

Като актьор и комик Джон Ритър все още е в разцвета на актьорската си кариера, в момента на своята смърт. Дотогава той се е снимал в общо над 100 филма и телевизионни сериала, оставяйки след себе си значителна филмография, която все пак спира твърде рано. Ритър играе също и на Бродуей.

Той гостува в редица предавания, преди големия си пробив. Участията му включват малки роли в „The Waltons“ и „The Mary Tyler Moore Show“ през 1970 г., „Hawaii Five-O“ през 1971 г. и „M.A.S.H.“ през 1973 г., според биографията.

Джон получава първата си голяма роля – Джак Трипър в „Three’s Company“ – през 1976 г. и е единственият член на актьорския състав, който се появява във всеки епизод на сериала до края му през 1984 г.

За ролята си на очарователното и шантаво съседско момче Ритър печели както Еми, така и Златен глобус. Сериалът разказва за група необвързани хора, които споделят един апартамент, и всички инциденти и ситуации, които общото им съжителство произвежда.

През 1984 г. Ритър създава собствена продуцентска компания, наречена Adam Productions и с нея продуцира комедийната драма „Hooperman“ (в която също и участва) през 1987 г.

Следващият ситком, с който Джон вероятно е запомнен най-добре, е „8 Simple Rules“, който също така помага за стартирането на кариерата на Кейли Куоко, която играе най-голямата му дъщеря. Въпреки че сериалът има три сезона, Ритър почина точно преди сезон 2 да започне излъчване. Той е заснел три епизода за този сезон, като последният е излъчен един месец след смъртта му…

Смъртта на Джон Ритър

Докато е на снимачната площадка и снима „8 Simple Rules“ на 11 септември 2003 г., Джон изпитва внезапен пристъп на болка в гърдите и колабира пред ужасените погледи на актьорския състав и снимачния екип. Въпреки че той и лекарите, които го лекуват, вярват, че става въпрос за сърдечен удар, той всъщност страда от дисекация на аортата – тоест анормалното разделяне на тъканите в стените на аортата. Това състояние също така причинява отслабване на стената на кръвоносния съд и води до образуване на малки разкъсвания в нея. След това през тези разкъсвания започва да тече кръв между вътрешната и външната стена. Причините за аортната дисекация варират от високо кръвно налягане до заболявания на съединителната тъкан, нараняване на гръдния кош и проста фамилна анамнеза.

Изпитаната болка е описана като „разкъсваща“ и като „най-лошата болка, изпитвана някога“, което е в тон и със спомените на Куоко за събитията в този ден.

Тя каза пред Newsweek, че си спомня крясъците и деня след смъртта му: „Всички просто плачеха и ревяха, а някои започнаха да разказват истории… Никога няма да забравя, имаше един пощальон в Warner Bros., който каза: „Бих искал да говоря. Преди разнасях пощата тук. Джон винаги ми казваше здрасти“, а аз си помислих „Разбира се, че правеше така“.

След силната болка, гадене и повръщане, Ритър е отведен от другата страна на улицата в медицински център Провидънс Сейнт Джоузеф в Бърбанк. Там докторите му поставят диагноза инфаркт и казват на Ритър и съпругата му Ейми Ясбек, че трябва да му бъде направена ангиограма.

Актьорът иска второ мнение, но д-р Джоузеф Лий казва, че няма време, защото е по средата на инфаркт. Дават му и антикоагуланти, според Los Angeles Times. Стандартно лечение за инфаркт, но при аортна дисекация антикоагулантите могат да влошат симптомите – даването на разредители на кръвта на някой, който има вътрешен кръвоизлив, често е фатална грешка.

Поради тази препоръка в болницата Ясбек насърчава съпруга си: „Наведох се до ухото на Джон и му казах: „Знам, че се страхуваш, но трябва да си смел, защото тези момчета знаят какво правят.“ И той наистина беше смел през цялото време, докато бях с него.“

Ала едва няколко часа след като е приет в болницата, Джон Ритър е обявен за мъртъв, в 22:48.

John Ritter at the 1988 Emmy Awards

Ритър на 40-ите награди Грами през август 1988 г.

Делото

Поради начина, по който нещата се развиват в болницата точно преди смъртта на Джон, съпругата му завежда дело за смърт поради лекарска грешка както срещу д-р Джоузеф Лий, така и срещу рентгенолога д-р Матю Лотиш – първото заради настояването на Лий за ангиограмата, а второто дело заради скенер на тялото на Ритър, което Лотиш прави 2 години по-рано.

Ако се беше разбрало за проблема му преди време, можеха да го лекуват и да бъдат по-добре подготвени. Но аортната дисекация е трудна за диагностициране.

Д-р Лий не смята, че е имало време да направи рентгенова снимка на гръдния кош, която би показала разширената аорта на Ритър, според адвокатите му. След това лекарите биха могли да я оправят с правилната операция.

Тъй като е около 100 пъти по-вероятно болките в гърдите да са от сърдечен удар, Лий поема в тази посока и действа бързо в опит да спаси пациента си. Той е в лошо състояние, когато пристига, така че лекарят настоява да се направи всичко възможно с ограниченото време, което има.

Въпреки емоционалните думи на Ясбек от свидетелската скамейка, семейството губи делото за 67 милиона долара. Оценката се основава на потенциалната печалби на Ритър като актьор и продуцент, ако беше жив.

Johnritterstone

Джон Ритър е засегнат от изключително рядко заболяване и въпреки че лекарите правят всичко възможно, той все пак почива. В Съединените щати заболяването на аортата убива около 15 000 души годишно и Ясбек все още работи за повишаване на осведомеността около това състояние.

Но все пак – комедийното наследство на Джон Ритър остава, въпреки факта, че животът му бе така внезапно прекъснат.

 
 
Коментарите са изключени за Как всъщност умря Джон Ритър? Една история за внезапната смърт на телевизионната звезда

Повече информация Виж всички