shareit

Как конспирацията за илюминатите бе възобновена от списание Playboy

| от |

Илюминатите са синоним на теории на конспирацията и мнозина по света вярват, че те са сенчеста организация с глобално влияние, която контролира световното население, разпалва войни за собствените си зли цели и въобще оркестрира реалността на планетата.

По-малко известно е обаче, че идеята илюминатите да са кукловодите на Новия световен ред всъщност започва от една особена шега през 60-те години, наречена операция Майндфък.

Johann Adam Weishaupt

Адам Вайсхаупт

Илюминатите са истинско тайно общество, създадено през 18-ти век в Бавария. Това е епохата на Просвещението, когато старите догми на религията и суеверията започват да бъдат оспорвани от науката и логиката, което донася приливна вълна от технологични и социални промени в Европа и извън нея.

Един от героите на този преход е Адам Вайсхаупт, немски философ и професор по право в университета в Инголщат, който иска да отблъсне влиянието на християнството върху държавната власт. Подобно на мнозина, вдъхновени от етоса на Просвещението за свобода и равенство, той мечтае да освободи умовете на хората от суеверието и да отдели религията от политиката.

Неговите възгледи обаче са счетени за дълбоко противоречиви и довеждат до сблъсъци с църквата, особено с йезуитите, които имат силно влияние върху обществения живот в Бавария и върху университета.

Вайсхаупт не е запленен от възгледите на масонството и така създава свое собствено общество с още четирима души на 1 май 1776 г. Първоначално те са наречени Bund der Perfektibilisten или Завет на съвършенството, но в крайна сметка получават много по-закачливото име Илюминати. Техен символ става Бухалът на Минерва – птица от гръцката митология, който е спътник на богинята на мъдростта Атина.

Движението расте в сенките и започва да привлича редица влиятелни членове, включително интелектуалци, художници и прогресивни политици. Още по това време илюминатите са обвинени в намеса в политическите дела. Те дори са обвинени в подбуждането на бунтове на роби в Карибите и началото на Френската революция.

С нарастването на властта й в Европа групата става известна на властта и правителствата се опитват да я унищожат. Илюминатите са обявени за клон на нелегалната масонска организация и забранени през 1785 г., а Вайсхаупт е лишен от поста си в университета в Инголщат и в крайна сметка е принуден да бяга от Бавария.

Те вероятно са имали значително влияние върху политиката на Бавария през 18 век, но няма доказателства, че орденът все още съществува, нито има доказателства за съвременни организации, които имат значителни връзки с първоначалната група.

За да разберем тогава защо са свързани със съвременните теории на конспирацията, трябва да превъртим бързо напред към 60-те години на миналия век и странната история на операция Майндфък, проект, започнат от Кери Торнли, съосновател на сатирична религия, наречена Дискордианизъм, и Робърт Антон Уилсън, журналист в списание Playboy.

Двамата шегаджии вярват, че светът става твърде авторитарен и единственото лекарство е да се посее анархия и хаос. Така те започват да изпращат фалшиви писма до Playboy, в които обвиняват илюминатите за събития от новините. След това изпращат още писма, които противоречат на предишните писма, само за да предизвикат объркване в читателите на списанието.

Уилсън пише „The Illuminatus! Trilogy“ заедно с Робърт Шей. Една от основните теми на романа е, че героите на историята се заплитат в мрежа от политически прикрития, включително убийствата на Джон Ф. Кенеди, Робърт Ф. Кенеди и Мартин Лутър Кинг-младши.

Това е крайно странна книга с дезориентиращ нелинеен разказ, който се преплита между сатира и научна фантастика – но и допълнително циментира идеята, че илюминатите управляват кораба на историята.

Въпреки че е трудно да се знае истинското намерение на тези измислици, те несъмнено са оставили траен отпечатък върху света. Много от старите теории на конспирацията, като например защо има пирамида на банкнотата от един долар, могат да бъдат директно свързани с думите на Уилсън, Торнли и Ший.

С разпространението на дезинформация и теории на конспирацията, които виждаме днес, е трудно да се знае дали тези агенти на хаоса биха били доволни или ужасени. Ясно е обаче, че със сигурност са успели да разтърсят света, за добро или за лошо.

 
 
Коментарите са изключени за Как конспирацията за илюминатите бе възобновена от списание Playboy

Повече информация Виж всички