Как се прави проклятие за смърт – рецептата на Древна Гърция

| от |

Археолозите никога не скучаят и често могат да открият онова парче от историята, което е погребано доста дълбоко в земята. И макар мнозина да пропускат Балканите като люлка на историята, учените винаги имат какво да покажат. Последната интересна находка е един буркан, открит от гръцки археолози през 2006 г. Според техните изчисления, същият е на приблизително 2300 години, а в него присъствали само пилешки кости. До тук добре, някой не е искал да замърсява природата или просто са били пазени за кучетата. Това бихме допуснали, но сред костите са открити и около 55 имена.

Връзката между двата предмета в буркана ни подсказват, че най-вероятно става въпрос за някаква древна клетва. Според д-р Джесика Ламонт от университета в Йейл е открила и още някои интересни артефакти като пирон със забита монета в него. Той датира някъде между 325 и 270 г. пр. Хр. И точно това трябва да ни подсказва, че някога древните гърци са се занимавали с най-различни магии, а щом те са го правили, можем да бъдем сигурни, че и траките не са оставали непознати. Идеята за събирането на човешки имена и кости в буркан е присъствието на така нареченото смъртно проклятие, в което се прави магия, изискваща от земята да прибере бедните люде и практически да им придаде формата на кости. За съжаление има и някои текстове в буркана, които няма как да бъдат разчетени в следствие на дългия престой и разлагането, но археолозите са сигурни, че това е опит за смъртно проклятие. Очевидно господата вътре са били номинирани за смъртни врагове.

Магията става завършена с поставянето на пилешка глава върху самата капачка на буркана, която е забира на пирон. ДНК анализът показва, че поне пилето е било на около седем месеца, следователно можем да подозираме някакви по-интересни нумерологии. Защо обаче точно пиле? Учените смятат, че изборът на животното не е случаен, все пак пилето няма абсолютно никакъв шанс да се защити, следователно е перфектен избор за смъртно проклятие. Следващата стъпка след пълненето с кости, убиването на пиле и поставянето на пилешки крака – символ на слабост – е написването на заклинания. Антрополозите разглеждат с доста сериозно внимание цялата идея, за да стигнат до заключението, че най-вероятно е някакво заклинание, защото няма никакви имена. Една от думите е „Сплотявам“ и се е очаквало имената да се сплотят с костите и да се озоват под земята.

Единственият проблем е, че в буркана имало твърде много имена. По традиция трябва да се остави само едно, но Ламонт подозира, че някой се е опитвал да постигне един невероятен конфликт. Ето защо и самото правене на черната магия е било толкова комплексно. Под самия буркан присъстват и някои инструменти, които се използват от зори до късна вечер. Подозира се, че става въпрос за съдебно дело и авторите на магията са искали да избягат от закона. За жалост няма много информация дали подобно се е състояло – архивите не дават този отговор, но можем да открием, че очевидно някои са играели ролята на свидетели, други са били адвокати. Изборът на локация не е случаен, защото разкопките са открити точно под жилищна сграда, която най-вероятно е играела ролята на наказателен съд.

В античността се очаква, че колкото по-близо е магията, толкова по-бързо ще се изпълни. Вещерът е написал много имена – предимно жители от Атина, но в съотношение между мъже и жени – жените са повече. Анализът на черната магия показва, че същата е направена около 323 г. пр. Хр. Това е времето, в което Александър Македонски умира и на негово място се появяват най-различни фракции, които се борят за властта. След падането на големият пълководец е очаквано и вещерите да са търсени, при това не само за черни магии, но и за правенето на най-различни благословии. Християнството все още е било далече, следователно липсвали каквито и да било ограничения по тази линия.

Разбира се, подозираме, че мнозина биха могли  да повторят този експеримент, но нека не забравяме, че вярата в магии и изобщо опитите за вещерство са толкова смешни, че просто няма смисъл да си губите времето. До днес няма доказателства, че точно този принцип може да помогне на когото и да било за постигането на някакъв успех, но ако се чувствате по-добре, събирайте по-едрите пилешки кокали, за да може по-късно да нахраните домашните любимци. В последствие с християнството започва и преследването на вещици, при това до степен, която се оказва дори вредна.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Как се прави проклятие за смърт – рецептата на Древна Гърция

Повече информация Виж всички